Як вступити до вузу без ЗНО

Стратегія для учнів, які не здали ЗНО чи недобрали необхідний бал.

Статистика говорить, що приблизно чверть учнів недобирає бали, необхідні для вступу на обрану спеціальність, а близько восьми відсотків не проходять ЗНО взагалі. Таким чином питання про те, куди можна вступити без ЗНО, лишається актуальним. Що робити у випадку нестачі балів ЗНО? А якщо не склав один або кілька предметів? Читайте наш розбір найпоширеніших ситуацій.

Які є варіанти вступу для абітурієнтів, що не здали ЗНО

Не вдалося скласти ЗНО, або не вистачило балів для того, щоб потрапити на обрану спеціальність? Тоді шукаємо запасні варіанти. Вступ без ЗНО до університету після 11 класу є цілком реальним, якщо не квапитись і креативно підходити до наявних можливостей.

  1. Не вистачило балів на обрану спеціальність? Перегляньте список інших, можливо, менш престижних спеціальностей ВНЗ, або оберіть дистанційну форму навчання. Після закінчення першого курсу ви отримаєте можливість перевестися на іншу спеціальність, де можуть з’явитися вільні місця.
  2. Якщо ви не добрали бал, то майте на увазі – для вступу, наприклад, на спеціальність «фармація» для здобуття рівня бакалавра, потрібно здати ЗНО на досить високі бали. Зовсім інша справа рівень «молодший спеціаліст» (навчання триває 2 роки), де вимоги не такі високі. Отримавши диплом ви можете продовжити освіту на третьому курсі (бакалаврат). При цьому у вас уже буде диплом фармацевта і право працювати за спеціальністю.
  3. Що робити, якщо балів усе одно не вистачає, або ви взагалі не здали ЗНО? У такому разі варто розглянути одну з робітничих спеціальностей, серед яких точно можна знайти близьку до вашої професії. Для вступу на навчання не потрібно здавати ЗНО. Однак, провчившися від 3 до 6 місяців, випускник із дипломом кваліфікованого робітника має право на зарахування на І курс  без ЗНО. Щоправда, мова йде про скорочений термін навчання (від 6 міс. до 1 року) та освітній рівень «молодший спеціаліст».
  4. Після 9 класу можна вступити до технікуму чи коледжу. Для вступу до ВНЗ після технікуму (коледжу) сертифікати ЗНО не вимагаються, якщо абітурієнт вступає на споріднену спеціальність.
  5. Вступ до навчального закладу за кордоном. Ряд українських університетів та філій закордонних навчальних закладів дозволяють вступ без результатів ЗНО. До таких відноситься, наприклад, Міжрегіональна Академія управління персоналом (МАУП), що має спільну програму з Університетом менеджменту у Варшаві (Польща).
  6. Шлях до університету можна прокласти через армію. На вступ без ЗНО (за іспитом) мають право військовослужбовці Збройних Сил України, які проходять військову строкову службу (при вступі до вищих військових навчальних закладів). Аналогічним правом володіють громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до ВНЗ, а також військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом (при вступі на заочну форму навчання будь-якого ВНЗ).

Хто може претендувати на вступ до вишу без ЗНО

Згідно із інформацією, поданою на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2022», згідно із законодавством, право на пільговий вступ (за результатами іспитів/співбесіди) мають наступні категорії осіб:

  • особи з інвалідністю (інвалідність I і II груп, інваліди з дитинства);
  • на вступ за співбесідою мають право особи, які отримали інвалідність унаслідок війни;
  • діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування;
  • громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до ВНЗ;
  • особи, які мають інвалідність чи захворювання, визначені у переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО;
  • за результатами співбесіди зараховуються до вузу абітурієнти, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право;
  • брати участь у конкурсі за результатами іспитів мають право громадяни України, які між 01 вересня 2021 року та 30 листопада 2022 року здобули повну загальну середню освіту за кордоном (за умови вступу на контракт, вступ на бюджет відбувається за результатами ЗНО);
  • особи, які проживають на тимчасово окупованій території (не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або переселилися з неї після 1 січня 2022 року;
  • громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення АТО/ООС (на період її проведення), територія населених пунктів на лінії зіткнення, або які переселилися з неї після 1 січня 2022 року;

Детальніше ознайомитися зі списком категорій осіб, які мають право на зарахування за співбесідою або іспитом, дивіться за посиланням на сайті МОН.

Що робити, якщо не здав ЗНО лише з одного предмету

Провал по одному з предметів істотно зменшує коло можливостей для вступу, але не є критичним. У вас ще є варіанти:

  • можна знайти спеціальності, для яких вистачить дисциплін, які ви склали успішно;
  • за рішенням комісії вас можуть допустити до участі у конкурсі навіть у випадку нестачі балів, але при наявності не менше 170 балів за профільною дисципліною;
  • маючи два сертифікати з балом вище 124, можна подати документи у коледж або технікум.

Інша справа, якщо не вдалося скласти українську мову – предмет, який є обов’язковим для вступу. Сертифікат ЗНО з української вимагають як технічні та економічні, так і медичні спеціальності. У такому випадку лишається чекати можливості перескласти ЗНО наступного року, йти працювати, або скористатись одним зі шляхів, вказаних у першому розділі цієї статті. 

Альтернативні вступні іспити

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Вступ без сертифікату ЗНО ще не означає вступ без екзамену. Певні ВНЗ мають спеціальності, що мало відповідають шкільним предметам, та розробляють внутрішню систему оцінювання студентів. Існує три способи альтренативного оцінювання – іспит, співбесіда і творчий конкурс. 

  1. Іспит – оцінка знань із ключового для обраної спеціальності предмету. Так, архівна чи бібліотечна справа мають іспит із основ діловодства; журналістика – основи журналістської творчості; для менеджменту, маркетингу, комп’ютерних наук, тощо – основи економіки, програмування або поліграфії; мистецтвознавства – історія мистецтв.
  2. Співбесіда – призначити співбесіду можуть у тому випадку, якщо після вступного випробування кілька абітурієнтів показали однакові результати. Запитання на співбесіді жають можливість зрозуміти, яким студентом ви можете стати і чи справді місце вам потрібно більше, ніж вашому опоненту. Скоріш за все, комісія буде ставити загальні запитання: чому ви обрали саме цей університет, чому вирішили вступати на цю спеціальність, як уявляєте свою професію, чи маєте досягнення у обраній сфері.
  3. Творчий конкурс – перш за все стосується творчих університетів, де ви демонструєте навички малювання, акторської майстерності, хореографії, гри на музичних інструментах, тощо. Як приклад, на спеціальності дизайнера варто очікувати творчих конкурсів з дизайну і композиції, що можуть проходити як виставка вже готових малюнків/макетів, так і сеанс малювання упродовж кількох годин.

Сподіваємось, у нашій статті ви знайшли відповідь на запитання – у який вуз можна вступити без ЗНО. Як бачите, провал іспиту не ставить хрест на вашій долі. Життя має значно більше можливостей і варіантів розвитку подій, ніж може здатися на перший погляд. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо