Забагато інформації: як впоратися із великим навчальним навантаженням

Виклики, виклики, виклики! Щоденно на школярів чекають нові цікаві завдання, які допоможуть перейти на наступний рівень особистого розвитку. Як бути готовим до використання корисних можливостей, як балансувати на хвилі великих навчальних навантажень і залишатися у тонусі? Відповіді – у статті.

Обирайте продуктивне планування

Найрозповсюдженіша помилка – займатися без упину з надією на те, що така тактика гарантує ідеальний результат. Але більше не означає краще. Тож приділяйте увагу тому, що важливо для вас, та робіть це грамотно. Аби посилити продуктивність, спробуйте: 

1. Визначити пріоритетну справу та працювати з нею  

Якщо ви вже сіли за навчання – сконцентруйтеся на ньому, це важливий принцип усвідомленості та дії. Так ви продуктивніше попрацюєте, швидше впораєтеся та перейдете до інших цікавих активностей. Відкиньте другорядне та фактори, що відвертають увагу: приберіть зайві предмети з робочого столу, вимкніть непотрібні програми на комп'ютері чи смартфоні, вимкніть звук і повідомлення на телефоні. Найскладніше – деякий час не звертати уваги на хатнього улюбленця. Тут уже обирайте самі, чи готові до таких викликів. Із рештою впоратися набагато простіше.

2. Фіксувати все, що потрібно зробити

Спробуйте різні види планування: електронне, на папері тощо. У планування на папері є безперечні переваги: завдання стають майже матеріальними та відчутними, формуються нові нейронні зв'язки.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Якщо ж вам подобається електронне планування, розгляньте цікаві додатки. Наприклад, Notion. Тут можна призначати собі та іншим домашні завдання, зберігати конспекти уроків, складати списки обов'язкової літератури, план підготовки до ЗНО та розклад занять. Учням та викладачам за Notion платити не потрібно.

Переглядайте власні ритуали: змінюйте чи автоматизовуйте 

Щоденним рутинкам приділяється незаслуговано мало уваги! Але ж ми витрачаємо на них чимало часу. Тож чому би не зробити їх усвідомленими чи навпаки – автоматичними? Чому саме такі протилежні твердження: від усвідомлення до автоматизації? Вибір стратегії залежить від мети. 

Якщо йдеться про корисну звичку, яку ви вже зробили щоденним ритуалом (чистити зуби перед сном, робити зарядку, вивчати 10 іноземних слів щоденно) – автоматизуйте її. У такому разі вам не потрібно буде витрачати енергію на ухвалення рішень – виконувати, не виконувати, чи як саме виконувати?

Із іншого боку, зміна звичних ритуалів і уникнення рутини допомагають струснутися та знайти в собі нові сили. Часом для натхнення та «другого дихання» вистачає переставити меблі в кімнаті, змінити порядок у ранкових справах або скласти новий розклад підготовки до ЗНО.

Уникайте перевтоми 

Дехто помилково вважає себе повільною чи ледачою людиною, або ж учнем, якому складно даються науки. Перш ніж ставити собі серйозні «діагнози» прослідкуйте за балансом між навчанням і якісним відпочинком. Чи не забагато ви на себе берете? 

Для цього протягом 3-5 днів проведіть аудит свого часу. Робіть звичні речі та фіксуйте, скільки годин вам знадобилося для виконання. Якщо ж виявиться, що ви спите по 4 години, а в інший час навчаєтеся, прокрастинуєте чи граєте в комп'ютерні ігри – проблема в режимі дня, тож достатньо переформатувати його.

1. Не нехтуйте сном

На сон необхідно виділити 7–8 годин на добу навіть у найнапруженіші навчальні дні. Зробіть здоровий сон своєю звичкою: стежте за режимом дня, лягайте і вставайте приблизно в той самий час. А якщо не виспалися вночі, спробуйте доспати вдень декілька годин, якщо є така можливість.

2. Перебувайте на свіжому повітрі

Прогулянки на свіжому повітрі дозволяють клітинам мозку отримувати більше кисню. Це підвищує активність і працездатність, покращує пам'ять, концентрацію й увагу, стимулює до творчості.

3. Робіть паузи в навчанні, перерви

Щоб уникнути перевтоми під час занять, пробуйте різні техніки для балансу між роботою та відпочинком: 

  • Pomodoro. Суть техніки полягає в тому, що 25 хвилин ви зосереджено працюєте над одним завданням, не відволікаючися на інші. За 25 хвилин продуктивного навчання отримаєте нагороду – 5-10 хвилин відпочинку. Тепер ви можете відповісти на повідомлення в месенджерах, поспілкуватися з друзями чи рідними, або ж зробити зарядку. Додаток Pomodoro можна безкоштовно завантажити у свій смартфон. Доступна версія для Android і для пристроїв на iOS.

 

  • «Муза та чудовисько». Ця техніка дозволяє уникнути перевтоми та організувати творчу діяльність. Детально вона описана в однойменній книзі Яни Франк. 

    Через 45 хвилин занять на 15 хвилин перемикайтеся на будь-яку іншу діяльність, не пов'язану з концентрацією уваги: малювання, ​​домашні справи, телефонна розмова, зарядка, час із хатнім улюбленцем. Повторіть цикл 45×15 кілька разів – до завершення запланованих на сьогодні завдань. Ці цикли імітуюють час шкільних уроків, тож звикнути до нього буде доволі просто. Відпочинок і перемикання уваги допомагають знову зосередитися на розумовій діяльності.

Посилюйте увагу та концентрацію

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Без концентрації складно засвоїти нову інформацію, дійти до суті події, зрозуміти причинно-наслідковий зв'язок чи вивчити правило.

Окрім дотримання пауз і перерв, посилити увагу та сконцентрованість на важливій інформації допоможуть наступні вправи. Робити їх потрібно регулярно – щонайменше щодня протягом декількох тижнів. Якщо виконуватимете їх під час перерв у навчанні отримаєте подвійну користь – перепочинете фізично та перезавантажитеся розумово.

  1. Погляд на пальці. Сядьте, розправте плечі, вирівняйте спину. Підніміть праву руку на рівень плеча і відведіть її вбік (праворуч), поверніть голову та сфокусуйте погляд на пальцях правої руки. Утримуйте погляд на пальцях протягом 1 хвилини, а потім повторіть вправу з лівою рукою.
  2. Пряма лінія. Повільно проводьте ручкою чи олівцем по паперу пряму лінію, концентруючи увагу лише на цій дії. Щойно ви помітили, що увага розсіялася, намалюйте на лінії маленьку позначку-щербинку та продовжуйте далі. Що менше вийшло позначок, то кращий рівень концентрації. Намагайтеся не відвертати увагу та не «йти» у свої думки хоча б 2-3 хвилини.
  3. Секундна стрілка. Покладіть перед собою (або ж установіть на смартфоні) годинник із секундною стрілкою. Не відриваючися, стежте поглядом за її рухом. Утримуйте увагу на стрілці протягом 3 хвилин, не відвертаючи уваги та не занурюючись у свої думки.

Шанобливо ставтеся до власних емоцій

«По одежі стрічають, а по уму випроводжають» – зазначає народне прислів'я. Так от, здорове та щасливе життя зустрічає нас по настрою та емоційному інтелекту. Чи готові ми до нових цікавих викликів? 

Не слід забувати про власне психологічне здоров'я та нехтувати ним на користь навчальних навантажень. Існує багато прийомів і технік, що допомагають впоратися із напругою та тривожністю. Також для розслаблення прекрасно підходять заняття рукоділлям або творчістю: в'язанням, вишиванням чи малюванням.

Наприклад, для регулювання свого емоційного стану спробуйте використовувати техніку фрірайтінга – спонтанного письмового викладу на своїх почуттів. Бажано на папері. Цей спосіб можна використовувати для розв'язання різних завдань. Коли ми спантеличені розв'язанням будь-якого питання, всі наші думки рояться навколо нього. У свідомості проноситься безліч ідей, які виникають упереміш зі «сторонніми», які не стосуються справи. Відстежити та запам'ятати саме «потрібну» думку чи інформацію уває складно, тому корисно записувати абсолютно всі ідеї, які спадають на думку.

Пам'ятайте, що для щасливого теперішнього та майбутнього важливо приділяти увагу головному. І вміти його виділити з-поміж великої кількості інформації. Бережіть себе й оточення, досягайте вершин разом із «На Урок»!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо