5 непересічних фактів про Тараса Шевченка

Як ваші вчителі називають Тараса Шевченка? Геній української літератури, Кобзар, основоположник нової української літератури, чи не так? І це дійсно правда, тут навіть сперечатися не варто! Але який образ виникає в нашій уяві, коли ми чуємо всі ці визначення? Певно, образ того самого суворого та дуже зосередженого чоловіка, який дивиться на нас із портретів. 

Але, на жаль, таке уявлення не дає нам як слід розгледіти всі грані постаті Шевченка, які роблять його дійсно цікавою особистістю. Тож для того, аби ви краще розуміли одного з найбільш видатних письменників України, ми зібрали кілька цікавих фактів про Кобзаря, які ви могли й не знати!

Не з бідної родини

Тарас Шевченко народився в родині кріпаків, але вона не була такою нужденною, як може здатися після прочитання підручника. Батько письменника чумакував та стельмахував, тож гроші в родині були. Це підтверджує й той факт, що майбутнього легендарного поета віддали вчитися в дяківську школу – а це було задоволення не з дешевих. Хоча варто визнати, що родина не була заможною настільки, аби вивчити всіх дітей, тож мусила обирати. Вибір пав на Тараса, якого його батько вважав перспективним. Хоча й залишив йому усний іронічний заповіт: “Синові моєму Тарасу з мого хазяйства нічого не потрібно. З нього буде або щось дуже добре, або велике ледащо”.

Цікаво, що мати Шевченка була вільною селянкою, яка одружилася з кріпаком. Певно, це дійсно було кохання.

Міг би прославитися і як художник

Якби Шевченко не став засновником нової української літератури, то, хто зна, можливо, він став би засновником нової художньої школи. Ви, певно, чули, що Шевченко добре малював, чи не так? Так от, “добре” – це не зовсім правильний термін, оскільки Тарас Григорович був справді надзвичайно обдарованим художником. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Він закінчив один із найпрестижніших навчальних закладів тогочасної Росії – Петербурзьку Академію мистецтв, отримавши за час навчання три срібних та одну золоту медаль. Він писав портрети, його цікавили композиційні та міфологічні, історичні та побутові теми, архітектурні пейзажі й краєвиди. До речі, в Петербурзі Шевченко швидко прославився як портретист.

Пізніше за досягнення в галузі гравюри Шевченко отримав звання академіка, а це було неймовірно високе звання в Російській імперії! До нього навіть мали звертатися не інакше як “Ваше превосходительство”. Втім, Тарас Шевченко забороняв це, оскільки не переносив подібні умовності.

Був справжнім модником 

Так, Кобзар не носив постійно кожух і шапку, він дуже любив модний одяг і стежив за своїм стилем. Та й узагалі він вів активне світське життя. Він носив костюми з лацканами, прямі штани та обов’язково краватку. Взагалі Шевченко був трохи денді – мав хороші костюми, серед них і парусинові, носив циліндр. З одного з гонорарів купив собі єнотову шубу, з іншого – гумовий плащ-макінтош.

Дехто з сучасників вважав його навіть франтом і, схоже, цілком заслужено. Натомість дослідники кажуть, що в кожух та шапку Тарас Григорович вбирався більше для фото – це цілком відповідало ідеям романтизму - напрямку мистецтва, що популяризував повернення до джерел, збереження національної спадщини.

Часто закохувався

Можливо, через творчу натуру, Шевченко нерідко закохувався. А жінки закохувалися в нього. Втім, на жаль, родинного щастя поет так і не знайшов. Але історії кохання були цікаві! 

Наприклад, саме через кохання він вивчив польську мову! Коли разом із молодим паном Енгельгардтом Тарас прибув до Вільнюса, то закохався там у польку (вільну селянку) та навіть збирався їй освідчитися. Але, звісно, суспільні норми не дозволили б йому одружитися із нею. 

Коли Шевченко вперше приїхав до України після навчання в Петербурзькій Академії, він познайомився з княжною Варварою Рєпніною. Вона швидко закохалася в молодого поета, але, звісно, ці стосунки також були приречені через нерівність суспільних станів. Але Шевченко все життя називав Варвару сестрою, а вона допомагала йому. 

Під час заслання Тарас Шевченко мав близькі стосунки із дружиною коменданта Новопетрівської фортеці Ганною Усковою. Про них пліткували та осуджували, тож стосунки довелося обірвати. Втім, вони лишилися друзями. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Останнім коханням Шевченка була служниця його петербурзький приятелів Лікерія Полусмак. Він збирався одружити та навіть організував навчання для неї, найнявши репетитора. Однак дівчина цього не оцінила та зрадила поета. 

Насправді ми перерахували не всі любовні історії Шевченка, але ви можете дізнатися більше, трошки погугливши. 

Легко витрачав гроші

У Шевченка часто водилися гроші, зрештою, він був відомим портретистом. Але вони зникали не менш швидко, ніж зʼявлялися. Поет не був ощадливим і міг легко витратити одразу все, накупивши подарунків близьким та друзям. А ще міг легко позичити значну суму, яку йому могли не повернути. 

Виходячи з дому, завжди брав гроші для жебраків, міг навіть кинути їм золотого червінця. А ще він запросто міг їх витратити, гуляючи й випиваючи з товаришами. 

9 березня ми відзначаємо день народження Кобзаря, тож саме час дізнатися про нього ще більше! Тому реєструйтеся для участі в нашому конкурсі «#ТГШ210: Таємниця генія Шевченка». На вас чекає захоплива подорож біографією та творчістю Шевченка!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо