Готуємося до НМТ: 7 прийомів для вивчення історії України

Мнемотичні прийоми і техніки для запам’ятовування великих об’ємів інформації та дат.

Вивчення історичних дат і подій може стати напруженим випробуванням, особливо при підготовці до мультипредметного тесту, під час якого випускникам доведеться відповідати на запитання одразу з трьох предметів. Тож якщо ви шукаєте спосіб якнайшвидше опанувати великий об’єм матеріалу, ми пропонуємо сім прийомів, що допоможуть вивчати історичні події із більшим задоволенням та ефективністю.

Використовуйте історичні атласи

Вчити історію лише за підручником не надто цікаво. Якщо ж відверто, то підручники бувають різні, інколи вони не просто не дуже захопливі, а просто нудні. Тож якщо ви не є великим фанатом історії, але хочете отримати доступний, якісно поданий матеріал, то найкращим способом підготовки стане ознайомлення з хронологією чи історичним атласом. 

Останні корисні тим, що включають карти та діаграми, що зображують еволюцію геополітичних ландшафтів. Вони допоможуть зрозуміти історію в динаміці та пов’язати зміни в одній частині України з паралельними подіями в іншій.

Створюйте діаграми та часові шкали, щоб ув’язати події

Замість того, аби вивчати дати окремо, створіть сукупну хронологію, котра охоплюватиме всі події та періоди, що треба повторити. Також можна підготувати ментальну мапу, блок-схеми, або генеалогічне дерево, щоб отримати погляд на історичний період із «висоти пташиного польоту». 

Кластеруйте інформацію

Якщо історія сприймається як хаотичний потік дат і подій, запам’ятати щось вельми непросто. Тож для того, аби взяти під контроль великий масив інформації, розбийте її на блоки чи кластери. 

Найзручніше робити це за наявності часової шкали, що сама собою впорядковує інформацію. Коли шкала готова, виділіть на ній дві ключові події – дати між ними утворюватимуть самостійну групу або кластер, який можна додатково виділити кольором. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Цей прийом є надзвичайно корисним, бо навіть забувши точну дату, ви будете знати, що потрібна вам подія відбулась у проміжку між двома іншими. Це підвищує можливість дати правильну відповідь, або уникнути відвертої помилки.

Доповніть уроки історичними відео

Перегляньте короткометражні документальні фільми, які зображують історичні події, або підпишіться на ютуб-канали. Це допоможе наповнить суху інформацію з підручників емоціями та яскравими зображеннями. У якості джерел відео можна використовувати канали: WAS: популярна історія, Історія без міфів, ім. ТГ. Шевченка, Kozak Media тощо.

Метод асоціацій

Спробуйте асоціювати історичні події або персоналії з чимось особистим. Вашим віком, улюбленими серіалами, кумирами або зацікавленнями. Наприклад, створіть прив’язку до дати випуску улюблених книжок, пісень або фільмів. 

Ще один прийом – попросіть родичів періодично запитувати у вас 1-2 дати протягом дня. Будьте певні, через тиждень історичні події асоціюватимуться з певними людьми. Віддалені в часі – з бабусею, трохи ближчі до сьогодення – з батьками, а події 20-21 ст. –  з братами і сестрами. 

Карткова гра

Використовуйте картки, аби запам’ятовувати дати. Візьміть кольоровий аркуш та розріжте на кілька карток. Після цього напишіть подію на одному боці (можна наклеїти фото діяча або пам’ятки), а дату – на зворотному. Зелені картки можуть бути датами народження діячів, блакитні – угодами чи державотворчими актами, червоні – датами війн тощо. 

Картки можна використовувати щодня в якості гри для тренування пам’яті. Перегортайте їх, розташовуйте у хронологічному порядку або влаштуйте групову гру. 

Застосовуйте логічне мислення

Намагайтеся не просто запам’ятовувати, а встановити причинно-наслідкові зв’язки між подіями. Уявімо, що вам треба запам’ятати кілька уній – Кревську, Люблінську, Городельську та Берестейську. Якщо ви встановите між ними логічний зв’язок, наприклад – віднайдете способи проникнення і впливу поляків на українські землі, зробити це буде значно легше. 

Загалом вивчення історії буде швидким та ефективним в тому випадку, якщо використовувати системний підхід. Що більше зусиль ви вкладаєте, аби систематизувати матеріал, то крашим і тривалішим буде результат.

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо