Хто такий юрист, його обов'язки і як ним стати

Хто такий юрист? Це питання неабияк турбує багатьох школярів. І це не дивно, адже правнича професія є однією з найпрестижніших та найбільш оплачуваних. Так що там сучасні школярі, першими питанням «Хто такий юрист і чи потрібен він взагалі?» задавалися ще давні римляни у VI столітті . Маленький спойлер: вони вирішили, що без представників цієї професії просто не обійтися. Звісно, з того часу багато чого змінилося, тож погляньмо на цю професію в сучасних умовах. 

Чи схожа юридична діяльність на те, що зображують в іноземних та процедуральних серіалах? Спільне є, але картинка на екранах дещо ідеалізована. Все одно що фрукти в рекламі – виглядають набагато привабливіше та яскравіше, ніж у житті! Правників зображують ледь не супергероями, які готові у будь-який час дня і ночі бігти на допомогу. Звісно, насправді все дещо не так.

Якщо вас приваблює образ відважного правозахисника, вам неодмінно треба зазирнути за лаштунки професії та розібратися без прикрас. Як і годиться юристам!

Хто такий юрист 

Юрист – це професіонал, який стоїть на варті закону та працює на нього. Формально це фахівець, який отримав юридичну спеціальність в університеті, та розуміється на теорії права. Чи достатньо цього, щоби зватися юристом? У цілому так, але щоби стати зіркою юриспруденції, потрібно трохи більше!

Юрист – це зонтичне, збірне поняття для позначення багатьох професій, що так чи інакше пов’язані з законом. Це адвокати, судді, прокурори, нотаріуси, слідчі, юрист-консультанти, дипломати тощо. Тож юридична освіта відкриває багато можливостей для професійної реалізації. Непогано, чи не так?

Хто такий юрист і чим він займається?

  • Адвокат – представляє інтереси сторін у суді.
  • Суддя – здійснює правосуддя.
  • Прокурор – займає сторону обвинувачення в суді.
  • Нотаріус – оформляє і засвідчує документи.
  • Слідчий – проводить досудове розслідування.
  • Юрист-консультант – консультує компанії, організації та клієнтів.
  • Дипломат – представляє інтереси своєї країни в іноземній державі.

Як стати юристом 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Спершу необхідно розібратися зі своєю мотивацією: чи обираєте ви фах за покликом душі, або тому, що батьки радять, або все ж через суспільний тиск? Наразі юридичний ринок переповнений, тож починати кар’єрний шлях варто обдумано. Ви ж не хочете банально не знайти місця для роботи, бо все зайнято?

То як стати юристом?

  • Отримайте вищу освіту за юридичною спеціальністю

Це обов’язкова умова для зайняття будь-якої посади в юридичній сфері, адже на одну вакансію претендують багато кандидатів. Тому хороша освіта додає неабияку перевагу на ринку праці. Чи важливо, який університет обрати для навчання? Авжеж, престижність вишу грає велику роль. Що вищій рівень - то, як правило, кращі знання. Утім, головне - завжди сумлінно вчитися.

  • Будьте активними в університеті

Обов’язково беріть участь в університетських активностях: судові дебати, конкурси, юридичні клініки при закладах тощо. Це дозволить набратися досвіду, а згодом і швидше досягати висот у професії. А ще так ви краще зрозумієте, у якій сфері краще розвиватися.

  • Оберіть професію заздалегідь

Зазвичай ЗВО випускають спеціалістів «широкого профілю», які по завершенню навчання матимуть диплом за спеціальністю правознавство. Щоби отримати знання за вузьким профілем (адвокатська справа, слідча криміналістика абощо), краще одразу шукати відповідні навчальні програми у вузах. 

  • Прокачуйте необхідні м’які навички

Як ви думаєте, кого оберуть роботодавці – заскорузлого й консервативного кандидата з великим досвідом або перспективного й енергійного молодого спеціаліста? Радше останнього, адже провідні компанії надають перевагу тим, із ким приємно працювати і співробітникам, і клієнтам, та хто легко впишеться в корпоративну культуру. 

  • Намітьте місце роботи: приватна або державна сфера

Не нехтуйте можливістю пройти стажування протягом навчання в університеті. Це дуже добре, адже можна одразу набиратися досвіду в сфері, яка найбільше імпонує. Подобається державна служба? Розгляньте посаду секретаря в суді. Хочете стати частиною правничої команди? Придивіться до адвокатського бюро. 

Які навички потрібні юристу 

Освіта – лише одна з вимог до професії, які висувають під час прийняття на роботу. У вакансіях можна побачити додаткові, але такі ж важливі умови, наприклад, певні особисті риси фахівця. Чого ж необхідно навчитися та як стати успішним юристом?

Згадайте фільми та серіали про правників: як вони поводяться? Що першим спадає на думку, коли ви уявляєте крутого фахівця? Які риси характеру властиві їм? Адже далеко не всі вимоги до правознавців закріплені законодавчо. Вкрай необхідно проявити додаткову зацікавленість та хист. 

Що потрібно, щоб стати юристом?

  1. Уміння справлятися зі стресом, контролювати його.
  2. Ораторські навички та талант переконувати.
  3. Розуміння людських мотивів, емпатія.
  4. Логічне і творче мислення.
  5. Високий рівень усвідомленості, рефлексії.
  6. Комунікабельність, уміння налагоджувати зв’язки.
  7. Уміння ставити й досягати професійні цілі, наполегливість.

Де вчитися на юриста і скільки років треба вчитися на юриста

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Як стати юристом? Спершу – отримати вищу освіту за фахом. І тут варто вздовж і поперек вивчити профільні університети, навчальні програми. Адже те, де ви здобудете освіту, відіграє неабияку роль. 

Кваліфікованих випускників топових університетів розбирають як пиріжки! Тоді як студенти інших вузів можуть довго шукати роботу. Справа у престижі навчального закладу: це впливає на майбутню заробітну плату та якість нетворкінгу. А в цьому зацікавлений кожен майбутній правник, адже вчитися на юридичну професію потрібно 4 роки (бакалаврат). 

То який вуз обрати? Орієнтуйтеся на кращі заклади. Так, Міністерство освіти і науки у 2018 році опублікувало «Стандартизовані освітні вимірювання 2018 року у вищій юридичній освіті», що містить академічний рейтинг українських ВНЗ. 

Рейтинг профільних вузів за рівнем знань випускників:

  1. Національний університет «Києво-Могилянська академія» 
  2. Київський національний університет імені Тараса Шевченка 
  3. Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Рейтинг рівня випускників за результатами блоку право ЄФВВ:

  1. Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  2. Львівський національний університет ім. Івана Франка
  3. Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
  4. Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого
  5. Національний університет «Острозька академія»

Які предмети потрібно здавати на ЗНО, щоб поступити на юридичний факультет

Які ЗНО потрібно здавати на юриста? 

  1. Українська мова та література. Це – мастхев усіх українських випускників та абітурієнтів. 
  2. Історія України. Зазвичай це профільний предмет із найбільшим коефіцієнтом! Підготовка до ЗНО має бути особливо ретельною, тож тут краще довіритися професіоналам. 
  3. Математика або іноземна мова. Причому мову абітурієнт обирає самостійно.

Що треба здавати на юриста: математику чи іноземну мову? Відповідь на це запитання шукайте на сайті ЗВО, до якого ви плануєте подаватися. Здебільшого інформація розміщена на таких сторінках: «Для абітурієнтів» та «Деталі вступу». Там ви точно дізнаєтеся все, що необхідно, про те, як стати юристом в Україні.

Плюси та мінуса професії юрист 

Кожна професія має свої підводні камені: 

Плюси професії:

  • Оплата праці. Середня заробітна плата правозахисника зазвичай вища, ніж в інших професіях. І вона часто залежить від рівня навантаження, досвіду та графіку роботи. 
  • Захист держави. Наприклад, проводити оперативно-розшукові дії щодо юриста можна лише після рішення суду. А представник ради регіону зобов’язаний бути присутнім під час обшуку приміщення та офісу правника.
  • Альтернативи. Здебільшого правозахисники можуть вільно обирати галузь права, у якій працюють, та інколи клієнтів. І галузь права можна змінювати відповідно до потреб ринку!
  • Точки росту. Рідко можна знайти професії із таким різноманіттям у діяльності – нестандартні ситуації, перепони, що сприяють професійному росту.

Мінуси професії:

  • Репутація. Хочете багато заробляти та мати достойну клієнтську базу? Тоді працюйте над власною репутацією та довірою клієнтів. Утім, врахуйте, що довіру важко набути та легко втратити.
  • Неконтрольовані обставини. Законодавство має прогалини, результат судової справи залежить здебільшого від клієнта тощо.
  • Ризик. Що більше влади, то більше відповідальності! Успішні правники нерідко зазнають булінгу в Інтернеті, стають жертвами нападів.
  • Високий рівень стресу та навантаження. 
  • Високий поріг входу у професію, законодавчо визначені вимоги до юристів.
  • Багато органів впливу. Наприклад, стосовно адвокатів: ревізійні комісії адвокатів в регіонах, З'їзд адвокатів України, Рада адвокатів України, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури.

Шлях до звання успішного юриста – тернистий. І все починається з освіти! Підготовка до ЗНО – перший крок до успіху, тож радимо звернутися за допомогою до експертів онлайн-школи «На Урок». 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо