Чек-лист для написання мотиваційного листа

Написання мотиваційного листа для вступу до університету мрії – серйозне завдання! Тож і ставитися до нього необхідно зі всією серйозністю. Упевнені, ви так і робите! А щоб вам було простіше впоратися із цим завданням та написати найкращий із можливих мотиваційних листів, ми створили короткий (але дуже корисний!) чек-лист, який точно стане у пригоді.

1. Продумайте структуру.

Про те, якою може бути структура мотиваційного листа, ви можете прочитати в нашій статті. Яку з них обрати? Тут все залежить виключно від вас: що вам особисто подобається більше? Яка структура відповідає вашій меті, яка дозволить розповісти про вас якнайкраще? Зрештою, ви можете спробувати написати кілька чернеток із різною структурою та обрати той варіант, який видається більш вдалим.

2. Не забудьте про «гачок».

Чому ви обрали саме цю спеціальність? Можливо, у вас є цікава життєва історія, яка вплинула на ваш вибір? Розкажіть її! Тільки бійтеся банальності! Тобто історія про те, що ви хочете стати вчителем, бо вам подобається спілкуватися з дітьми, нам не підходить. По-перше, це банально, а по-друге, спілкування із дітьми та навчання дітей – кардинально різні речі. А от розповідь про те, як вас колись вразив перший урок фізики та вчителька, яка використовувала новітні методи роботи, проводила цікаві експерименти та активно спілкувалася із дітьми, може стати тим самим «гачком». Тільки не забудьте плавно підвести розповідь до того, як це на вас вплинуло та допомогло ухвалити рішення.

3. Перерахуйте свої досягнення.

Скромність – не найкращий товариш під час написання мотиваційного листа до вишу. Але і перебільшувати свої досягнення (тим паче – брехати) не варто! Перемога у шкільній олімпіаді з профільного предмета – це однозначно досягнення. І не лише перемога, а навіть участь у них. Участь у конкурсах – теж. Активна участь у шкільному житті теж піде вам на користь. Тож не соромтеся!

4. Згадайте про додаткову діяльність.

Якщо ви відвідували тематичні курси та лекції – це чудово, про цей досвід варто обов'язково згадати (можна навіть вказати, що найбільше сподобалося, які теми зачепили). Ідеально, якщо у вас є відповідний досвід стажування чи волонтерства. Тоді навіть не варто довго думати над тим, що писати в мотиваційному листі – пишіть про це! Але також обов'язково розкажіть, що ви зрозуміли завдяки цьому, які висновки зробили, як це вплинуло на ваше бажання навчатися на обраній спеціальності тощо.

5. Поясніть, чому обрали саме цей університет.

Так, просто розказати, чому ви так прагнете бути юристом, недостатньо. Варто також пояснити, чому для здійснення своєї мрії ви обираєте конкретний виш. Зрештою, їх же у країні чимало! Звісно, писати про те, що ви вирішили навчатися у Львові лише тому, що вчитися зараз в Харкові – не найкраща ідея, не варто, це не вразить приймальну комісію. Натомість краще дізнайтеся більше про обраний університет, почитайте про його історію, дізнайтеся про наукові програми, співпрацю із іншими вишами (зокрема закордонними), та спирайтеся у своєму мотиваційному листі саме на ці дані. Також можна сміливо писати, що вас зацікавила програма, яку пропонує університет. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Насправді все так уже і складно. Просто поставтеся до цього завдання серйозно та приділіть створенню мотиваційного листа достатньо часу. І все вдасться! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо