Цікаві факти про українське кіно

Доля українського кінематографу надзвичайно складна та цікава. Багато років його недооцінювали, на нього не звертали уваги, про нього забували. І лише кілька років тому ситуація почала поступово змінюватися. Щороку вихожить принаймні кілька стрічок, вартих уваги глядача, яким вдається стати справжніми хітами показу. І хоча з голівудськими гігантами українському кіно тягатися поки що складно, тенденція все одно непогана. Аби ще більше зацікавити вас вітчизняним контентом, ми зібрали найцікавіші факти про український кінематограф. 

Насправді історія українського кіно почалася дуже давно, в 1983 році! І почалася вона, звісно, в Одесі, де згодом була створена кіностудія, що зараз носить ім'я Олександра Довженка. Саме в 1983 році механік Іосіф Тимченко створив прототип сучасної кінокамери. Саме на цю камеру на Одеському іподромі було знято перші фільми: «Вершник» и «Метальник списа».

  1. Перший кіносеанс у Україні відбувся в 1896 році. Його ініціатором став відомий фотограф Альфред Федецький. Кадри, які побачили глядачі, були дуже простими: короткі замальовки, зняті на вулицях Харкова.
  2. Перший німий фільм, який зняли в Україні, мав назву «Запорізька Січ». Його відзняли в далекому 1911 році.
  3. А в 1927 році була презентована перша мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка», знята за мотивами відомої народної казки. На жаль, вона не зберіглася. 
  4. Враховуючи ці усіпхи, не дивно, що вже за рік, в 1928 році, в Києві відкрилася перша кінофабрика. А вже за два роки, в 1930 році, тут було знято один із кращих фільмів усіх часів – «Землю» Олександра Довженка.
  5. Довгий час усі фільми, зняті в Україні, були німими. Зрештою, як і в усьому світі. І лише в 1930 році світ побачила перша озвучена кінострічка. Це була «Ентузіазм. Симфонія Донбасу», яку створив відомий кінорежисер Дзиґа Вертов. Цікаво, що сам Чарлі Чаплін був вражений цією стрічкою та назвав її «звукоглядною симфонією».
  6. Один із найвідоміших українських фільмів – «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова – вийшов на широкі екрани в 1964 році. Він здобув 39 міжнародних нагород та 28 призів на кінофестивалях у різних країнах світу.
  7. Бачили мультфільм про пригоди трьох козаків? У 1967 році вийшла одна з найвідоміших і найпопулярніших серій – «Як козаки у футбол грали». Саме її двилися перед важливими матчами футболісти «Динамо»: вважалося, що мультфільм приносить їм удачу.
  8. Із 1997 року українські кінокартини регулярно висувають на здобуття премії кіноамериканської академії «Оскар». Поки що ми, на жаль, не отримали завітну статуетку, але впевнені, що все попереду!
  9. Перший український серіал було знято лише в 1994 році. Він має назву «Царівна», у ньому 20 серій, його знято за мотивами однойменної повісті Ольги Кобилянської.

На жаль, українці набагато більше люблять переглядати фільми вдома, а до кінотеатрів ходять доволі рідко, лише 3-4 рази на рік. Для порівняння – американці відвідують кінотеатри приблизно 10 разів на рік. Утім, ми впевнені, що ситуація зміниться, адже в останні роки нарешті почало з'являтися все більше вартих уваги фільмів. Історія світового та українського кінематографу насправді вражає, а процес виробництва фільмів гідний окремого вивчення! Упевнені, вам уже цікаво дізнатися про історію кіно більше, чи не так? Зробити це дуже просто: мерщій реєструйтеся на наш новий конкурс «Як це працює: кіноіндустрія». На вас чекає багато цікавнок про історію виникнення кіно, про секрети роботи над фільмами на знімальному майданчику й поза ним та ознайомишся із кращими зразками українського та світового кіномистецтва.

Зареєструватися можна за посиланням. І неодмінно розкажіть про конкурс друзям!

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо