Міфи та правда про українських козаків

Українські козаки – славетні лицарі, мужні воїни. Це не просто люди, це вже легенда, а будь-яка легенда рано чи пізно обростає купою неймовірних подробиць, які мають мало спільного з реальністю. Наприклад, як ви уявляєте собі типового козака? Можливо, як високого кремезного чоловіка у шароварах, із «оселедцем» на голові, який грізно розмахує шаблею? Але насправді все було трошки не так. Тож пропонуємо розібратися із найрозповсюдженішими міфами про козаків. 

1. Козаки були вихідцями з нижчих верств суспільства.

Розповсюджений міф, завдяки якому багато хто уявляє собі козаків ледь не як волоцюг. Насправді ж серед них було багато представників зі шляхти, духовенства, тобто із провідних верств тогочасного суспільства. А у XVI столітті там можна було зустріти навіть князів! Щоправда, вони зазвичай ставали козацькими лідерами. Інколи можна почути, що в козаки брали всіх, хто тільки приходив на Січ, головне – аби вмів перехреститися. Насправді це, звісно, було не так. Перш ніж стати козаком, потрібно було пройти сувору школу навчання, а потім ще й скласти серйозні іспити. Тому новачків спочатку брали в «молодики», а вже потім тренували (адже воїн має бути фізично витривалим), фехтувати, стріляти тощо.

2. Козаки постійно пиячили.

Насправді такі чутки про українських воїнів дійсно ходили, але родом вони були з... Москви. Російській імперії було надзвичайно вигідно представляти українських воїнів як п'яниць та волоцюг, адже хто поважатиме таких людей? Але, якщо трохи подумати, то стає ясно, що чутки про пиятцво запорожців неправдиві. Зрештою, який воїн із людини, яка тільки й робить, що напивається? 

Насправді під час походів алкоголь у козаків був суворо заборонений, за його споживання передбачалося суворе покарання. Воїна, який дозволив собі напитися, могли навіть стратити! Звісно, в мирні часи козаки могли випити, особливо якщо хотіли відсвяткувати перемогу, але варто розуміти, що горілки як такої вони тоді не пили – замість неї була медовуха та наливки.

 

3. Усі козаки ходили в шароварах.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Звісно, в червоних. Ну або в синіх, але точно в шароварах! Цей образ настільки усталений та звичний, що, напевно, скорегувати його буде складно. Але, як свідчать сучасні дослідження, козаки вдягалися дещо інакше, насправді вони виглядали як типові військові XVII століття, а брюки обирали вузькі. Шаровари теж мали місце, але носили козаки їх недовго – в той час, коли були інтегровані до Російської імперії. 

А представники козацької еліти взагалі розумілися на моді та любили розкішне вбрання. Але головним елементом одягу тоді були не щаровари, а... пояси. І вони дійсно вражали! Від 2,5 до 6 метрів завдовшки, шовкові, розшиті золотом і сріблом... До пояса чіпляли шаблю – символ вільного чоловіка.

4. Серед козаків були чаклуни та перевертні.

Так, ідеться про характерників. Хоча це скоріше не міф, а легенда, яка настільки сподобалася людям, що майже перетворилася на реальність. А найвідомішими характерниками, мабуть, є козак Мамай та кошовий атаман Сірко. Характерники ловили кулі голими руками, відкривали замки без ключів, відводили очі ворогу, перетворювалися на вовків та навіть могли зробити так, аби перед ними та їхніми побратимами розступилася вода.

Насправді люди завжди просто дуже любили перебільшувати та вірити різноманітним забобонам. Насправді повірити в те, що Іван Сірко, який дожив до 70 років (дуже поважний вік для того часу!) та успішно пережив десятки збройних сутичок, був чаклуном, простіше, аніж в те, що все це завдяки його розуму, силі та добрій вдачі. Насправді всі неймовірні перемоги козаків на полі бою були здобуті без використання магії. І це зайвий привід пишатися нашими предками!

5. Козаки прагнули об'єднання України та Росії.

Як доказ цього наводять сумнозвісну Переяславську угоду. Але росіяни не люблять згадувати про похід Івана Сагайдачного 1618 року, коли він узяв Москву в облогу, фактично місто врятувало лише диво. Не надто люблять російські історики розповідати і про Конотопську битву 1659 року, коли козаки, очолювані гетьманом Іваном Виговським, завдали нищівної поразки війську московитів. Насправді козаки воювали проти російської імперії завжди, об'єднуючися для цього і з Польщею, і з Швецією, і з Османською імперією.

Історія України складна. А просто зараз ми продовжуємо боронити свою землю від загарбника. Наші захисники і захисниці роблять усе для того, аби наблизити Перемогу. Бажаєте дізнатися більше про захисників і захисниць українських земель, які боронили рідний край сотні років тому й продовжують це робити сьогодні? Тоді долучайтеся до нашого нового інтернет-конкурсу «Захисники та захисниці України». Ми зібрали найцікавіші факти з історії України, тож ви дізнаєтеся про звитягу захисників доби Київської держави та українських козаків, подвиги українців і українок в часи Другої світової війни та ключові події російсько-української війни. Долучайтеся та не забудьте розказати про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо