Чи можна перескласти ЗНО з низьким балом?

Що робити абітурієнтам, які не склали ЗНО, або отримали низький бал.

У період підготовки, або одразу після незалежного Зовнішнього оцінювання запит, як перездати ЗНО є одним із найбільш актуальних у інтернеті. Що робити, коли не склав ЗНО? Чи є можливість вступити до ВНЗ із низькими балами? Чи можна перездати ЗНО 2020 року? Ці та інші питання ми розбираємо нижче, аби дати абітурієнту чітке розуміння та альтернативу у разі невдачі на зовнішньому оцінюванні.

Перездача ЗНО: неможливо чи реально

Запитання про те, як можна перездати ЗНО, виникає зазвичай у тих, хто або не набрав пороговий бал, або набрав його, втім, вважає свій результат незадовільним. Відповідь у цьому випадку однозначна – перездати ЗНО неможливо. Ця заборона прописана у нормативних документах. 

Утім, існує ряд виключень. Неявка за поважною причиною дає право подати заяву на проходження Зовнішнього незалежного оцінювання під час додаткової сесії. Таку заяву необхідно подати до регламентної комісії при регіональному Центрі оцінювання якості освіти протягом п’яти робочих днів після проведення основної сесії з певного навчального предмета. До заяви слід додати документи, що підтверджують причини, які зробили неможливими проходження зовнішнього оцінювання у встановлені строки.

Реєстрація на додаткову сесію можлива і для жителів тимчасово окупованих територій, учасників АТО, а також осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях.

Якщо результат ЗНО не задовольняє учасника, то можна подати апеляцію. Її необхідно подати протягом 5 днів після оприлюднення результатів, відповідь буде надана протягом 15 робочих днів. В апеляції необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові, номер сертифікату ЗНО, результат із якого предмета ставиться під сумнів, номер телефону і дату подачі апеляції. Апеляцію надсилають листом на ім’я директора УЦОЯО за адресою: 04053, м. Київ, Володимира Винниченка, 5, (із поміткою Апеляційна комісія УЦОЯО).

Чи можна перескласти ЗНО на наступний рік

Якщо вам не пощастило зі ЗНО цього року, завжди можна дочекатися наступного та спробувати перескласти його. Так можуть вчинити випускники 2020 року, а ті, хто отримає незадовільний результат у 2021 році, матимуть наступний шанс у 2022 році. Аби зареєструватися для участі у Зовнішньому незалежному оцінюванні, необхідно створити та оформити реєстраційну картку, сформувати пакет документів і передати його до регіонального центру.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Також вступний іспит з іноземної мови у формі ЗНО мають складати вступники у магістратуру з деяких спеціальностей, вступники, чиї результати ЗНО минулих років не є дійсними, а також студенти, що хочуть піти з поточного ВНЗ чи обрати іншу спеціальність. Аби дізнатися докладніше, читайте статтю: Скільки років дійсні результати ЗНО

Що робити, якщо склав ЗНО на низький бал  

Міністерством освіти і науки встановлений мінімальний прохідний конкурсний бал для вступу до ВНЗ на бюджетну форму навчання. Абітурієнтам, які претендують на навчання для здобуття ступеня бакалавра (медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) за кошти державного бюджету, необхідно мати конкурсний бал на рівні не меншому 125. В іншому випадку абітурієнт не буде допущений до конкурсного відбору. Мінімальні бали на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» з другого та третього конкурсних предметів мають бути не меншими, ніж 150 балів.

Тобто мінімальний бал для вступу може варіюватись у залежності від спеціальності, і якщо ви маєте низький бал з одного предмета, але задовільний з іншого, варто дізнатися, яких балів і з якого предмету вимагає обрана спеціальність.

Утім, якщо вам не вдалося скласти ЗНО, або ж отриманий бал не підходить для вступу на жодну зі спеціальностей, але ви не бажаєте чекати другого року, варто подумати про альтернативні варіанти вступу:

  • обрати іншу спеціальність, для якої встановлено нижчий прохідний бал (з наступним переведенням на бажану після 1 курсу);
  • обрати рівень «молодший спеціаліст» замість «бакалавр»;
  • обрати коротку за терміном навчання робітничу професію, для навчання якій не треба складати ЗНО, втім, яка допоможе через кілька місяців вступити до ВНЗ;
  • вступити до технікуму, коледжу, навчального закладу за кордоном;
  • вступити до армії, що згодом дасть можливість вступу без ЗНО;
  • обрати ВНЗ, де ключовим є творчий конкурс, а не іспити, чи результати ЗНО.

Аби дізнатися більше перегляньте статті: «Що робити якщо не здав ЗНО» та «Як вступити до вузу без ЗНО?».

Сподіваємось, у нашій статті ви знайшли відповідь на головне запитання – коли можна перездати ЗНО, а також знайшли алгоритм дій. Якщо ж у вас з’явилися нові запитання, радимо звернутися до інших статей на нашому сайті, присвячених ЗНО. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Рекомендуємо