Професії майбутнього: які є і як обрати професію майбутнього

У майбутньому люди їздитимуть на електрокарах «розумними дорогами», створюватимуть віртуальні світи та подорожуватимуть альтернативними реальностями. Цікаво, чи не так? Звісно, для створення можливості жити в такому світі, необхідні спеціалісти, саме тому вже зараз стають усе популярнішими професії майбутнього. Вони дуже відрізняються від теперішніх спеціальностей, тож тим дітям, які мріють у подальшому змінювати світ, необхідно починати думати про кар’єру просто зараз!

Як зрозуміти, які сфери та галузі будуть актуальними через 5-7 років?  Як уже сьогодні обрати професію майбутнього, що залишатиметься улюбленою, актуальною та добре оплачуваною?

Актуальність та затребуваність: робимо правильний вибір 

До вибору життєвого шляху варто підійти максимально серйозно. Хоча ви і без нас це знаєте! Про це говорять усі, але як відрізнити справді хороші поради від інформаційного шуму? Щоби підійти до вибору кар’єри з холодним розумом, розкладемо це питання по поличках.

Як обрати професію майбутнього? Тут варто дещо зрозуміти: вибираючи спеціальність, виходячи лише з власних уподобань, можна неабияк помилитись. Адже світ стрімко змінюється, багато які робочі процеси автоматизуються, а подеколи навіть зникають цілі професійні напрями. А раптом і ваша омріяна робота раптово втратить свою актуальність?

Тому вкрай важливо зрозуміти вектор розвитку ринку праці та панівні тенденції. Це допоможе уникнути багатьох проблем та захиститися від розчарувань. 

Чому важливо вибрати актуальну професію? 

  • Можливість принести більшу користь людям.
  • Висока ймовірність стабільного та високого заробітку.
  • Можливість працювати за однією спеціальністю все життя.

Тенденції ринку праці

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

На що орієнтуватися, щоби не випадати із кар’єрних трендів? Радимо звернути увагу на загальні напрямки ринку праці.

1. Багатомовність

Світ рухається в напрямку глобалізації, кордони між країнами та їхніми мовами стираються. Невдовзі багатомовність (із обов’язковим знанням англійської) перестане бути перевагою, а перетвориться на вимогу під час прийняття на роботу. Особливо цінуватимуться знавці китайської мови.

2. Дистанційка

Багато компаній, що працюють офлайн, поступово переходитимуть на дистанційну роботу. Тож бездоганне знання ПК, мережі Інтернет та автоматизація письмової роботи – маст хев. Так компанії заощаджують кошти на аренду приміщень, а люди отримують можливість працювати в комфортних умовах та в зручний час.

3. Універсальність

Уже зараз бачимо тенденцію на багатопрофільність посад, а також універсальність співробітників. Наприклад, копірайтер-дизайнер, фотограф-маркетолог тощо. Тому є сенс не зупинятися в розвитку, а засвоювати одразу кілька навичок, робити вибір на користь багатофункціональних спеціальностей у ЗВО, як-от «Медіакомунікації», «Міжнародне право» тощо.

4. Гнучкість

Варто розуміти, що будь-які орієнтири розвитку ринку праці в майбутньому все одно поки що лишаються прогнозами та думками експертів. Можливо, за 10 років нині актуальні напрямки зникнуть, а світ потребуватиме зовсім іншого. Тому потрібно розвивати м’які навички (soft-skills) та бути різносторонніми. Передові компанії скоріше наймуть «гнучкого» співробітника з бажанням зростати, ніж заскорузлу людину з багаторічним досвідом.

5. Крос-спеціалізація

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Актуальні професії майбутнього не обов’язково мають бути зовсім новими. З’являтимуться нові напрямки, які об’єднуватимуть різні сфери (навіть зовсім не схожі). І от уже перед вами такі спеціалісти як біоінженер, генетичний консультант чи навіть IT-медик.

6. Заміна професій

Одного дня спеціалістів замінять роботи. Звісно, не всіх, але багато процесів автоматизують вже зараз, особливо це стосується обробки інформації та робіт, які потребують важкої фізичної праці.

Розвиток вищої освіти у 2021-2031 рр.

Міністерство освіти і науки України вже визначило найзатребуваніші професії майбутнього та навіть створило справжню Стратегію розвитку. Саме на неї орієнтуватимуться українські школи, університети та професійні курси, формуючи навчальні програми, факультети, класи тощо.  

За оцінками світових експертів, найперспективніші фахівці займатимуться:

  • проєктуванням;
  • запровадженням нових технологій з огляду на майбутнє;
  • забезпеченням життя та здоров’я людей. 

Спеціалісти радять звернути особливу увагу на такі напрямки:

  1. Технології майбутнього (архітектор територій, розробник, диспетчер безпілотних апаратів, космогеолог).
  2. ІТ-технології і дані (аналітик даних, фахівець із кібербезпеки, розробник технологій блокчейн, цифровий лінгвіст).
  3. Екологізація виробництва та життя (екоаналітик у будівництві, біоетик, ресайклінг-дизайнер, сіті-фермер).
  4. Охорона здоров’я (біогенетик, телехірург, ІТ-лікар, фізіотерапевт, нейропсихолог).

Утім, не варто забувати, що все одно існуватимуть професії майбутнього, які не можна замінити автоматизованими системами та навіть штучним інтелектом. Серед них – спеціальності, пов’язані з охороною здоров’я, наданням індивідуальних послуг та творчістю. Це лікарі, вчителі та митці.

Зазираємо в майбутнє: фахівці, яких потребуватиме світ

Що конкретно робитимуть люди через 10, 20, а то й 100 років? Насправді з’ясувати це не так уже і просто. Утім, проєкт «Атлас нових професій» вказав орієнтири, завдяки яким ви зрозумієте, як обрати професію майбутнього.

1. Робототехніки

Світ автоматизується щохвилини, тож нова техніка з’являється чи не кожного дня. І через це у робототехніків зараз досхочу роботи! Обирайте прогресивну спеціальність у цій галузі: інженер робототехніки у промисловості, інженер медичної робототехніки, спеціаліст із робототехнічного комплексу.

2. Нанотехнологи

Зізнавайтеся, любили LEGO? А може, любите і зараз? А тепер уявіть, що конструктор зменшили до розміру молекул та атомів. Саме з ними працює нанотехнолог, саме з них він створює нанороботів, що потенційно можуть закрити багато потреб людства. Наприклад, вирішити проблеми голоду, хвороб та екологічних катастроф. 

3. Трейдери альтернативних валют

Про біткоїн та інші віртуальні валюти не чув лише лінивий. І спеціалісти, які розумітимуть, як працювати з такими фінансами, потрібні просто зараз! Варто розуміти, що альтернативні валюти ставатимуть дедалі популярнішими, що провокуватиме появу нових професій. 

4. Фахівці у сфері доповненої реальності (AR)

Доповнена реальність, на відміну від віртуальної, вносить окремі цифрові елементи у сприйняття реального світу. У цій галузі кожен може знайти себе: AR-дизайн, UI/UX-дизайн, 3D-моделювання, програмування тощо. Як вам такі професії майбутнього?

5. Фахівці у сфері віртуальної реальності (VR)

Експерти з віртуальної реальності конструюють штучний світ, при цьому не змінюючи реальний. Вони буквально створюють нову реальність! Як? За допомогою алгоритмів, мов програмування C #, C та C ++, а також навичок 3D-моделювання і сканування. 

6. Інтернет-маркетологи

Товарів усе більше, і кожен із них потрібно презентувати й продати! І який саме це товар, не має особливого значення: головне - розказати про нього світу. І найдієвіший спосіб просування – через Інтернет. У цьому і полягає робота спеціалістів із маркетингу.

7. Архітектори та урбаністи

Чисельність населення зростає, міста розширюються, а хмарочосів стає дедалі більше. При цьому всі прагнуть жити максимально комфортно. Спеціалісти, які допоможуть людству в цьому: архітектор «розумних будинків», «розумних доріг», урбаніст, будівельний екоаналітик тощо.

8. Біофармакологи

Чи знали ви, що пеніцилін та інсулін виробляються за допомогою генномодифікованих бактерій? Їх спроєктували біофармакологи. Вони створюють нові біопрепарати (з відповідними властивостями) та замінюють ними штучно синтезовані препарати. Це нова галузь, яка стрімко розвивається!

9. Нейропсихологи

Префікс «нейро-» означає, що психолог працює із клієнтами з порушеннями функцій мозку. Спеціаліст консультує не тільки людей після черепно-мозкової травми, але й тих, у кого є психологічні проблеми. І на відміну від клінічного психолога, нейропсихолог розуміється на зв’язку між психічними процесами та структурами, функціонуванням мозку.

10. Координатори освітніх онлайн-платформ

Цікавитеся онлайн-педагогікою? Тоді у вас є шанс опанувати професію координатора онлайн-платформ! Тільки потрібно поглибити знання у сфері інтернет-маркетингу та програмування. Робота координатора полягає в технічному супроводі просвітницьких онлайн-проєктів: від просування до технічної підтримки. І саме за допомогою таких спеціалістів інші знаходитимуть для себе актуальні професії майбутнього!

На що потрібно звернути увагу при виборі 

Гаряче серце та страх – не найкращі помічники у виборі професійного шляху. З одного боку, не потрібно відкидати власні уподобання. А з іншого – не варто навчатися за спеціальністю, яка вам не цікава, керуючись лише страхом залишитися без роботи.

Тож як обрати професію майбутнього?

  • Орієнтуйтеся на свої уподобання

Часто запитання щодо майбутнього лякають, адже ми не надто добре розуміємо себе. Звідусіль відчувається тиск: утрачені роки та можливості, роль високого достатку, значення престижу та успіху… Звісно, це дезорієнтує та позбавляє можливості подумати про власні бажання, коли це вкрай необхідно.

Запитайте себе: що мені подобається? Які зі шкільних предметів найбільше припали до душі? А що я роблю у вільний час? Чесно відповівши на ці запитання, ви розумітимете приблизний вектор, за яким варто рухатися.

  • Оцініть свої слабкі та сильні сторони

Тут потрібно ввімкнути критичне мислення та об’єктивно поглянути на власні здібності. Для цього проаналізуйте свої сильні та слабкі риси характеру. У цьому допоможе таблиця із двох колонок: перша – «Сильні сторони», друга – «Слабкі». Причому «слабкості» можуть бути і вашою перевагою! Наприклад, упертість може свідчити про те, що людина цілеспрямована та впевнено йде до мети. А складнощі з концентрацією уваги можуть свідчити про вміння виконувати кілька справ одночасно. 

Аби бути максимально об’єктивними, попросіть близьких проаналізувати вашу таблицю. Вони можуть вказати на інші риси характеру, які ви не зазначили, а також більш критично поглянути на ваші слабкі та сильні сторони. 

  • Скористайтеся тестами з профорієнтації 

Це цікавий та дієвий інструмент! Його можна використати як додатковий важіль у виборі професії, що найкраще розкриватиме ваші здібності. Один із найпопулярніших опитувальників у вільному доступі – тест Дж.Голланда.

Опитувальники професійної спрямованості допомагають визначитися з напрямком професійної діяльності на основі вашого характеру. Зазвичай результати тестування вказують на тип особистості, як-от конвенційний, підприємницький, артистичний тощо. Це може стати чарівною паличкою, коли не знаєш, у якому напрямку рухатися!

  • Проаналізуйте ринок праці та університети

Визначивши приблизний вектор ваших інтересів, зважайте на актуальні професії майбутнього. Хочете пов’язати власне життя з письменництвом? Придивіться до спеціальності «ІТ-копірайтер». Захоплюєтеся малюванням? Розгляньте факультети та курси, які навчають діджитал-ілюстрації. 

На жаль, далеко не всі професії майбутнього можна опанувати в українських університетах. Однак, до цього питання варто підійти особливо прискіпливо. Про те, як зробити правильний вибір та не помилитися, ми розповідали у статті: «Як обрати університет».

Придивіться до професій майбутнього. Можливо, одна з них – ваша!

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо