Вступ-2023: чого очікувати

Майбутнім вступникам приготуватися: Міністерство освіти і науки підготувало проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Так, це ще не остаточна інформація, але однозначно привід замислитися! Тож ми детально вивчили проєкт Порядку та підготували для вас коротку вижимку із найважливіших фактів.

Національний мультипредметний тест

НМТ повертається. Наразі це найвирогідніший варіант вступного випробування, оскільки, як зазначають у МОН, провести традиційне ЗНО буде дуже і дуже складно. Причина очевидна - воєнні дії. Із НМТ, як уже показав досвід, впоратися простіше. Тим не менш, воно буде не таким, як минулого року. Дійсно, попередній варіант тестування не був досконалим хоча б тому, що МОН та УЦОЯО довелося вигадувати його буквально на ходу. А тепер у них був час.

Отже, НМТ ускладнюється. У 2023 році воно складатиметься з двох блоків. Перший - обов'язкові предмети:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • іноземна мова (на вибір є англійська, німецька, французька або іспанська).

Другий блок - додаткові предмети. До нього входитимуть біологія / фізика / хімія - на вибір вступника. 

Важливо! Обов'язкові предмети складаються в один день. А додаткові - в інший і виключно за бажанням вступника (на те вони і додаткові).

Але варто знати, що оцінкою з біології / фізики / хімії можна замінити оцінку з іноземної мови чи історії України. Утім, є важливий нюанс: таку можливість матимуть не всі, а лише ті вступники, які прагнуть добути ступень молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі НРК3-4 та НРК5.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2020-2021 років.

Вступ на бюджет 

Як і минулого року, для вступу ви використовуватимете систему ЄДЕБО. Тобто для того, аби потрапити до омріяного вишу, спочатку необхідно буде заповнити заяву на участь у конкурсному відборі до закладу освіти в ЄДЕБО. Насправді це не складно та дуже зручно. 

Також лишаються квота-1 та квота-2. Нагадаємо:

  1. Квота-1. Нею можуть скористатися вступники, які мають право вступ на основі співбесіди (крім осіб, які мають право на квоту-2), та діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.
  2. Квота-2. Нею можуть скористатися вступники, місце проживання яких станом на 24 лютого 2022 року задекларовано (зареєстровано) на тимчасово окупованій території, території населених пунктів на лінії зіткнення та адміністративній межі або які переселилися з неї після 1 січня 2023 року.

Для вступу на творчі спеціальності передбачено творчий конкурс. 

Аби взяти участь у конкурсному відборі на місця державного (регіонального) замовлення, необхідно, аби ваш конкурсний бал становив не менше 130 (для дітей загиблих захисників України ця умова не застосовується).

Якщо ви вступаєте на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я», то ваш конкурсний бал має становити щонайменше 150. А якщо ви прагнете вчитися на спецільностях  «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Фармація, промислова фармація», то конкурсний бал має становити щонайменше 140.

Вступ на контракт

Якщо ви твердо вирішили вступати саме на контракт, то результати НМТ вам не знадобляться. Натомість ви маєте скласти іспити в університеті. Які? Тут вирішує виш. А ще, як і минулого року, доведеться написати мотиваційний лист. Це важливо! 

А ви вже обираєте університет? 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо