Як стати пілотом: старт у професію

Велична краса літака та безмежний простір неба заворожують багатьох із дитинства, а професія пілота осяяна романтикою та безліччю легенд. Тож не дивно, що у всі часи відчайдушні юнаки та дівчата мріяли літати на «залізних птахах». Як стати пілотом? Де вчитись на пілота в Україні? Якщо ви бажаєте опанувати цю професію, то варто знати, що вас очікує та як це зробити!

Хто такий пілот? Це фахівець, який керує повітряним транспортним засобом авіаційного призначення. Чи тотожні професії «льотчик» і «пілот»? По факту вони практично однакові, проте, вживаються в різних контекстах: пілоти управляють цивільними літаками, а льотчики – військовими.

Що входить до обов'язків? Пілот має:

  • вивчати майбутній маршрут та особливості повітряної траси;
  • налаштовувати та перевіряти зв'язок із аеропортами;
  • готувати літак до вильоту;
  • переміщуватися та проходити по визначеному маршруту;
  • контролювати показання приладів;
  • підтримувати зв'язок із диспетчерами;
  • своєчасно повідомляти про можливі проблеми, зміни метеорологічних умов та інші непередбачені події;
  • садити повітряне судно в пункті призначення.

Що потрібно, щоб стати пілотом

Насправді у професії пілота не так вже багато романтики. Це дуже складна і небезпечна спеціальність, тому й вимоги до фахівців дуже суворі. Адже глибокі знання загальноосвітніх та спеціальних дисциплін і стійкі практичні навички – запорука безпеки на борту. Командир літака має відмінно знати аеродинаміку, повітряну навігацію, правила польотів та ще багато іншого. Що ще потрібно? Високий рівень інтелекту, стресостійкість, міцна нервова система, дисциплінованість, пунктуальність та бездоганне володіння англійською мовою. Тож якщо ви вирішили стати пілотом, варто починати готуватися вже зараз. Що можна зробити? Завітати до онлайн-школи «На Урок» та записатися на «Курси англійської мови онлайн»! Тут ви навчитеся не лише будувати прості фрази та речення, а й впевнено спілкуватися англійською на досить широке коло тем!

Ця професія має надзвичайно жорсткі вимоги до психічного та фізичного стану здоров’я. Тому під час вступу до закладу вищої освіти та на кожному році навчання проводиться медичне обстеження:

  • серцево-судинної системи;
  • дихальної системи;
  • вестибулярного апарата;
  • зору.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Навіть незначні негаразди зі здоров'ям дуже небезпечні для майбутнього пілота та можуть призвести до відрахування із закладу освіти. І навіть після отримання диплома забути про медичний сертифікат не вийде! Відповідну комісію доведеться проходити перед кожним рейсом протягом усієї кар’єри.

Як стати пілотом в Україні

Насамперед слід усвідомлювати той факт, що вчитися на пілота доведеться досить довго. Адже на відміну від автомобіля, керування літаком вимагає великих знань: починаючи від його будови та закінчуючи особливостями польотів у погану погоду. Навчання на пілота в Україні здійснюють:

  • державні військові або авіаційні заклади вищої освіти та льотні училища;
  • приватні аероклуби.

Перший варіант забезпечить більш серйозну теоретичну та практичну підготовку, випускники цих закладів вважаються більш надійними професіоналами. Комерційні клуби в основному готують льотчиків-любителів, які здійснюють польоти на невеликих літаках і тільки заради власного задоволення. Там ви зможете отримати практичні навички керування літаком та ліцензію пілота-аматора. Але влаштуватися на роботу з нею не вдасться – доведеться отримати комерційний або лінійний сертифікат.

Де вчитись на пілота в Україні

Ця професія вимагає безперервного навчання та вдосконалення професійних якостей. Саме тому їх називають «вічними студентами». Навчання пілотів в Україні здійснюють такі державні заклади вищої освіти:

  • Національний авіаційний університет.
  • Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету.
  • Кременчуцький льотний коледж.
  • Харківський національний університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Якщо ви замислилися над тим, як стати пілотом, то маєте розуміти, що навчання має певні особливості та вимоги. Під час вступу абітурієнти проходять первинну медичну сертифікацію, професійний відбір та тестування з фізичної підготовки. А ще необхідно показати чудові результати ЗНО з наступних предметів:

  • українська мова та література;
  • математика;
  • іноземна мова.

Та чи всіх курсантів допускають до польотів? Ні, тільки успішних в теоретичній та психофізіологічній підготовці! Якщо ви продемонстрували належний рівень знань та навичок, то ваша мрія зовсім близько! На вас чекають тренування на комплексних тренажерах льотної академії, а потім настає період льотної практики. По завершенню навчання за освітніми ступенями бакалавра та магістра випускники отримують диплом про освіту державного зразка та відповідні свідоцтва з необхідними кваліфікаційними відмітками на право польотів за приладами.

Загалом існує шість різних етапів пілотної підготовки:

  • ліцензія студента-пілота (SPL) дозволяє розпочати льотну підготовку;
  • ліцензія приватного пілота (PPL) дозволить вам літати поодинці, з пасажирами або вантажем, але без грошової компенсації;
  • ліцензія комерційного пілота (CPL) дозволяє вам стати оплачуваним професійним пілотом;
  • рейтинг інструменту (IR). Наявність інструментального рейтингу означає, що ви можете керувати літаком за будь-яких погодних умов (наприклад, при низькій або нульовій видимості), використовуючи тільки інструменти;
  • рейтинг декількох двигунів (MER) дозволить вам управляти багатодвигунним літаком;
  • ліцензія пілота авіатранспорту (ATPL) є найвищим рівнем сертифікації, який дозволить вам діяти в якості командира екіпажу на регулярних авіаперевізках.

Отримання кожної ліцензії відбувається поступово та обов'язково один за одним. Відразу перестрибнути через декілька сходинок неможливо! До того ж пілоти ще й діляться за категоріями на першу (найвищу), другу та третю.

Але документ про освіту – це не все, що потрібно, аби розпочати кар'єру пілота. Авіакомпанія не прийме на роботу без необхідної кількості льотних годин та відповідної ліцензії. І що їх більше, то привабливішою стає ваша кандидатура для роботодавця. Також на пілота чекає співбесіда з HR-менеджером і психологом, тестування з авіаційної англійської мови та професійний іспит із льотними інструкторами. Окрема увага приділяється управлінню ресурсами екіпажу – необхідно вміти ефективно працювати в команді та приймати швидкі рішення у стресових умовах. Адже саме пілот відповідальний за життя сотень людей, які знаходяться на борту літака.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Перспективи працевлаштування

Але важливо не просто розібратися, як стати пілотом, а й розуміти, де він може працювати. А робити це він може у всіх організаціях та компаніях, де є повітряні судна. Серед них:

  • аеропорти міжнародного та державного значення;
  • державні та приватні аеродроми;
  • військові аеродроми;
  • космодроми.

Плюси та мінуси професії

Як і будь-яка професія, вона має багато позитивних і негативних сторін. Розгляньмо їх детальніше!

Мінуси роботи пілотом:

Суворі вимоги до стану здоров'я. Іноді навіть дрібні та незначні недуги можуть стати достатнім приводом для припинення кар'єри.

  1. Довгий кар'єрний шлях. Відразу потрапити до великої авіакомпанії дуже складно. Тому більшість початківців іде в невеликі регіональні компанії, а потім уже переходить до державіаслужби чи міжнародних авіакомпаній.
  2. Велика відповідальність.
  3. Високі фізичні та психологічні навантаження.
  4. Ризики для життя та здоров'я.
  5. Навчання та постійне підтвердження кваліфікації.
  6. Висока вартість льотних годин.

Плюси роботи пілотом:

  1. Значимість, та затребуваність професії. Вона вважається однією з найпрестижніших по всьому світу.
  2. Висока оплата праці.
  3. Можливість нескінченно подорожувати.
  4. Спеціальні програми і знижки для пілотів і членів їх сімей.

 
Пілот – багатогранна та цікава професія, яка вимагає ідеальних навичок, відповідальності та пильності. Якщо ви впевнені, що будете отримувати задоволення від кожного польоту і всі складнощі будуть в радість, сміливо крокуйте до своєї мрії! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо