Як розрахувати бал ЗНО з біології

Про розрахунок балів ЗНО з біології у 2022 році.

Цього року вже традиційно випускники шкіл та студенти закладів професійної/професійно-технічної освіти складатимуть ЗНО з біології.

Усього майбутні абітурієнти мають виконати 50 завдань (38 тестових завдань (одна правильна відповідь), 8 завдань – на встановлення відповідності та 4 завдання – з вибором трьох правильних відповідей). Якщо учень правильно виконає всю сертифікаційну роботу – отримає 82 бали. На виконання завдань відведено 150 хвилин. 

Програма ЗНО з біології містить п'ять розділів: «Вступ. Хімічний склад, структура і функціонування клітин. Реалізація спадкової інформації», «Закономірності спадковості і мінливості», «Біорізноманіття», «Організм людини як біологічна система», «Основи екології і еволюційного вчення».

Розрахунок тестового балу ЗНО з біології

Учасник тестування має позначати свої відповіді у бланку А!

  • Тестові завдання з однією правильною відповіддю (№1–38). Із чотирьох варіантів учасник тестування має обрати лише один. Розрахунок балів ЗНО з біології: за правильну відповідь – 1 бал; за неправильну відповідь або кілька позначених варіантів до одного завдання– 0 балів. 
  • Завдання на встановлення відповідності (№39–46). Абітурієнт встановлює відповідності між інформацією, позначеною цифрами та буквами. За кожну правильно встановлену логічну пару учасник тестування отримує 1 бал (тобто максимальна кількість балів за 4 правильні відповідності – 4 бали). 0 балів – за кожну неправильно встановлену відповідність, якщо зовсім немає позначки у бланку, або якщо учасник тестування позначив кілька варіантів до однієї відповідності. 
  • Завдання з трьома правильними відповідями з трьох груп запропонованих варіантів відповідей (№47–50). У кожній групі є лише одна правильна відповідь! Як розрахувати бали ЗНО з біології? 1 бал – за кожну правильну відповідь із кожної групи. 0 балів – якщо учасник неправильно вказав відповідь, позначив більше, ніж 1 варіант відповіді у кожній групі, або зовсім не позначив варіант відповіді у бланку. Учасник тестування має писати цифри у бланку у суворій послідовності!

За якими критеріями розраховують рейтинговий бал ЗНО з біології

УЦОЯО (Український центр оцінювання якості освіти) визначатиме бал ЗНО у 2 етапи: перший – визначення тестового балу учасника ЗНО (максимум – 82 бали); другий – визначення рейтингової оцінки результатів учасника ЗНО за 200-бальною шкалою (переведення тестових балів з біології в оцінку ЗНО). 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

У 200-бальній шкалі міститиметься інформація про поріг «склав/не склав» (мінімум, який має набрати учасник тестування). Якщо учню не вдалося подолати цей поріг, він не зможе взяти участь у конкурсному відборі для вступу у ВНЗ. Відповідно, його результати не будуть внесені в остаточно складені рейтингові таблиці.

За бажанням випускника результат сертифікаційної роботи може бути зарахованим як результат ДПА з біології. У цьому випадку учасник тестування отримує оцінку за 12-бальною шкалою.

УВАГА! Ми не радимо визначати рейтинг за таблицями переведення тестових балів минулих років, оскільки результати будуть неточними. Рейтинговий бал може суттєво відрізнятися, бо щороку змінюються тестові завдання/задачі та середні показники фактичних результатів учасників тестування.

Результати тестування з'являться на інформаційних сторінках учасників. 

Шановні майбутні абітурієнти! Ви можете скористатись офіційною програмою ЗНО з біології, що містить вимоги для підготовки учасників до тестування та уточнює, що саме потрібно знати, щоб отримати високий результат і вступити до омріяного ВНЗ!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо