Три цікаві факти про дослідження Антарктиди

Антарктида - найбільш ізольований материк. Із усіх боків її оточують води Атлантичного, Індійського та Тихого океанів, а інші материки знаходяться за тисячі кілометрів. Певною мірою саме таке розташування створює ореол загадковості навколо Антарктиди та притягує до неї мрійників із усього світу.

Зараз тут розташовується кілька десятків наукових баз різних країн, співробітники яких проводять біологічні, географічні, геологічні та метеорологічні дослідження. Згідно з Договором про Антарктику, будь-яка країна має право збудувати тут свою базу, але виключно в наукових цілях та південніше 60° пд. ш. У залежності від сезону на материку може перебувати від 4000 до 8000 осіб. Проте так було не завжди. 

Факт №1: Спочатку існування Антарктиди лише припускали

Ще античні вчені та філософи, зокрема Аристотель і Птоломей, припускали, що в Південній півкулі має існувати велика ділянка суші, яка має врівноважувати північні континенти. Тобто співвідношення площі суші та моря в обох півкулях має бути приблизно однаковим. 

А от на географічних картах Антарктида з’явилася в ранньому Середньовіччі, ще до офіційного відкриття. Тоді її називали Земля Південна Невідома. 

Англійський мореплавець Джеймс Кук був першим, хто вирушив на пошуки невідомого материка. Він, до речі, до того вже успішно відкрив ще один материк - Австралію - під час першої навколосвітньої подорожі. Втім, тут його спіткала невдача: під час руху на південь він наткнувся на суцільний крижаний бар’єр. Кук був настільки засмучений, що написав на карті на місці Південного полюса: “Тут землі немає!”. А оскільки авторитетом він користувався неймовірним, упродовж багатьох років багато хто так і думав.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Вперше спостерігала материк 22 січня 1820 року експедиція Фабієна Беллінсгаузена та Михайла Лазарєва. І хоча висадитися на берег їм тоді не вдалося, саме цей день вважають днем відкриття Антарктиди. А першою людиною, що ступила на берег Антарктиди, став французький мандрівник Жюль Себастьєн Сезар Дюмон-Дервіль у 1840 році.

Хоча тут варто зазначити, що історики розходяться у думках щодо того, кого вважати першовідкривачами Антарктиди, і щодо того, хто ж таки першим ступив на її берег. Зрештою, підтвердити всі факти в ті часи було складно.

Факт №2: Дослідження Антарктиди розпочалися лише після Другої світової війни

Так, попри те, що материк таки відкрили, повноцінні дослідження розпочалися набагато пізніше. Лишень у 1957 році у межах Міжнародного геофізичного року 12 країн ухвалили рішення про одночасну відправку експедицій у різні райони материка з подальшим обміном отриманими даними. Тоді ж почали зʼявлятися перші антарктичні наукові станції, побудовані переважно на береговій частині материка.

Хоча варто розуміти, що окремі експедиції все ж були і раніше, просто не було системності та співпраці.

1 грудня 1959 року було укладено Договір про Антарктику. Ним передбачається свобода наукових досліджень та міжнародне співробітництво. Водночас забороняється проведення воєнних дій, використання ядерної зброї та скидання радіоактивних відходів.

Та попри доволі тривалі та беззаперечно ретельні дослідження, Антарктида все ще лишається найменш вивченим материком. Тож робота науковців триває!

Факт №3: уркаїнська антрактична станція має довгу історію та не завжди була нашою

Раніше вона належала Великій Британії та називалася "Фарадей", а заснували її в далекому 1947 році. Та 6 лютого 1996 над станцією підняли український прапор: Лондон передав станцію нам безкоштовно, а точніше - за символічний фунт стерлінгів.

Насправді охочих купити британську базу було чимало, але вибір було зроблено саме на користь України. Спеціалісти кажуть, що основна причина - видатні наукові кадри, яких не потрібно було навчати користуватися базою, вони і так мали досвід ще із радянського минулого. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Антарктида – континент майбутнього, який до того ж має найбільші невикористані запаси копалин, чистої прісної води. Це останні 10% площі планети Земля, де ще нічого не видобувається. І про неї варто знати більше! Саме для цього ми створити новий цікавезний конкурс «Яскрава Антарктика: погляд зі станції «Академік Вернадський». Завдяки йому ви дізнаєтеся багато цікавого про історію та особливості роботи на антарктичній станції, про дослідження наших науковців і їхній внесок у світову науку, про географію та дивовижну природу Антарктики. Конкурс триває із 11 грудня до 11 січня 2024, тож мерщій реєструйтеся!

А ще маємо неймовірну родзинку: більшість завдань конкурсу проілюстровані фотографіями науковця Сергія Глотова - учасника 28-ї української антарктичної експедиції.

Важливо! Усі учасники конкурсу отримають запрошення на онлайн-зустріч із Сергієм Глотовим. Ми проведемо пряме включення зі станції «Академік Вернадський» і підготуємо подарунки для найактивніших дослідників Антарктики.

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо