Як турбуватися про власне фізичне та ментальне здоров'я: 7 порад

Як проходять ваші дні? Ви сумлінно навчаєтеся, готуєтеся до складання Національного мультитесту чи проводите ледь не весь день за читанням новин? З одного боку тут немає нічого поганого - адже ми живемо в такі часи, коли саме поінформаність щодо того, що відбувається, може врятувати нам життя. З іншого - є різниця між тим, щоби бути в курсі подій і тим, аби витрачати на перегляд новин кілька годин на добу, забуваючи про інші важливі справи. Це не тільки шкодить навчанню та підготовці до НМТ, а й неабияк втомлює. 

Цікавий факт: процес поглинання великої кількості інформації впродовж короткого проміжку часу називається «думскролінг».

Бідьмо відверті - більшість новин зараз не надто райдужні. Навіть коли ми чуємо гарні новини з фронту, ми все одно розуміємо, чого коштують ці позитивні зрушення. Усе це не просто пригнічує, а може серйозно шкодити як психиці, так і фізичному здоров'ю людини. Звісно, на всіх думскролінг може впливати по-різному, але найчастіше він викликає почуття тривоги, депресії та ізоляції.

Чи можна йому протидіяти та як? Звісно, можна: якщо турбуватися про своє ментальне та психічне здоров'я. Що для цього можна зробити?

1. Обмежте інформаційний потік. Читайте новини лише з 2-3 платформ, яким довіряєте. Певно, ви вже помітили, що різні ЗМІ та канали зазвичай дублюють інформацію (чи навіть крадуть одне в одного новини), тож цього буде цілком достатньо для того, аби дізнаватися про найважливіші події. 

2. Вимкніть зайві сповіщення. Залиште лише сповіщення від родини, друзів, класного керівника тощо. А також із важливих додатків. Так вам буде набагато простіше вчитися та займатися повсякденними справами, не відволікаючися. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

3. Стежте за часом. Варто навчитися контролювати час, який ви проводите у соцмережах і месенджерах за читанням та обговоренням новин. Можна навіть встановити спеціальні додатки, які допомагатимуть у цьому. 

4. Не забувайте про медіграмотність. Не споживайте всю інформацію, що пропонує інтернет. Там дійсно дуже і дуже багато фейків. А крім них на вас чатують відверті маніпуляції та активні заклики до дій (не завжди адекватних, на жаль). 

5. Контролюйте власні емоції. Так, новини зараз не надто позитивні. Так, сприймати їх складно. Так, вони можуть викликати злість і смуток. Але нікому не буде краще від того, якщо ви витратите весь емоційний ресурс та вигорите. Тож намагайтеся тримати себе в руках, а якщо не надто вдається, то ставте таймер, який сповістить вас про те, що 15-20 хвилин, відведених на читання новин, закінчилися, що настав час повернутися до інших справ.

6. Не забувайте про фізичну активність. І про вправи для очей! А ще  неодмінно провітрюйте приміщення та за можливості виходьте на прогулянки. Ви завжди можете знайти на Ютубі цікаві вправи та виконувати їх. А ще можна разом із друзями влаштувати челендж! 

7. Зосередьтеся на навчанні. Зрештою, зараз це і вашим головним завданням. А якщо ви цьогоріч складаєте НМТ, то тим паче! Тож радимо насамперед сконцентруватися та сумлінно готуватися до тестування. Тим паче, що воно відрізнятиметься від стандартного ЗНО, до якого ви готувалися раніше. Якщо ж потрібна допомога, завітай до онлайн-школи «На Урок»: тут ти знайдеш курси з підготовки до НМТ з математики, української мови та історії України

Сподіваємося, ці поради допоможуть вам привести думки та емоції в норму та подбати про себе. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо