10 найвизначніших досягнень України за роки Незалежності

24 серпня Україна святкуватиме 31 річницю Незалежності. На честь прийдешнього дня народження нашої країни хочемо познайомити вас із найвизначнішими досягненнями України та наших співвітчизників.

1. Перші Олімпійські ігри

У 1994 році Україна вперше взяла участь в Олімпійських іграх як незалежна держава. Нас представляли 37 спортсменів у 10 видах спорту. Тоді наша збірна завоювала одну золоту та одну бронзову медаль. Вважаєте, малувато? Але насправді це досягнення, адже Україна лише нещодавно вийшла зі складу срср та просто не мала достанього ресурсу для підготовки спортсменів. І тим не менш, Валентина Цербе-Несіна взяла бронзу у спринті біатлону, а Оксана Баюл стала олімпійською чемпіонкою з фігурного катання (жіноче одиночне катання).

2. Запуск першого українського штучного супутника «Січ-1»

Перший український штучний супутник «Січ-1», призначений для наукових спостережень та експериментів, було запущено в 1995 році. І це дійсно знакова подія для ракетно-космічної галузі України. До того ж на орбіту супутник вивела наша ж ракета-носій «Циклон-3»! Раніше «Циклони» вже виходили в космос, але під юрисдикцією України - вперше. Як не складно здогадатися, раніше вони працювали під юрисдикцією срср. 

І ракету-носій, і космічний апарат розробило Конструкторське бюро «Південне», а виготовленням їх займався «Південмаш», що знаходяться у Дніпрі. Супутник призначено для ведення спостережень за поверхнею Землі в інтересах господарської діяльності, а також для проведення наукових експериментів із дослідження іоносфери та магнітосфери.

3. Ввведення в обіг національної валюти

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

І хоча Президія Верховної Ради України ухвалила постанову «Про національну валюту в Україні» ще 14 листопада 1991 року, гривню ввели у грошовий обіг лише в 1996 році. Офіційний курс тоді Національний банк встановив на рівні 1,76 гривні за 1 долар США. 

Але не варто думати, що національна валюта народилася лише наприкінці ХХ століття, її історія сягає часів Київської Русі. До речі, етимологи виводять походження назви «гривня» від старослов'янського «гривна» - «намисто, браслет».

4. Перший комерційний політ легендарної «Мрії»

Літак, створений для перевезення космічних кораблів. Найбільший літак у світі. Літак, багаторазовий рекордсмен Книги рекордів Гінеса. Літак, знищений росіянами. Символ нашої незламності та майбутнього відродження. Літак, який ми обов'язково відбудуємо.

Свій перший комерційний політ «Мрія» здійснила 31 січня 2002 року. Вона летіла зі Штутгарта до королівства Оман та везла 187,5 тонн вантажу у вигляді харчових продуктів для американських військових, шо якраз знаходилися у країні. З того часу літак постійно перевозив негабаритні вантажі, а його поява в аеропортах світу завжди викликала неабиякий фурор: ще б пак, адже не кожного дня побачиш такого велетня!

27 лютого 2022 року під час повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель літак було знищено.

5. Три перемоги на Євробаченні

Україна дебютувала на пісенному конкурсі «Євробачення» лише у 2003 році. Тоді ми зайняли лише 14 місце, але то був лише розігрів перед великим успіхом. Адже вже наступного 2004 року співачка Руслана з піснею «Wild Dances» здобула перемогу! А отже, ювілейний 50 конкурс проходив у Києві. У 2016 році Україна повторила свій успіх: перше місце посіла співачка Джамала з піснею «1944».

У 2022 році гурт Kalush Orchestra посів 1 місце на конкурсі 2022 року в Турині. І зараз це надзвичайно важлива перемога, що дійсно надихає.

6. Революція Гідності

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Подія, що змінила нашу історію. А почалося все з того, що тодішній президент країни Віктор Янукович раптово відмовився підписувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Це стало рушієм студентських протестів, спроба жорстоко придушити які привела до масштабного повстання проти корумпованої системи. Саме тоді ми показали, що віддані ідеалам свободи та гідності, що прагнемо рухатися в Європу, а не залишатися із Росією.

Революція Гідності далася нам дорого - Небесна сотня тепер захищає нас із неба. Але це одна з тих подій, що формують націю. Навіть більше - продовжує формувати. І наш теперішній герочний спротив військовій машині рф насправді був би неможливий без Революції Гідності.

7. Запровадження ЗНО

Так-так, це одна з найвизначніших подій в історії сучасної України. Хоча б тому, що без Зовнішнього незалежного оцінювання чимала кількість випускників так і не змогла б потрапити до університетів, не зумівши подолати корупційну стіну. 

Обов'язковою умовою для вступу ЗНО стало у 2008 році. Тоді всі абітурієнти складали лише три предмети: українську мову та літературу, історію України та один предмет на вибір. Тож обирати потрібно було уважно! Складати тестування замість іспитів у вишах було трошки незвично, але саме ЗНО стало потужним рушієм для боротьби із корупцією в університетах і школах. І це досягнення!

8. Безвіз

Цілком можливо, що багато хто з вас уже бував у Європі і знає, що поїхати туди просто - аби були бажання, фінансова можливість та український паспорт. Але так легко було не завжди! Ще кілька років тому перед поїздкою потрібно було витратити купу нервів та грошей, оформлюючи візу до омріяної країни. А її могли ще й не дати.

Аж от 11 червня 2017 року українці нарешті отримали можливість вільно подорожувати до ЄС без віз. Охочим зробити це достатньо було мати при собі біометричний паспорт і показати його, перетинаючи кордон. Чи варто говорити, що безвіз спричинив справжній мандрівний бум? Повірте, такий подарунок від Євросоюзу отримує далеко не кожна країна!

9. Закон про мову

Українська мова має складну історію. Її забороняли 120 разів, її висміювали, її принижували. Але вона все одно жила. І один цей факт уже є досягненням. Становище української мови було настільки складним, а російська пропаганда настільки потужною, що навіть зараз її потрібно захищати. Саме тому 16 липня 2019 року набув чинності Закон про державну мову.

Він чітко проголошує, що що єдиною державною мовою в Україні є українська. І що її зобов'язані використовувати в органах державної влади та громадських сферах. Зокрема, державна мова стала обов’язковою в рекламі, діловодстві, документообігу та звітності, науці, технічній та проєктній документації. Були передбачені квоти для українськомовних пісень на радіо, збільшилася частка української на телебаченні тощо.

10. Зміцнення української армії.

До 2014 року українська армія планомірно руйнувалася. Але з початком агресії росії та війни на Донбасі ситуація поступово почала змінюватися. Міць армії зросла, наші військові значно підвищили рівень бойової підготовки та не раз продемонстрували, що можуть дати гідну відсіч ворогу. І тепер ми дійсно бачимо, що Збройні сили України - потужна сила, із якою наш народ почуває себе впенено. Із якою ми переможемо ворога та звільнимо від російських загарбників наші землі. Віримо в ЗСУ!

Наша країна неймовірна! Вона різноманітна, потужна і надзвичайно багата талантами. Насправді ми розповіли далеко не про всі здобутки нашої країни, бо перерахувати їх усі в одній статті надзвичайно складно! Але ми впевнені, що ви бажаєте дізнатися якомога більше про Україну, тож запрошуємо вас узяти участь в інтернет-конкурсі, створеному спеціально до річниці Незалежності - «Україна починається з тебе». Обіцяємо, ви дізнаєтеся безліч цікавинок про здобутки видатних українців, відомих як в Україні, так і за її межами.

Зареєструватися можна за посиланням. І неодмінно розкажіть про конкурс друзям! 

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо