Леся Українка: біографія та цікаві факти

«‎У світі стільки несправедливо-прикрого, що якби не було несправедливо-лагідного, то зовсім не варто було б жити. Не від нас залежить поправити більш ніж половину всесвітньої несправедливості безпосередньо. Будем же поправляти її іншою несправедливістю – любов’ю!»‎ – ці сентиментальні та добрі думки належать Лесі Українці. Тій, кого називали єдиним мужчиною в українському письменстві‎ та донькою Прометея. 

Існує стереотип, що шкільна програма зводиться до розуміння декількох моментів: коли народилася Леся Українка, за які ідеї вона боролася, як жила з туберкульозом і коли померла Леся Українка. Її творчість набагато ширша за ці шаблони, тож у цій статті ми познайомимо вас із цікавими фактами з життя поетеси та розвіємо популярні міфи.

Нетипова біографія Лесі Українки

1. Прогресивне дитинство 

Творчий шлях Лесі Українки розпочався з самого народження – з 25 лютого 1871 року, з міста Звягеля (Новоград-Волинського). Щойно дівчинка народилася – мама занедужала, тому догляд за немовлям узяв на себе батько. Сьогодні це звична практика, коли дитиною опікуються обидва батьки чи тато, але для ХІХ століття батько в декреті був справжньою дивиною для суспільства. Діти були материнським «‎обов'язком»‎.

Навчання Лариси Косач-Квітки (справжнє ім'я поетки) проходило за межами школи – в родині. Мама дівчинки – відома письменниця Олена Пчілка – опікувалася розвитком дітей і не нехтувала самовдосконаленням. Її називали «‎баба з перцем»‎, бо мала енергійну та безкомпромісну вдачу. А ще вона мала педагогічний хист і чудове володіла різними мовами, тому самостійно перекладала для дітей найкращі твори світової літератури. Попри вимогливість та орієнтованість на високий результат, мама Лесі Українки не карала дітей за пустощі чи забавки під час навчання. Такий підхід до виховання приніс чудові результати.

Якщо подати «‎дитячі»‎ досягнення Лесі Українки за хронологією, вони виглядатимуть так:

  • у 4 роки дівчинка вміє читати;
  • у 6 років – чудово вишиває;
  • у 9 років пише вірші; 
  • у 13 починає друкуватися;
  • у 19 років створює підручник «Стародавня історія східних народів».
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

А ще поетеса володіла сімома іноземними мовами, майстерно грала на фортепіано та мала хист до живопису. Можливо, це природні дані, але наполегливість і постійна праця дозволили сягнути значних вершин і вплинути на українське суспільство та літературу. Далі творчі успіхи поетеси невпинно росли: вона написала 270 віршів, а ще поеми та віршовані драматичні твори.

2. Boule vagabonde або настрої мандрівного клубочка

Подорожі…Леся Українка обожнювала подорожувати в реальному та створеному нею світі. Вона жила в Європі (в Німеччині, Австро-Угорщині, Італії), Азії, подорожувала Африкою. Її надзвичайно вразила Венеція. Лесі Українці підкорялися континенти, країни, де вона жадібно вивчала історію, мову та традиції. А навколосвітню подорож вона таки майже здійснила дистанційно – у творах.

3. Про моральне загартовування

Про себе Леся Українка казала наступне: «‎‎еластично-уперта (таких багато між жіноцтвом), скептична розумом, фанатична почуттям»‎. Вона захоплювалася неординарними особистостями – тими, хто мав цікавий погляд на світ та міг аргументувати власну позицію. Так, поетка захоплювалася постаттю Івана Франка. Леся Українка вважала, що «і нігтя його не варта», але при цьому дискутувала з Іваном Яковичем, якщо мала інше бачення ситуації.

4. Сила оточення

У батьківському будинку Лесі Українки часто збиралися інтелігенція та митці: письменники, художники та музиканти. Діти зростали в атмосфері теплих творчих вечорів і домашніх концертів. Вхожими до сім'ї Косачів були Михайло Драгоманов (дядько поетеси по матері), Михайло Старицький та Микола Лисенко.

У родині спілкувалися виключно українською, а також шанували народні звичаї, читали українські книжки, а також кращі іноземні видання. Старший брат, Михайлик, рано зацікавився книгами, завдяки чому і навчив мене, чотирирічну дівчинку, читати разом із ним. Тому мені легко було вийти на літературний шлях, бо я з літературної родини, 

5. Таланти крім літератури

«‎Мені часом здається, що з мене вийшов би далеко кращий музика, ніж поет, та тільки біда, що натура утяла мені кепський жарт»,‎ – писала Лариса Петрівна. Хвороба стала тим фактором, який вплинув на формування особистості та навіть творчості Лесі Українки. Через біль у кістках дівчина не змогла продовжити професійну музичну та композиторську творчість, хоча після операції з видалення уражених хворобою кісток, коли обидві руки та одна нога були зафіксовані у гіпс, поетка продовжила грати на фортепіано пальцями здорової ноги.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

До того ж Леся прекрасно малювала. Особливо «‎живими» в неї виходили морські пейзажі. Деякий час вона брала уроки у мистецькій школі Олександра Мурашка, що знаходилася в Києві. Лесю Українку називали першою жінкою-мариністкою в українському мистецтві.

6. Останні роки життя

Коли й де померла Леся Українка? Останні роки життя Л. Косач-Квітки пройшли в лікуваннях у Єгипті та на Кавказі. А 1 серпня 1913 року в Сурамі у віці 42 років поетеса померла – пішла у вічність і стала легендою.

Творчість Лесі Українки в сучасних інтерпретаціях

Існує думка, що поети та письменники оспівують неактуальні почуття чи ситуації. Буцімто, що може знати митець ХХ століття про проблеми сучасної людини. Цю думку спростовує не лише розуміння того, що переживання та душевне наповнення людини лишаються незмінними протягом століть і тисячоліть. Показовим також є те, що сьогодні популярні перекладання робіт відомих митців на музику. 

«Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти…»

 

Гурт «Бумбокс» презентував романс «Плющ». У його основі – однойменна поезія Лесі Українки, написана у 1900 році. Понад 100 років актуальні переживання сильної ліричної особистості. В 1901 році помер близький друг Лесі Українки Сергій Мержинський. Його смерть не була раптовою – він довгий час хворів. Поетеса яскраво відчувала біль ближнього та відвідувала його за будь-якої нагоди.

Така щирість бере за душу і сьогодні. Андрій Хливнюк – лідер гурту Бумбокс так висловлюється про пісню «‎Плющ» і постать Лесі Українки‎: 

«‎Це пісня на слова Лесі Українки. Це романс. Пісня, в якій я хотів лишити лише вокал та гітару, але розуміючи, що для когось, зокрема для мене, цей запис залишиться надовго, додав туди також струнні партії.
Про Лесю Українку. Леся Українка не повинна бути мідною постаттю на постаменті. Це жива людина, яка любила життя. Давайте не робити з класиків літератури та поезії ікон, але при цьому давайте пам’ятати їх. Адже повертаючись до срібної доби, розумієш наскільки глибоко, наскільки сильно, наскільки емоційно віддано люди вміли кохати і жити, як обережно, і водночас, пристрасно вони існували. Пісня «‎Плющ»‎ для мене особисто – це, коли я думаю, що дуже талановитий, тоді я читаю українську поезію і йду, як казав Окуджава, мити посуд».‎

Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти,
Так міцно, щільно, і закрить од світа,
Я не боюсь тобі життя одняти,
Ти будеш мов руїна, листом вкрита, —

Плющ їй дає життя, він обіймає,
Боронить від негоди стіну голу,
Але й руїна стало так тримає
Товариша, аби не впав додолу.

Їм добре так удвох, — як нам з тобою, —
А прийде час розсипатись руїні, —
Нехай вона плюща сховає під собою.
Навіщо здався плющ у самотині?

Хіба на те, аби валятись долі
Пораненим, пошарпаним, без сили
Чи з розпачу повитись на тополі
І статися для неї гірш могили?

Лісова пісня

«Лісова пісня» традиційно вважається найвищим мистецьким здобутком Лесі Українки. Драма-феєрія була написана в 1911 році у м. Кутаїсі, що на Кавказі. Як ви думаєте, скільки часу знадобилося поетці для створення цього шедевру? Всього 3 місяці! За цей час авторка майстерно зіставила світ людини та світ природи з їхніми гармонійними та дисгармонійними взаєминами. Цією драмою Леся Українка доводить, що світ врятує лише краса. Та, що випливає з високої, щирої духовності людини. Та, що проявляється у гармонії з природою, здатності розуміти та прощати. Лише такі прояви очищають і відроджують світ людства. 

 

Цікаві факти з життя  

Наведемо кілька цікавих фактів, пов’язаних із ім’ям Лесі Українки:

  1. На честь поетеси назвали астероїд. 28 серпня 1970 року відкрили астероїд 2616 Леся (2616 Lesya).
  2. Пам'ятники на її честь знаходяться в багатьох містах світу. В Києві, Луцьку, Ковелі, Новограді-Волинському, а ще в Торонто, Клівленді, Батумі, Саскатуні, Телаві та багатьох інших містах світу. 
  3. Мишелосіє. Дивне слово-назва-ім'я, чи не так? Річ у тому, що Леся мала особливо щільний духовний зв'язок із братом Михайлом. Тому рідні називали їх спільним іменем.
  4. Швидкість і працездатність, що вражає. Леся Українка написала «Лісову пісню» за 12 днів. За одну ніч вдалося подарувати світу поему «Одержима», перебуваючи біля ліжка Сергія Мержинського, який помирав. 

Важливо не те, скільки років прожила Леся Українка, а те, який творчий і людський слід вона після себе залишила.

 

 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо