Куди вступити після 11 класу?

Кілька порад для виспукників, які обирають ВНЗ.

Ще задовго до того, як пролунає останній дзвоник, випускники та їхні батьки намагаються відповіти на запитання: «Куди піти вчитися після 11 класу? Яку спеціалізацію обрати, який університет?». До правильної відповіді краще дійти самостійно, враховуючи власні здібності та бажання. Ми ж пропонуємо ознайомитися з порадами, які зроблять цей шлях комфортнішим.

Поради щодо вибору напрямку навчання

Зазвичай підліткові важко зрозуміти, чим він хоче займатися протягом усього життя. Та й чи варто? Важливо проаналізувати, які є професії після 11 класу, яка сфера діяльності викликає інтерес та діяти! Як? Пропонуємо ознайомитися з творчою інструкцією.

1. Приймайте рішення самостійно 

Краще бути хорошим будівельником, ніж поганим адвокатом. Лише вам іти цим шляхом, тож не вступайте «за компанію» або тому що так модно. Прислухайтеся до порад батьків, учителів, друзів, проте вибір робіть самостійно. Якщо ваші з близькими людьми думки розходяться – спокійно поясніть, що приваблює вас у тій чи іншій спеціальності, та чому це важливо для вас.

2. Аналізуйте

Подивіться вакансії та рівень доходу на сайтах-агрегаторах. Які спеціальності найкраще підійдуть для дівчини? Які для хлопця? Що необхідно вміти, щоб працювати на роботі вашої мрії? На кого можна піти вчитися після 11 класу?

3. Не переймайтеся занадто

Навіщо хвилюватися, якщо можна не хвилюватися, на кого поступати після 11 класу? Світ такий мінливий, а світ професій тим паче! Обирайте те, що цікаво вивчати. Якщо у процесі щось піде не так – напрямок навчання можна змінити при вступі до магістратури, також можливо перевестися до іншого університету. Диплом не змушуватиме вас працювати в одній сфері чи на конкретну компанію.

4. Дізнайтеся інформацію з перших вуст 

Жодна стаття не розповість про професію краще за досвідченого працівника! Розмовляйте про майбутню професію з тими, хто вже працює на роботі вашої мрії. Також корисно побачити все на власні очі. Багато компаній роблять дні відкритих дверей кілька разів на рік. Стежте за такими подіями. Там ви зможете поглянути на роботу зсередини та вирішити, куди поступити після 11 класу. 

5. Не вірте серіалам

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Не все так романтично, як його зображують. Фільми та серіали часто вводять в оману і спотворюють багато професій. Проте деякі з них непогано знайомлять із робочими буднями та підказують, на кого можна поступити після 11 класу. Аналізуйте інформацію критично.

Як обрати ВНЗ для вступу після 11 класу?

Після того як ви обрали напрямок навчання, можна перейти до пошуку університету. Тож куди можна поступити після 11 класу і за якими критеріями обрати це місце?

Зверніть увагу на рейтинги та відгуки про навчальний заклад. Під час пошуку інформації у пригоді стануть сайти, форуми, спілкування зі студентами та випускниками, відгуки потенційних роботодавців. Обов'язково ознайомтеся з офіційним сайтом, там мають бути відповіді на більшість запитань Тут ви точно дізнаєтеся, на які професії після 11 класу можна вступити. Також можна скласти власний рейтинг університетів, розписати важливі для вас критерії. Так буде простіше обрати найкращий. 

Ознайомтеся з матеріальною базою закладу, куди можна поступити після 11 класу. Вам буде цікавіше й ефективніше навчатися у вузі з новітнім обладнанням, зручним спортзалом, комп’ютерними аудиторіями, сучасними бібліотеками, лабораторіями тощо. Також важливо переконатися, що заклад освіти видає дипломи, які визнаються державою – насамперед це стосується приватних університетів.

Якщо є можливість, обов’язково відвідайте день відкритих дверей у вищому навчальному закладі. Так ви складете власне враження про нього, дізнаєтеся про цінності університету, відчуєте атмосферу закладу, прогуляєтеся живими аудиторіями, поспілкуєтеся зі студентами та викладачами.

Чи варто їхати на навчання в інше місто чи закордон після 11 класу?

Обирайте університет «до душі» та під можливості. Проаналізуйте, чи має сенс на даному етапі свого життя переїжджати за кордон? Чи варто їхати вчитися в Києві, чи краще там викладають обрану вами спеціальність?

На сьогоднішній день вища освіта в Україні – вибір не лише української молоді, а й зарубіжних студентів. Найбільш популярними напрямами підготовки в Україні для іноземців є медицина, економіка, право, інженерія та авіація.

Так, система української освіти зазнає значних змін, що сприяє підвищенню її престижності. Дипломи українських університетів визнаються в багатьох країнах. А до деяких ВНЗ навіть можна вступити без ЗНО!

Бажаємо легкого вступу та цікавого життєвого шляху!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо