Як провести літні канікули цікаво

Що робити, коли нудно? Влітку багато підлітків потрапляють у складне становище: раптово з’являється купа вільного часу, яким треба якось розпорядитися. Звідси постає питання: Як провести канікули яскраво та насичено?

Аби дати на нього правильну відповідь, варто відштовхуватися від віку, адже підлітки достатньо дорослі, аби дозволити собі першу самостійну подорож чи покупку. Однак більшість не знає, куди поїхати в межах України, чи як спланувати відпочинок, щоби той був цікавим та корисним. Саме тому ми створили добірку порад, що допоможуть школярам вирішити, як провести літні канікули цікаво та корисно. 

Час ставати відповідальними

Що таке «весело» для маленької дитини? Ласощі, ігри, товариське спілкування у дворі, купання в морі. Безсумнівно, по мірі дорослішання прості радощі не зникають, просто поряд із ними з’являються складніші бажання, орієнтовані на майбутнє. Повага однолітків, стильний одяг, спортивна фігура, популярність у мережі, особисті досягнення – перелік не важко продовжити. Поступово приходить розуміння, що одні справи дають нам дивіденди, а інші дозволяють лише приємно провести день.

Свідомість примушує ставитись до часу обережніше. Розмірковуючи над тим, «як я хочу провести літні канікули» найкраще обирати заняття, які можуть принести не лише задоволення, а й подарувати чимало бонусів. Уявіть кожне діло кавалком картини-пазлу. «Беззмістовні розваги» – шматочки без продовження, а от «перспективні» чіпляються за наступні частини мозаїки, завдяки чому ваша картина стає більшою. Перенесіть цей принцип у реальність!

Керуючись цим принципом, давайте розділимо справи на веселі та дійсно корисні й подивимося, як провести літні канікули з розумом.

Спершу веселощі

Перш за все літні канікули – час для відпочинку, тож розглянемо види дозвілля, здатні подарувати найбільше задоволення. А ще вони можуть перетворитися на хобі, а згодом навіть стати вашою професією. Вражає, чи не так?

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Влаштувати фотосесію.

Фотографування надзвичайно популярне серед сучасної молоді, бо дає можливість підвищити самооцінку, а ще отримати лайки, коментарі та увагу в соцмережі. Втім, якісний фотосет може бути справді корисним: він допомагає сформувати публічний імідж, розвивати блог, наповнити портфоліо (особливо коли бажаєте бути моделлю, дизайнером, фотографом) і навіть заробити, продаючи фотознімки на спеціалізованих ресурсах (фотостоках).

Маєте власний фотоапарат? Тоді завдання стає навіть цікавішим. Знімайте друзів, будівлі, використовуйте професійне світло для зйомки побутових предметів – квітів, техніки, їжі. Фуд фотографія та презентація технічних новинок – затребувані напрями, тож розвивайтеся.

Екскурсія в іншому місті.

Як провести літні канікули весело без подорожей до моря та туризму? Проте, аби поїздка була корисною радимо не проводити її повністю у нічних клубах, дискотеках, парках розваг. Міста на кшталт Одеси, Львова, Чернівців можуть похвалитися чудовою архітектурою, природними та історичними пам’ятками, які точно варто дослідити!

Навчитися кататися на велосипеді/самокаті.

Прокат індивідуальних транспортних засобів стає все популярнішим. Навчитися їздити на них та користуватися відповідними сервісами надзвичайно цікаво, а головне – точно стане у пригоді в подальшому житті. А якщо ви вже вмієте кататися та навіть маєте власний велосипед або самокат, то організуйте прогулянку містом або за його межами. Головне – обрати цікавий маршрут.

Відвідати фестиваль просто неба.

Після блискучого виступу гурту Go_A на Євробаченні 2021 та тріумфу їхньої композиції (вона потрапила на перші сходинки світових музичних чартів), знайомство з українською фольк-музикою стало маст хевом кожного меломана. Скористайтеся можливістю побачити та почути найвідоміших вітчизняних виконавців ONUKA та ДахаБраха під час масштабних музичних фестивалів, наприклад, Файне місто, Атлас вікенд, MRPL city, ART JAZZ, Stare Misto та інших.

В Україні організовується безліч тематичних святкувань, де виступають місцеві й європейські гурти. Якщо ви новачок у подібних заходах, перегляньте відео, що допоможе зорієнтуватися.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Прочитати захопливу книжку.

Звісно, декому здається, що читати не так захопливо, як переглядати фільми. Але тут не все так просто. Багато відомих кінострічок мають літературну основу, то чому б не прочитати книгу, яка згодом перетворилася на фільм? Спробуйте почитати романи Стівена Кінга, «1984» Орвела, «451 градус за фаренгейтом» Бредбері тощо. Обрати цікавий варіант для літнього читання ви можете за посиланням

Справи, які залишаться з вами надовго

А от коли літо закінчується, ми починаємо сумувати, адже час сплив, не залишивши по собі нічого крім спогадів. А чи можна змінити ситуацію? Звісно! Але для цього доведеться трошки попрацювати, так-так, навіть улітку! Тож чим можна зайнятися вдома, аби канікули точно пройшли не дарма?

Покращити англійську

Володіння іноземною мовою стане у пригоді всім та кожному. По-перше, мова йде про ЗНО, а по-друге – про посилення власних позицій на ринку праці у майбутньому. І не варто думати, що до цього ще далеко! Час летить швидко! Звісно, англійську можна вивчати самостійно (хоча це довго та складно), а можна записатися на онлайн-курси від онлай-школи «На Урок». На вас чекають круті лекції, цікавезні інтерактиви, ненудні домашні завдання та море спілкування з однолітками та викладачем курсу. Чудово, чи не так? 

Зробити ремонт

Чи складно це - зробити ремонт? Перш ніж дати відповідь на це запитання, варто врахувати кілька факторів. Подеколи це дійсно вимагає великих зусиль, однак насправді для того, аби пофарбувати стіни чи клеїти шпалери, особливі знання не потрібні. А що точно доведеться зробити, так це підключити батьків, які допоможуть правильно розрахувати об’єми й вартість робіт, закупити матеріали та, звісно, провести сам ремонт. Легко не буде! Проте вміння, отримані в процесі такої роботи, подарують неоціненний досвід. А ще такий літній ремонт може перетворитися на перший крок на шляху до професії дизайнера чи будівельника. 

Монетизувати блог

Найпопулярніші українські інстаграм та ютуб-блогери мають мільйони підписників та чималий дохід. Здається, все просто та приємно: роби світлини з жирафами, у кафе, чи новій футболці, та отримуй за це гроші. Втім, блогінг потребує щоденних зусиль для пошуку тем, створення якісного контенту та розкрутки. 

Уже ведете сторінку в соцмережі та прагнете надалі розвивати її? Тоді займіться цією справою серйозно. Запишіться на курси блогерів, знайдіть якісну апаратуру, навчіться монтувати, триматися перед камерою, а головне, відшукайте тип контенту, який ваша аудиторія радо споживатиме щодня. Як приклад, ви можете подивитися інстаграм блогерки Верби.

Пошукати підробіток 

Як провести літо та трохи підзаробити? На щастя, зараз існує багато вакансій, на які охоче візьмуть школярів. Звісно, це проста робота, що не потребує особливих умінь та уникальных навичок, як-от оператор call-центру, кур’єр чи промоутер. А ще можна розклеювати оголошення або прибирати. Тим підліткам, які добре ладнають із маленькими дітьми, можна спробувати себе в ролі бебісіттера. Так, не найпрестижніші роботи, втім, саме тут можна доволі швидко заробити гроші на власні потреби та водночас здобути важливий досвід.

Почати займатися спортом 

Протягом навчального року ви рано прокидалися, швидко снідали та поспішали на уроки. Тепер можна спати до обіду. Але хіба не краще нарешті виділити час для ранкової пробіжки? Не хочеться? Лише подумайте про те, що прості фізичні вправи допоможуть покращити самопочуття та зовнішній вигляд! Крім того, можна запросити на пробіжку друзів або ж познайомитися з такими ж спортсменами. 

Стати кращим учнем у класі за літо реально? 

Що робити на канікулах, якщо головне, що вас турбує, це вступ до університету, іспити й ЗНО? Тоді неодмінно знайдіть у своєму графіку кілька годин щотижня для навчання в онлайн-школі «На Урок». Тут можна «підтягнути» математику та англійську, поглибити знання з багатьох шкільних предметів. І все це у зручному форматі! 

Ви можете обрати активності на будь-який смак:

  • цікаві вебінари;
  • тематичні конференції;
  • насичені та корисні курси (в тому числі підготовки до ЗНО, ДПА);
  • захопливі олімпіади;
  • навчальні та пізнавальні статті у журналі;
  • цікаві тести та неймовірні конкурси.

Тож як провести літні канікули? Розважатися, наполегливо працювати чи поєднати одне з іншим? Вибір за вами! Але найкращий варіант - розумне поєднання розваг та роботи. Маємо пораду: ніколи не впадайте у крайнощі та шукайте «золоту середину». І тоді навіть найскладніші завдання вирішуватимуться просто та легко. Тож обирайте зручний ритм корисного відпочинку та вперед - літо лише починається!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо