Як стати депутатом і допомагати іншим 

Якщо не ви, то хто?

Днями депутати Верховної Ради ухвалили законопроєкт 2351, який захистить тисячі тварин від знущань, експлуатації, жорстокості та смерті! Це прекрасне рішення, чи не так? Хочете теж впливати на важливі події України та бути рушієм позитивних змін? Починайте з себе, займайтеся волонтерством і розгляньте посаду депутата на майбутнє. Можливо саме ви станете тією людиною, яка допоможе тисячам, обіймаючи авторитетну посаду. «‎Як стати депутатом?»‎ – відповідь на це запитання цікавить багатьох, тож ми вже готові висвітлити всі кроки на шляху до отримання мандата. Одразу зауважимо, що успіх у цій сфері залежить від мотивації та щирого бажання допомагати іншим. 

Якщо висуванець планує покращити життя в певному місті, селі чи селищі або в Україні загалом, ця посада допоможе йому досягти бажаної мети. Якщо ж на перше місце виходить бажання високого доходу та інші привілеї – краще не обирати цей варіант заробітку, адже посадове крісло не є гарантією добробуту. Готові змінювати життя людей на краще? Тоді дізнайтеся, як стати депутатом, просто зараз! 

Хто такий депутат

Перш ніж визначитися, чи це дійсно професія вашої мрії, треба з'ясувати, хто такий депутат і чим він займається. Небезпечно «вестися» на престиж, не розуміючи суті роботи. Отже:

Народний депутат – це людина, яка обрана жителями відповідного виборчого округу до органу місцевого самоврядування або до представницького органу державної влади.

У громадах, де кількість жителів не перевищує 10 тисяч, депутатом може стати самовисуванець. Якщо ж мешканців в окрузі більше, кандидата має запропонувати партія.

Права й обов’язки депутата

Основним обов'язком депутата є захист інтересів громадян, які його обрали. Відповідно, всі права народних обранців дозволяють їм утілювати благородні наміри в життя й почуватися при цьому захищеними. Права й обов'язки загалом можна поділити на 2 категорії: для висуванців у виборчому окрузі та для депутатів у раді та її органах.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Розглянемо права та обов’язки депутата у виборчому окрузі.

Права депутата міської ради:

  1. Офіційно представляти мешканців певного виборчого округу та відстоювати інтереси територіальної громади в місцевих органах влади.
  2. Мати доступ до ЗМІ комунальної форми власності, щоб оприлюднити результати власної депутатської діяльності.
  3. Вимагати розв'язання питань, які зачіпають інтереси виборців. Для цього звертатися до відповідних органів, організацій та їх посадових осіб.
  4. На депутатське звернення, невідкладний прийом, депутатське запитання, депутатський запит.
  5. Вимагати усунення порушень законності, встановлення та регулювання правового порядку.

Обов'язки депутата міської ради:

  1. Активно спілкуватися з виборцями, територіальною громадою міста, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади.
  2. Вивчати потреби територіальної громади, інформувати про них раду та її органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні.
  3. Брати участь в організації виконання рішень ради та її органів, доручень виборців чи в масових заходах.
  4. Регулярно приймати виборців (не рідше одного разу на місяць); розглядати пропозиції, скарги членів територіальної громади.
  5. Інформувати виборців про роботу міської ради та її органів, про виконання планів і програм раз на пів року або частіше.

Як стати кандидатом у депутати: моделюємо ситуацію

Уявімо, що ви місцевий активіст, який хоче отримати мандат та цікавиться, як стати кандидатом в депутати. Якщо у вашому населеному пункті мешкає більше ніж десять тисяч виборців, для досягнення мети необхідно пройти такі кроки:

1. Визначаємося з політичною партією
Ви не зможете балотуватися самостійно, тому ознайомтеся з діяльністю партій. Уважно подумайте, з якою з них хочете об'єднатися для організації добрих справ. 

2. Розраховуємо ресурси
Фінансові вимоги до кандидата в депутати місцевих рад визначаються за певною формулою: 4 мінімальні зарплати на 90 тисяч виборців. Тобто, партія, яка висуває список кандидатів, має заплатити 18-19 тисяч гривень. Кандидати в громадах до 10 тисяч мешканців мають сплатити приблизно одну тисячу гривень.

3. Продумайте політичну агітацію 
Це один із найбільш творчих і відповідальних етапів. Навіть не думайте застосовувати брудні технології: фальсифікації, підкуп виборців гречкою, агітацію безпосередньо на дільниці в день виборів тощо. Це ницо та нечесно, ба більше – карається штрафами від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. 

Ретельно продумайте стратегію, зрозуміло та грамотно донесіть до виборців свої ідеї, якщо є можливість – залучіть до співпраці професійних піарників та політтехнологів. Уже зараз ви можете зробити перші кроки для успішної майбутньої діяльності: вчіться ораторському мистецтву, вивчайте рідну мову та літературу, відповідально готуйтеся до зовнішнього незалежного тестування. Особливо ретельною має бути підготовка до ЗНО з української мови.      

Як стати депутатом Верховної Ради

Формально стати депутатом Верховної Ради досить просто. Щоб отримати цей мандат потрібно врахувати інформаційні, законодавчі та фінансові деталі.

Тож як стати депутатом Верховної Ради? 

  • Не мати судимостей. 
  • Досягти 21 року. 
  • Проживати протягом п’яти останніх років на території України. Або ж проживати на території українського судна чи посольства іншої держави.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Що ж до фінансування, кожний кандидат має внести грошову заставу до Центральної виборчої комісії України – 10 мінімальних заробітних плат. Якщо ви переможете – отримуєте їх назад, при програші станете джерелом поповнення державного бюджету. Той, хто переможе на виборах, поверне свої гроші назад протягом 8 днів після оприлюднення результатів.

Тепер на кандидатів чекатиме «‎творча»‎ частина конкурсу – реклама та просування. Універсальних рекомендацій щодо її бюджетування немає – кожний випадок індивідуальний. Для кращого розуміння слід розрахувати витрати на:

  • штаб (заробітну плату для п'яти осіб);
  • польову роботу (робота одного агітатора в наметах оцінюється від 50 грн за годину до 500 грн за день);
  • медіаматеріали (щодо фото: для економії можна замовити фотосесії одразу для всіх кандидатів партії, так фото десятка осіб можна отримати за 2-3 тисячі гривень. Відеозйомка коштуватиме значно дорожче: 2-3 тис. доларів за декілька професійних агітаційних роликів);
  • друковані матеріали (буклети, газети, білборди тощо – у передвиборчий період ціни значно зростають).

Як стати депутатом сільської ради

Депутат сільської та селищної ради – це представник інтересів територіальної громади села чи селища відповідно. Його обирають строком на чотири роки після загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Про це йдеться в Законі України «Про статус депутатів місцевих рад» (ст. 2).

Основна функція депутата сільської ради – представницька. Він має захищати та представляти інтереси громади. Також депутат сільради має брати активну участь у роботі місцевого самоврядування.

Тож як стати депутатом сільської ради? По-перше, слід досягти 18 років та бути обраним відповідно до Конституції України та Закону «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». 

У селах охоче приймають заявки від самовисуванців, при цьому грошові застави мінімальні. Як варіант, ви можете спочатку спробувати власні сили саме там: отримаєте мандат – втілите свою мрію в життя та допоможете іншим. Якщо вас не оберуть – отримаєте неоціненний досвід та не постраждаєте фінансово.

Народний депутат: бути чи не бути

Перед тим як стати народним депутатом, слід зрозуміти переваги та недоліки професії. Чи підходить вона саме вам? Дайте собі чесні відповіді на запитання:

  • Чи готові ви жертвувати власним часом і спокоєм заради добробуту інших?
  • Легко ставитеся до невдач? Будьте готові до того, що не всі ваші ідеї втіляться у життя. До того ж ви можете не отримати бажаного мандату – а це серйозний стрес і розчарування. 
  • Чи наполегливі ви? Наскільки? Чи маєте хист до перемоги попри все? 
  • Вмієте працювати в режимі багатозадачності? Легко обробляєте великі обсяги інформації? 
  • Вам подобається працювати в команді та дбати про те, аби кожен її учасник почувався комфортно?

Якщо вас не лякають можливі труднощі, які вміщені в попередні запитання і на більшість запитань дали ствердну відповідь – посада депутата для вас! Але навіть якщо вам бракує певних рис, знайте – завдяки наполегливості та саморозвитку ви обов’язково зможете досягти бажаної мети.

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!