Як підготуватися до НМТ з української мови

Національний мультипредметний тест усе ближче і ближче. А це означає, що потрібно готуватися! Так, новий формат тестування замість уже звичного ЗНО став несподіванкою, але у випадку з українською мовою все ж таки має бути трохи простіше. Адже до ЗНО з української мови готувалися всі. Навіть більше – скласти НМТ може бути легше, адже формат тестування унеможливлює надання учасниками коротких чи розгорнутих письмових відповідей. Тож розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено значно менше уваги. 

Нагадаємо: зміст завдань блоку НМТ з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. Вона охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено у шкільному курсі української мови, а саме: 

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;
  • «Лексикологія. Фразеологія»;
  • «Будова слова. Словотвір»;
  • «Морфологія»;
  • «Синтаксис»;
  • «Стилістика»;
  • «Розвиток мовлення».

Та й завдань буде не так багато: 20 (із них 15 – на вибір однієї правильної відповіді, 5 – на встановлення відповідності).

Тож як підготуватися до НМТ з української мови, аби скласти його якнайкраще? 

Крок 1: Розберіться із програмою.

І під час підготовки орієнтуйтеся саме на неї. На тестуванні не буде нічого понад визначені теми. Тож усі підручники та довідники, якими ви користувалися раніше, актуальні і зараз. 

Потім обов’язково визначте, які теми знаєте добре. а які – не дуже. Висновок напрошується сам собою: насамперед варто взятися саме за ті теми, які «просідають». 

Крок 2. Не зубріть матеріал.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Здається, всі уже знають: простого зазубрювання недостатньо. Навіть більше – воно не працює (принаймні не так, як нам хотілося б). Набагато ефективніше спочатку спробувати запам’ятати правила, а потім – виконати кілька вправ на закріплення. Але виконувати чесно і не підглядати! Бо інакше в чому сенс? 

Крок 3. Систематизуйте вивчений матеріал.

Наприклад, створюйте схеми та таблиці. Коли ви їх створюватимете, то не просто краще запам’ятаєте інформацію, а й побачите всі раніше приховані зв’язки між темами. А по-друге, коли ви переглядатимете таблиці та схеми потім, для повторення, активується ваша зорова пам’ять. До того ж вміння систематизувати інформацію неабияк стане вам у пригоді в університеті. 

Крок 4. Не забувайте про інтервальні повторення.

Вивчили тему, потім перейшли до іншої, а потім ще і ще… А тепер зупиніться та подумайте: чи цього достатньо? Зараз, коли ви повторюєте синтаксичні сполуки, чи пам’ятаєте так само добре правила наголошування слів, як місяць тому? Чи все вже давно сплуталося? Саме для того, аби запобігти такій прикрій ситуації, і вигадали метод інтервальних повторень. Тут усе просто: необхідно із певною періодичністю повертатися до вже вивчених тем та повторювати їх. Наприклад, вивчили все про просте речення і пішли далі, а за тижнь знову повторили просте речення. 

Крок 5. Розв’язуйте якомога більше тестів.

Дуже важливо навчитися працювати саме з форматом тестів. Адже під час НМТ ніхто не проситиме вас виконати повноцінній розбір речення, ні, але можуть бути запитання, в межах яких потрібно буде швидко визначити головні та другорядні члени речення, та знайти їх серед запропонованих варіантів. 

Аби вам було простіше під час тестування, варто скористатися тестами минулих років (розміщені на сайті УЦОЯО), а також у пригоді стане онлайн-тестувальник на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. І, звісно, не забувайте про демонстраційний варіант НМТ!

Якщо ж потрібна допомога, то завітай до онлайн-школи «На Урок» та запишись на курс із підготовки до НМТ з української мови. Сумлінно готуйтеся та будьте певні – все вдасться! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо