Як бути щасливим у школі: 7 простих порад

Чи подобається вам навчатися у школі? Або так: чи завжди вам подобається у школі? Насправді навіть у найкращій школі бувають як хороші, так і погані дні. Ми не завжди можемо бути задоволені предметами, вчителями, однокласниками, оцінками та навіть просто порядком уроків – і це цілком нормально. Ненормально лише тоді, коли у школі не подобається завжди і настільки, що ви ладні вигадати будь-що, аби не йти до неї (або аби не вмикати Zoom). Чи можна з цим щось зробити? Звісно! Ми впевнені, що шкільні роки можуть приносити величезне задоволення, а ви можете завжди йти на уроки із задоволенням.

Побачити сенс

Почнемо спочатку – для чого ви ходите до школи? Одразу домовимося, що відповіді «не знаю», «бо так заведено», «бо батьки хочуть» не приймаються! Ви маєте розуміти, навіщо вам навчання, інакше розчарування не уникнути. Натомість людина, яка розуміє, що і для чого робить, почувається краще, а отже і працює активніше.

І для цього зовсім не обов'язково здобувати численні перемоги на різноманітних конкурсах та олімпіадах, ні. Зрештою, сенс не в перемогах як таких, а в тому, що саме вони вам дають. Тож спочатку подумайте трохи: чого ви хочете від життя, чого плануєте досягти? Окей, а тепер так – який зв'язок між рутинними щоденними уроками й домашніми завданнями та вашою метою? Він точно є!

Наприклад, ви не станете журналістом, якщо не навчитеся грамотно формулювати думки та писати без помилок. А вчать цьому саме у школі! Так, у редакції точно буде коректор, але жодному притомному редакторові не потрібен неграмотний журналіст. 

Зрозуміти, що подобається найбільше

Які уроки ви відвідуєте із задоволенням? Книжки на які теми здаються найбільш захопливими? А які уроки навпаки – не викликають особливої цікавісті, втомлюють чи навіть виснажують? Що ж, вчити всі предмети, якими б нудними вони не здавалися, все одно доведеться, але чому б не приділити більше уваги тим, які подобаються, знайти в них розраду?

Наприклад, якщо вам подобається українська та зарубіжна література, ви можете скласти перелік книжок поза програмою, які можуть бути вартими вашої уваги (можна звернутися за порадою до вчителя чи батьків), та не просто читати їх у вільний від навчання час, а й аналізувати, вести читацький щоденник, писати відгуки у соцмережах тощо. А якщо ви захоплені фізикою чи хімією, то додатково можна читати науково-популярні книжки та переглядати цікаві відео, а також реалізовувати різноманітні STEM-проєкти. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Якщо ви зрозумієте, що саме вас надихає, то вчитися стане простіше та набагато цікавіше, а новий навчальний день не викликатиме невдоволення.

Потоваришувати із однокласниками

Так, це трохи банальна порада. І так, ми знаємо, що це не завжди просто (а інколи і не надто цікаво). Але це дуже і дуже корисно. Підтримка та дружня атмосфера можуть зробити перебування у шкільних стінах набагато комфортнішим. Дружнє спілкування допомагає не нервуватися зайвий раз, заряджає енергією та, зрештою, може допомогти... Наприклад, під час контрольної.

Насправді те, чи будете ви товаришувати із однокласниками, багато в чому залежить від класного керівника. Якщо йому цікаво, якщо він прагне сформувати колектив, якщо йому не байдуже, то все буде гаразд. В іншому випадку клас може розбитися на групи, спілкуватися лише в тісному колі та не надто зважати на інших однокласників. І це ще не найгірший варіант! Зрештою, ви можете знайти однодумців в одній із таких груп і чудово себе почувати.

Якщо із класом не склалося, то є сенс придивитися до шкільних гуртків та секцій (або не тільки шкільних). От там точно збираються діти за інтересами. А що це означає? Що у вас завжди буде тема для розмови!

Тримати баланс

Певно, дорослі щось казали вам про те, що школа зараз – це ваша робота, до якої ви маєте ставитися максимально відповідально. З одного боку так і є, відповідальність ще нікому не зашкодила. Але тут варто не перестаратися! Надмірна відповідальність та перфекціонізм на роботі нерідко призводять до вигорання та трудоголізму, а всі давно знають, що це не ок. Особливо не ок зіштовхнутися з такими явищами ще у школі. Навчання в жодному разі не має затьмарити собою геть усе!

Тож варто докласти зусиль, аби розмежувати "робочий" шкільний час із особистим. Тут вам як ніколи стане у пригоді мистецтво тайм-менеджменту! А ще можемо порадити обрати кілька годин увечері та один вихідний, коли ви взагалі не навчатиметеся. Так, батьки можуть наполягати, так, учитель може очікувати більших результатів, так, ви самі можете не втриматися та побігти працювати, але варто все ж зрозуміти самім та пояснити іншим, що ви – не залізні. І що краще навчатиметеся після відпочинку. 

Піклуватися про себе

А що це означає, піклуватися про себе? Це саме те мистецтво, яке варто опанувати ще зі школи! Не забувайте про те, наскільки важливі повноцінний відпочинок та сон, фізична активність та правильне харчування. За цим усім ви цілком можете стежити самотужки, ці навички стануть у пригоді в дорослому житті, адже батьки не завжди зможуть підстрахувати! Тож ви маєте самі розуміти, що саме здоров'я та гарне самопочуття є запорокую успіхів у навчанні (якщо не завжди, то в багатьох випадках).

Не забувати про перерви

Як ви гадаєте, навіщо потрібні перерви між уроками? Звісно, не лише для того, аби ви мали час перейти із одного кабінету до іншого чи завітати до їдальні. Вони потрібні для того, аби ви могли бодай трохи перепочити, відволіктися та перемкнутися. Але чи завжди ви пам'ятаєте про важливість перерв, коли робите уроки вдома? У жодному разі не варто невідривно сидіти над підручниками та не вставати з-за робочого столу, поки не буде розв'язана остання задача. Це погано впливає на працездатність та роботу мозку: замість того, аби швидко все зробити, ви навпаки виконуватимете завдання повільніше. Тож робіть перерви! 

Працювати у комфорті

Звичайний клас та комфортне середовище зазвичай є різними поняттями, на жаль. Але зараз, коли більшість із вас вчиться онлайн або у змішаному форматі, ви маєте можливість облаштувати робоче місце так, аби вам справді було максимально комфортно. Фото рідних, улюблена чашка, милі статуетки, стильні плакати та наліпки, мудборд для мотивації на стіні, зручні капці... От і не так сумно починати новий навчальний день, чи не так?

Так, у класі свій мудборд на стіну не повісиш, але у вашій владі почуватися трохи комфортніше: інколи навіть просто красива ручка чи пенал здатні додати +100 до комфортного самопочуття. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Спробуйте! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо