Оце так провал! Або чому не варто боятися помилок

Коли ми починаємо щось нове, то щиро прагнемо впоратися «на відмінно» та намагаємося навіть не сумніватися в успіху. Але шлях до мети довгий, і на ньому можна легко зіштовхнутися з невдачами або перешкодами. Причому що глобальнішою є наша мета, то вищі шанси на провал.

Ні, це зовсім не означає, що краще лежати на дивані та нічого не робити (наприклад, не готуватися до ЗНО). Навпаки! Варто розуміти, що невдачі трапляються, але це нормально. А помилки – це навіть добре.

Навіщо нам помилятися?

Цікавий факт: невдача часто підвищує самооцінку. Так-так, це довели психологи! Можливо, і з вами таке траплялося: не впоравшися з доведенням складної теореми, ви зрозуміли, що… Нічого страшного не трапилося. Може трохи неприємно, але водночас стало ясно, над чим потрібно попрацювати. Погодьтеся, цього б не сталося, якщо б ви одразу відмовилися від виконання завдання. Отже, помилки та провали: 

  • допомагають отримати досвід;
  • покращують мозкову діяльність (коли ми зіштовхуємося з невдачаю, наш мозок починає працювати активніше, отже, ми краще засвоюємо інформацію);
  • підвищують рівень знань (так чи інакше, але ми аналізуємо причину помилок);
  • дозволяє поглянути на звичні речі інакше (помилка – можливість задуматися та пошукати інші шляхи, інколи дуже креативні);
  • допомагає прокачати стратегічне мислення (тепер ми замислюватимемося над тим, що зробити, аби не помилитися в майбутньому). 

Тож домовилися? Не варто боятися провалу. А що варто? Просто працювати! А додатково даруємо вам кілька порад, що допоможуть подолати страхи (навіть страх перед ЗНО, так!).

Скажіть «Ні» перфекціонізму

Так, бути перфекціоністом – погано (навіть якщо до цього вам казали інше). Чому? Бо перфекціоністи просто паралізовані страхом зробити помилку. Адже неідеальний результат роботи не має права на існування. Саме тому перфекціоністи часто не бачать нових можливостей, а непередбачувана ситуація може довести їх до істерики. Нам це потрібно? Точно ні.

Тож краще бути оптималістами, які теж намагаються зробити все якнайкраще, але при цьому сприймають невдачу як можливість навчитися чомусь новому. 

Зосередьтеся на ключових моментах

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Якщо ви готуєтеся до ЗНО, то змиріться: ви не зможете досконало вивчити та запам’ятати абсолютно все. Зрештою, ви маєте скласти 3-5 тестувань із різних предметів, а це дійсно не так уже і просто. Але не варто сумувати!

Виділіть ключові моменти, наприклад, теми, які даються погано, або які ви свого часу недовчили, і працюйте насамперед над ними. Так само варто визначити, з яких предметів у вас має бути максимальний бал, а які не такі критичні: на них і зосередьтеся. Складно працювати самотужки? Запишіться на курси з підготовки до ЗНО.

Полюбіть процес

Зрештою, до результату ще далеко, тож розслабтеся та отримуйте задоволення від процесу досягнення мети. Так, під час підготовки до ЗНО з української мови та літератури ви не лише повторите призабуті правила, а й точно дізнаєтеся щось нове та цікаве. Хіба це не прекрасно? А коли процес досягнення мети радує, то і результат буде чудовим. 

Працюйте на всі 100%

Тоді навіть якщо результат буде далеким від того, на що ви розраховували, буде не так сумно. Адже ви знатимете, що насправді зробили все можливе. Так, невдача все одно розчарує, але чи варто звинувачувати себе, якщо ви знаєте, що виклалися на повну?

Тож беріть програму ЗНО з предметів, які складаєте, підручники, посібники, тренувальні вправи, складіть розклад занять та вперед! У вас усе вийде. 

Звертайтеся за порадою

До вчителів, батьків, друзів… Не бійтеся! Краще звернутися за порадою та завдяки цьому уникнути зайвих проблем, аніж гордо промовчати та провалитися. Визнати що, наприклад, ви маєте пробіли у знаннях, зовсім не соромно. Вчитель, до якого ви прийдете з проханням допомогти, швидко зрозуміє, яких саме знань вам бракує, та скерує у правильному напрямку. Навіщо довго блукати в темряві, якщо поруч є люди, які точно вкажуть шлях до світла?

Не варто боятися провалу, бо навіть якщо він і станеться, то що ж, робіть висновки та йдіть далі. Але якщо ви будете дотримуватися наших порад, то жодна невдача вам не світить!   

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Рекомендуємо