7 неймовірних фактів про Антарктику

Десь дуже далеко, на найпівденнішому краї Землі знаходиться одне із найтаємничіших місць світу – Антарктида. Цей континент упродовж століть притягує до себе дослідників та авантюристів, які прагнуть розкрити всі його таємниці. Проте це надзвичайно складно, зокрема й через суворі погодні умови. А що ви знаєте про Антарктиду? Пропонуємо кілька цікавих фактів!

1. В Антарктиді найбільші у світі запаси прісної води

Так, саме там знаходиться від 60% до 90% (за різними оцінками) світових запасів прісної води. Звісно, там немає річок чи озер, але є айсберги та лід, у який повністю заковано континент. Якщо льдовий покрив повністю розтане, рівень Світового океану підвищиться майже на 60 метрів. Тільки уявіть: товщина льоду Антарктиди на найглибшому рівні становить 4,5 кілометри, а це половина висоти Евересту! Загалом же лід покриває приблизно 98% континенту, і це 90% льоду на Землі.

2. Антарктида – це пустеля

Так, це єдина у світі пустеля, де багато води. Щоправда, варто таки враховувати, що вся вона – заморожена. Насправді пустеля не обов'язково має бути піщаною та неймовірно спекотною, насправді технічно все залежить від того, скільки в цій місцевості випадає опадів (у вигляді дощу, снігу тощо). Фактично пустеля – це регіон, у якому дуже мало річних опадів. 

Так, середньорічна кількість опадів в Антарктиці становить 10 мм. Тож перед нами справжня полярна пустеля!  

3. Колись в Антарктиді було тепло

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Складно в це повірити, чи не так? Але Антрактида дійсно не завжди була такою суворо-крижаною. Так, дослідники з'ясували, що 40-50 млн років тому температура на континенті сягала 17°C. Звісно, це не вам не Африка, але все ж доволі комфортно! А ще науковці знайшли скам'янілості, які дозволяють зі впевненістю стверджувати, що колись Антарктида була вкрита зеленими лісами, у яких жили динозаври!

4. Потепління в Антарктиді йде неймовірно швидкими темпами

Ви всі чули про глобальне потепління, чи не так? І саме в Антарктиді воно відбувається надзвичайно швидко. Погляньте-но: за останні 50 років середня температура тут зросла на 3°C, а це у п'ять разів більше, ніж у середньому на планеті! Це, звісно, спричиняє певні (і доволі серйозні) зміни. Зокрема, поступово тануть льодовики, лід утворюється повільніше, а пінгвіни змушені мігрувати.

5. Антарктида не має свого часового поясу

Це може здатися дивним, але так і є! Річ у тім, що на Південному полюсі всі лінії довготи, які й утворюють різні часові полюси, сходяться в одній точці. А ще там пів року день, а пів року – ніч. Що ж роблять дослідники, які живуть і працюють там? Живуть по часу своєї країни! Проте оскільки тут знаходяться станції з найрізноманітніших країн, у кожній із яких свій час, це викликає деякі складнощі. Наприклад, обмін інформацією між різними експедиціями інколи перетворюється на справжній квест.

6. В Антарктиді є вулкани

Так-так, від природних катаклізмів не сховатися навіть у найпівденнішій точці земної кулі. Саме тут знаходиться Еребус – найпівденніший діючий вулкан планети. І він дійсно незвичайний, адже навколо газів, що просочуються з отворів поблизу кратера, утворюються справжні крижані статуї! Звісно, прихильники екстриму не могли пройти повз Еребус, тож альпіністи регулярно підкорюють його. Перше сходження відбулося ще в 1908 році і тривало п'ять днів! 

Насправді вулканів там чимало – у Вікіпедії ви знайдете перелік, що включає майже 60 вулканів! Проте Еребус точно найвідоміший.

7. Повітря із діамантовим пилом

Опади в Антарктиді – рідкість, проте ті, що є, вражають. От ви бачили бодай десь діамантовий пил просто у повітрі? А тут він є! Він складється із крихітних кристаликів льоду, що формуються з холодного повітря біля поверхні Землі. Візуально це схоже на крижаний туман: кристалики льоду висять у повітрі та виблискують на сонці, і це дуже схоже на чарівний танок дімантів. Саме цей дімантовий пил відповідає за такі чудові оптичні явища як сонячні собаки, гало та світлові стовпи.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Певні, що вам точно хотілося б побачити все це на власні очі! Та зробити це непросто, адже для початку треба потрапити до складу антарктичної експедиції. А поки ви ще не там, пропонуємо вам відвідати неймовірну фотовиставку«Кольори білого континенту», що діятиме Із 10 липня по 14 липня в Харкові, у приміщенні Каразінської школа бізнесу, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Ця виставка є частиною авторського фотопроєкту Сергія Глотова, спрямованого на підтримку волонтерських ініціатив для допомоги ЗСУ та всім незламним українцям, які у часи війни відстоюють та захищають свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Експозиція познайомить глядачів із дивовижним світом Антарктики, її неповторними пейзажами, незвичними для наших очей поєднаннями кольорів, і звичайно, з її тваринним світом. Ви побачите світлини антарктичних птахів і ссавців, які мешкають поблизу української станції «Академік Вернадський», що розташована на острові Галіндез. Кілька видів пінгвінів, морські котики, леопарди і слони, льодовики та айсберги – на деякий час ви зможете зануритися в цю неймовірну атмосферу далекого Південного полюсу!

А для невеличкої підготовки перед виставкою беріть участь у нашому цікавому конкурсі «Подорож на Південний полюс». На вас чекають захопливі та пізнавальні завдання, завдяким яким ви дізнаєтеся про дивовижну природу Антарктики, про її історію та географічні особливості, про здобутки українців у досліджені південного континенту та про життя біля Південного полюса - про все те, що захоплює тисячі науковців і туристів, і надихає їх залишати домівку та вирушати назустріч пригодам. Реєструйтеся у конкурсі та неодмінно розкажіть про нього друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо