Цьогорічні вступники писатимуть мотиваційні листи до університетів

Цьогорічна вступна кампанія багата на нововведення. Найголовніше, звісно, це національний мультипредметний тест, покликаний одноразово замінити ЗНО. Але лише зміною процедури складання іспитів у МОН не обмежилися, було оновлено і процедуру вступної кампанії. Так, тепер неабияке значення матимуть мотиваційні листи.

І якщо закордоном написанням мотиваційних листів перед вступом до університету нікого не здивуєш, то для нас це щось нове. Хоча вперше в Україні практику написання таких листів запровадили ще у 2020 році. Утім, широкого розповсюдження вони не мали. 

Чого чекати зараз? Як розповів міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, мотиваційні листи писатимуть всі вступники незалежно від того, претендують вони на бюджетні місця, чи згодні на контракт.

Якщо ви мрієте вступити на бюджет, то варто знати, що мотиваційні листи виступатимуть у ролі допоміжного інструменту рейтингування. Тобто якщо на одне місце претендуватимуть два (а може й більше) вступники з однаковим конкурсним балом, місце отримає той, чий мотиваційний лист буде кращим. 

Зверніть увагу: мотиваційний лист виступатиме лише як допоміжний інструмент. Покращити чи переважити оцінку за НМТ він не допоможе. Навіть якщо це буде дуже вдалий мотиваційний лист.  

А от якщо ви збираєтеся вступати лише на контракт, то варто бути готовими до того, що саме мотиваційний лист може стати основою для рейтингування. Так-так, для контрактників результати НМТ не матимуть критичного значення. Тож усе залежатиме саме від того, наскільки вдалим буде мотиваційний лист. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зауважив, що вітчизняні університети не надто активно використовують такий інструмент як мотиваційний лист. А от зараз матимемо нагоду подивитися та проаналізувати, як вони впораються. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо