Історія українського космосу: 5 найцікавіших фактів

Україна була та лишається космічною державою. Та навіть більше - вона належить до числа провідних країн на ринку космічних послуг і технологій. Провідним центром серед них є конструкторське бюро «Південне» та виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» у м. Дніпрі. 

До того ж Україна співпрацює із найпотужнішими космічними державами, зокрема зі США, країнами ЄС та Японією. На жаль, в силу багатьох історичних та економічних причин нашій країні не завжди вдавалося лишатися самен самостійним гравцем на космічному полі, проте потенціал вона має величезний.

І для того, аби ви в цьому впевнилися, ми зібрали для вас найцікавіші факти про Україну як космічну державу.

Факт №1. Ми вже були в космосі за часів незалежності

Першим і, на жаль, поки що єдиним космонавтом незалежної України є Леонід Каденюк. Він полетів у космос у складі міжнародної експедиції в 1997 році, політ тривав 17 днів. У космосі Каденюк досліджував вплив невагомості на три види рослин — ріпу, сою і мох.

Замість будильників на кораблі використовуються мелодії, які вибирають самі космонавти. Каденюк зробив вибір на користь гімну України. Тож за час польоту учасники міжнародного екіпажу дві просиналися під гімн нашої країни. 

Каденюк розповідав, що стати космонавтом захотів після польоту Юрія Гагаріна: тоді йому було 10 років. Насправді мріяв про таке багато хто, проте здійснити мрію вдалося лише одиницям, зокрема і нашому співвітчизнику. У 1976 році його відібрали до загону радянських космонавтів. Але мрію життя йому вдалося здійснити через 21 рік.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Цікаво, що експедиція, до складу якої входив Леонід Каденюк, летіла на тому самому шатлі, який використовували для зйомок у фільмі «Армагеддон» із Брюсом Віллісом і Беном Аффлеком у головних ролях. До речі, кіно знімали якраз коли Каденюк тренувався в NASA.

Факт №2. Українець відправив людину в космос

Звісно, це Сергій Корольов - видатний вчений, який народився в Житомирі, один із засновників практичної космонавтики, головний конструктор ракетно-космічних систем у СРСР, який перед цим пройшов концтабори ГУЛАГ. 

Саме під його керівництвом у 1957 році було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, у 1961 році відбувся перший політ людини, Юрія Гагаріна, в космос, а у 1965 році - вихід людини в космос. 

Факт №3. Україна входить до ТОП-5 країн із повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки

Це вражає, але Україна – одна з кількох країн світу, яка має замкнений цикл ракетобудування: від ракетного палива і до готових корпусів, ракет-носіїв та космічниї апаратів. 

За час незалежності українськими ракетами було здійснено 148 запусків. Україна не має своїх космодромів, але ракети успішно стартували з космодромів Плесецьк, Байконур, Воллопс, платформи «Морський старт». На орбіту було виведено близько 300 космічних апаратів на замовлення різних країн світу.

Факт №4. Українці долучилися до створення ракети-носія NASA «Antares»

Ракету-носій «Antares» було створено американською корпорацією Orbital ATK за участі українських підприємств. так, головну конструкцію першої ступені ракети розробили на ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля», а виготивили -  на «Південному машинобудівному заводі ім. Макарова» (обидва – у Дніпрі). Робота велася у співпраці з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «РАПІД» (Чернігів) тощо. Українські фахівці також брали активну участь й у випробуваннях «Antares», які проводились у США.

Восени 2018 року ракету «Antares» було успішно запущено: вона доправила вантажний модуль «Сігнус» до Міжнародної космічної станції.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Факт №5. Космонавт NASA розгорнув український прапор у космосі

У 2017 році космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор. Чому? Це дуже щемка історія: він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов’язують родинні зв’язки.

Рендольф Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. І саме Ренді став другим після Леоніда Каденюка космонавтом, який розгорнув на орбіті синьо-жовтий стяг.

Цікаво, чи не так? І це лише початок, адже космос приховує безліч таємниць та цікавинок, про які варто дізнатися! Як це зробити? Легко! Мерщій реєструйтеся та беріть участь у нашому новому інтернет-конкурсі «Путівник космотуриста: що приховує космос?». На вас чекають цікаві та пізнавальні завдання, які допоможуть отримати безліч корисної інформації. 

Зареєструватися можна за посиланням. І неодмінно розкажіть про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо