Хто такий адвокат і як ним стати

Численні юридичні та процедуральні іноземні серіали та фільми – справжній путівник під назвою «Як стати адвокатом». Але чи показують вони реальну картину, те, що за лаштунками адвокатури в Україні? На жаль, ні, проте навіть такого загального уявлення достатньо для того, щоби надихнути школярів відстоювати справедливість у залі судового засідання. 

Як стати адвокатом в Україні? Простими словами розповідаємо про:

  • те, хто такий адвокат;
  • те, хто може бути адвокатом;
  • те, як стати помічником адвоката;
  • профільні вузи та варіанти роботи;
  • як досягти висот у професії. 

Тонкощі професії 

Чи може штучний інтелект замінити адвокатів? Хіба що тоді, коли правники-роботи навчаться творчості, критичного мислення, імпровізації та ораторській майстерності. Адже знання законів – лише частина професійного бекграунду правозахисника. І часто цього недостатньо!

Чи кожен юрист є адвокатом? Однозначно, ні. Однак кожен адвокат є юристом, адже «юрист» – ширше поняття для позначення будь-якої професії зі сфери права. То хто такий адвокат? Це юрист вузького профілю, основна робота якого полягає у представленні інтересів сторони в суді. Його професійне поле – судове засідання, а от юристи-радники більше консультують компанії, організації та клієнтів. 

Мрієте подолати несправедливість та захистити тих, хто цього потребує? Тоді ця професія для вас. До вас здебільшого звертатимуться у випадках, коли сторону підозрюють або обвинувачують у вчиненні злочину. А ви, як професіонал, маєте підготувати відповідні документи, налагодити зв’язок із державними органами та відстояти інтереси клієнта у справі. 

Хто може стати адвокатом 

У правові професії високий поріг входження, адже їхню діяльність чітко регулює законодавство. На відміну від багатьох інших спеціальностей, вимоги до адвоката закріплюються безпосередньо у Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Серед ключових вимог:

  1. Мати повну вищу юридичну освіту, тобто закінчену магістратуру за правничою спеціальністю.
  2. Володіти державною мовою, адже виключно українською проводяться судові засідання та укладаються офіційні документи. 
  3. Мати досвід роботи в галузі права не менше 2 років, тобто пройти відповідне стажування після ЗВО.
  4. Щоби звільнитися від необхідності проходити стажування, потрібно мати не менше 1 року стажу роботи в якості помічника адвоката. 
  5. Успішно скласти кваліфікаційний іспит.
  6. Отримати свідоцтво про право на адвокатську діяльність.

Адвокатом в Україні може бути особа, яка: 

  • Закінчила правничу магістратуру ЗВО – пройшла стажування у якості помічника протягом 1 року – склала іспит – отримала свідоцтво.
  • Закінчила правничу магістратуру ЗВО – отримала 2 роки досвіду роботи за спеціальністю – склала іспит – отримала свідоцтво. 

А що може стати на заваді здобуття цієї спеціальності?

  1. Непогашена чи не знята судимість за тяжкий, особливо тяжкий злочин, а також правопорушення середньої тяжкості, внаслідок якого людину позбавили волі.
  2. Недієздатність або обмежена дієздатність. 
  3. Якщо пройшло менш як 2 роки після позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю. 
  4. Якщо пройшло менш як 3 роки зі звільнення з певної державної посади за корупцію або порушення присяги.

Як стати хорошим адвокатом

Тож якщо ви відповідаєте всім вимогам та пройдете необхідні етапи, ви отримаєте високе звання «адвокат» і зможете захищати інтереси сторін у суді. Але чи достатньо цього для того, щоби стати висококласним спеціалістом? 

Чи уявляєте ви професійного кухаря, який погано відчуває запахи? Хоч це і не входить до його безпосередніх обов’язків, нюх – важлива навичка для професійного кухаря. Так само з юридичними професіями: не всі вимоги до адвоката закріплені законодавчо. Тут не обійтися без додаткових навичок і хисту.

Що потрібно, щоб стати адвокатом?

  • Стресостійкість. 
  • Ораторські здібності та вміння переконувати.
  • Розуміння психології людей, емпатія.
  • Логіка, системне, креативне, критичне мислення.
  • Комунікабельність, уміння налагоджувати зв’язки.
  • Цілеспрямованість та наполегливість.

Переваги та недоліки професії 

Як обрати професію та не жалкувати про свій вибір у майбутньому? Відповідь є – вздовж і впоперек обдумати це рішення. А хто сказав, що буде легко? Часто випускники шкіл та навіть університетів обирають професію «за компанію», бо «тато так сказав» або «сусід-юрист заробляє багато грошей».

Тож зважте всі «за» та «проти» завчасно! Для майбутніх правників це критично важливо, адже для здобуття професії їм доведеться пройти довгий та тернистий шлях. І щоби не розчаруватися одразу після зайняття посади, варто завчасно врахувати всі нюанси. 

Плюси професії:

  1. Заробітна плата. Мати високий дохід можна самостійно обираючи навантаження, графік роботи.
  2. Захист держави. Наприклад, проведення оперативно-розшукових дій стосовно юриста можливо лише за відповідним рішенням суду. А проведення обшуку приміщення у володінні правозахисника або за його місцем роботи можливо за присутності представника ради адвокатів регіону. 
  3. Свобода вибору. Здебільшого юрист може обирати клієнтів та навіть напрямок роботи, галузь права. І змінювати останнє за власним бажанням та потребами ринку!
  4. Незалежність. Адвокатура – недержавна та самоврядна інституція.
  5. Різні завдання. На професійному шляху правозахисника можуть очікувати нестандартні ситуації та перепони, що сприятимуть професійному росту. 

Мінуси професії:

  1. Репутація. Від неї безпосередньо залежить рівень заробітку спеціаліста та розмір клієнтської бази. І репутація тримається на суспільній довірі, яку важко набути та легко втратити.
  2. Неконтрольовані обставини. Результат справи здебільшого залежить від клієнта. А іноді клієнти приховують важливу інформацію, через що складно розробити дієву тактику захисту, оцінити складність справи. 
  3. Ризики. Нерідко захисників ототожнюють із їхніми клієнтами, що може призвести до булінгу в Інтернеті та навіть фізичної розправи. 
  4. Високий рівень стресу та навантаження. 
  5. Багато охочих зайняти посаду та чіткі вимоги закону до професії.
  6. Багато органів контролю. Наприклад, ревізійні комісії адвокатів в регіонах, З'їзд адвокатів України, Рада адвокатів України, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури.

Як стати помічником адвоката 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Професіоналізм приходить із практикою! Щоби дізнатися тонкощі правничої роботи зсередини, можна стати помічником адвоката, вимоги до якого поки що не такі суворі. Ви отримаєте одразу кілька приємних бонусів: прискорите здобуття омріяної професії та здобудете ключові компетентності.

Це значно просуне вас на ринку праці та прискорить отримання адвокатського посвідчення. Так ви професійно переженете охочих стати правозахисниками! Адже багато випускників правничих спеціальностей обирають інший кар’єрний шлях після університету: здобувають два роки досвіду за іншою юридичною спеціальністю. 

То як стати помічником адвоката?

  1. Отримайте повну вищу освіту.
  2. Укладіть трудовий договір із адвокатом, бюро або об’єднанням.
  3. Отримайте посвідчення помічника. Для цього потрібно, щоби той, із ким ви уклали договір, звернувся до Єдиного реєстру адвокатів України.

Де вчитися, щоб стати зіркою юриспруденції

У правовій сфері здобута освіта грає неабияку роль. Часто кращі посади отримують випускники топових вузів, тоді як студенти інших університетів довго шукають роботу. Престиж навчального закладу відіграє неабияку роль: від цього залежить рівень майбутньої заробітної плати та навіть якість професійних зв’язків (студенти, викладачі абощо).

Особливу увагу варто звернути на освітню спеціальність, за якою навчатиметеся, адже більшість ЗВО готують юристів «широкого профілю». І лише кілька українських вузів навчають вузькоспеціалізованих юристів, наприклад, адвокатів. 

Дійсно, адвокатом може бути будь-який випускник правничої спеціальності. Втім, навчання за вузькою спеціальністю заощадить вам час у майбутньому. Так ви менше навчатиметеся самостійно та одразу після університету підете у професію. 

Як стати адвокатом в Україні? Перший крок – здобути освіту. А як обрати юридичний вуз? Якими критеріями керуватися? Де вчитися, щоби стати адвокатом? Детально про це ми розповідали у статті «Юридичні університети України».

Де працювати адвокату

Ми звикли до того, як зображують правозахисників у голлівудських фільмах – піджак, бездоганна зачіска та заворожені погляди в залі судових засідань. А що стоїть за цим? Де насправді працюють адвокати та як обрати власний професійний шлях?

У яких установах можна працювати?

  • Індивідуально

Це фріланс для правника: якщо юрист уже має клієнтську базу, то з високою ймовірністю досягне успіху на ринку самозайнятості. Додаткові плюшки – іменна печатка, штампи, бланки, а також власні рахунки в банках. Досвід, професіоналізм, довіра клієнтів та регулярні справи – мастхев для індивідуальної діяльності. 

  • Адвокатське бюро

Мрієте побачити своє прізвище у назві компанії? Тоді створіть адвокатське бюро, тобто юридичну особу, зареєстровану відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Одна з обов’язкових вимог до адвокатського бюро – прізвище власника в найменуванні організації. 

  • Адвокатське об’єднання

Хочете стати частиною правничої команди? Це чудовий варіант для помічників адвокатів, юристів-початківців та просто командних гравців. Ви можете створити адвокатське об’єднання з іншими правниками або долучитися до вже створеного. Вашою другою Конституцією буде статут об’єднання, а щоденним бонусом – нетворкінг із іншими юристами.

Багато правників (навіть дуже досвідчених!) надають вторинну правову допомогу безоплатно. За це вони отримують державні кошти та за великим рахунком не відрізняються від інших адвокатів: так само захищають сторону в суді, представляють інтереси особи та складають процесуальні документи. Чудовий початок кар’єрного шляху, чи не так?

Тож тепер ви знаєте, як та хто може бути адвокатом. Поповнюйте ряди правозахисної професії, критично оцініть ринок праці та залишайтеся об’єктивними!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо