Як підготуватися до ДПА

Особливості підготовки до державної підсумкової атестації.

І хоча навчальний рік лише починається, вже наближається державна атестація, де кожен випускник прагне отримати високий результат. Вміння правильно розподілити свій час та не піддаватися тривожним думкам, здатні подарувати високі шанси на успіх. То як підготуватися до фінальних випробувань найбільш ефективно? Розберімо основні моменти та типові помилки.

Як проводиться ДПА і на що впливає оцінка?

ДПА (державна підсумкова атестація) – це оцінка результатів навчання за ключовими предметами. Якщо раніше випускні іспити проходили у школі, а ЗНО складалося у формі тесту й оцінювалося окремо, то з 2015 року відбулося поєднання ДПА та ЗНО. Результати виявились позитивними, що дозволило учням зосередитися на підготовці саме до ЗНО, та не витрачати зусилля на складання випускних іспитів. Саме тому сьогодні ця практика поширюється на три предмети та проводиться у класах, що підсумовують певний освітній етап:

  • 4-й клас (початкова освіта) – проводиться у школі та включає іспити з української мови, математики та мови нацменшини;
  • 9-й клас (базова освіта) – проводиться у школі та включає наступні іспити: українська мова, математика та один із навчальних предметів за рішенням педагогічної ради закладу освіти;
  • 11-й клас (повна загальна середня освіта) – складається у формі зовнішнього незалежного оцінювання та має наступні іспити: українська мова, історія України (або математика), мова нацменшини чи корінного народу та один із предметів на вибір випускника.

Результати ДПА заносяться у табель (4 клас), додатки до свідоцтва про базову загальну середню освіту (9 клас) та атестат про повну загальну середню освіту (11 клас), а також, враховуються при розрахунку середнього балу та визначенні претендентів на золоту або срібну медаль.

Учні, які мають претензії щодо оцінок та бажають скористатися правом повторного складання державної підсумкової атестації можуть подати апеляцію згідно із пунктом 5 наказу Міністерства освіти та науки України від 7 грудня 2018 року № 1369 «Про затвердження Порядку проведення державної підсумкової атестації»

Поради, як підготуватися до ДПА, щоб здати на відмінно

Аби зробити підготовку до ДПА ефективнішою, варто дотримуватися правил, що допоможуть уникнути типових помилок, зайвих психологічних навантажень та оптимізувати ваш час. От деякі з них:

  1. Перегляньте весь матеріал і сплануйте його вивчення. Визначте, скільки питань має бути вивчено за день. Якщо певні питання складніші, чергуйте їх вивчення з простішими.
  2. Під час підготовки структуруйте матеріал за допомогою планів та схем. Намагайтеся прописати навіть ті питання, що здаються очевидними. Саме у процесі викладу матеріалу можна помітити, що ваші знання надто поверхові та фрагментарні.
  3. Готуючи конспект відповіді, не намагайтеся записати все слово у слово. Краще записуйте інформацію своїми словами, приділяючи увагу логіці/послідовності викладу.
  4. Якщо вам не потрібен час на «розгойдування», починайте підготовку з важчих питань і тем, які знаєте найгірше. Якщо ж працездатність наростає поступово, краще не втрачати часу і спочатку швидко повторити легший матеріал.
  5. Якщо на екзамені дісталося питання, за яким ви знаєте мало, не панікуйте, а відразу починайте записувати все, що будь-коли чули з цього приводу. У процесі написання ви можете пригадати що-небудь із пройденого у класі або вигадати креативну відповідь, яка точно буде кращою, ніж «нічого». Під час іспиту намагайтеся зосередитися на тому, що знаєте, а вже потім перейти до складних моментів.
  6. Намагайся чергувати читання з обмірковуванням, переказуванням, розв'язанням задач, вигадуванням власних прикладів. Це запобігає появі монотонності, за якої стійкість уваги знижується. Зміна навчальних предметів під час виконання завдань також сприяє збереженню стійкої уваги.

Поради батькам, як допомогти дитині з підготовкою

Проходження ДПА – велика подія як для учнів, так і батьків, які нервують не менше за власних дітей. Якщо ви саме у такому положенні, то спробуйте приборкати хвилювання. Найгірше, коли до паніки дитини додається точно такий же стан у батьків, що аж ніяк не покращить шанси на гарну підготовку і складання ДПА. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Аби зменшити нервування варто реалістично підходити до ситуації. Не ставте дитині надзавдань, наприклад, здати тільки на «12», а також, не завантажуйте хатньою роботою на період екзаменів. Обов’язково ознайомтесь із порядком проведення ДПА. З’ясуйте бажання дітей щодо вибору навчального предмета і переконайтеся, що вибір не помилковий, тоді й питання про те, як підготуватися до ДПА, буде простішим. 

Якщо учень має достатньо самоконтролю, не будьте нав’язливими у контролі за підготовкою, але спостерігайте аби дитина не піддалася спокусі скоротити час сну в останні дні підготовки. Нестача відпочинку погіршить пам’ять, концентрацію та якість підготовки до ДПА. 

Поради вчителям

Якщо ви вчитель, то перш за все допоможіть учням уникнути помилок, пов’язаних із неуважністю. Буде особливо прикро, якщо діти втратять бали через не до кінця прочитані умови завдання.

  1. Під час консультації зверніть увагу учнів на те, що завдання варто перечитати двічі та обов’язково до кінця. Перш ніж переходити до відповіді, варто зрозуміти, що саме від вас вимагається.
  2. Переконайтесь, що діти запам’ятали вказівки щодо рутинних моментів – підписання роботи, заповнення бланків та виконання завдань.
  3. Дайте знати, що саме цінуєте у відповідях – логічність мислення, послідовність викладу, наявність плану, прикладів, узагальнень, вміння пояснити своїми словами, що свідчить про розуміння теми, а не здатність визубрити напередодні екзамену.
  4. Заохочуйте дітей робити шпаргалки (навіть якщо їх використання на іспиті заборонене), адже ті сприяють закріпленню знань.
  5. Скажіть чи будуть доступні під час ДПА таблиці, плакати та інші допоміжні матеріали. Якщо так, нагадайте, що у них міститься значна частина інформації, необхідної для відповіді.

І пам'ятайте: найголовніше – це знизити напругу та тривожність дитини, забезпечивши відповідні умови для занять. Однозначної відповіді на питання: як підготуватися до ДПА не існує. Кожен учень має свій стиль підготовки та прийоми, що здатні зробити його стратегію дійсно ефективною.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо