Топ-3 міфи про історію України

Чи складно вивчити історію своєї країни? Здавалося б, що не дуже: береш підручники, довідники та інтернет, і вперед, уся інформація вже є. Проте насправді не все так просто. І справа не лише в тому, що запамʼятати безліч дат, подій і персоналій дійсно непросто, а й в тому, що, на жаль, за часів СРСР історію України неодноразово змінювали, аби догодити режиму. Це породило чимало міфів. Хоча, звісно, не можна ігнорувати той факт, що міфи зʼявляються і завдяки звичайним людям, які не надто добре вчили історію, повірили в теорії змов тощо. 

Які ж історичні міфи про Україну можна назвати найбільш відомими?

Держава Київська Русь

Термін Київська Русь виник у першій половині XIX століття, це усталена назва в історіографії, якц науковці використовують для позначення єдиної держави, що проіснувала до середини XII століття. А як же ж ця держава називалася насправді? Просто Русь або Руська земля. Із IX століття українські землі стали центром Русі на чолі з Києвом.

Термін Київська Русь ми не зустрінемо в історичних джерелах. До того ж це в будь-якому випадку не була єдина і неподільна монархія, як багато хто помилково уявляє. Міф про Київську Русь як батьківщину єдиного народу, що був спільним предком усіх східних слов’ян, тобто українців, білорусів і росіян, почав формуватися ще в історіографії Російської імперії, а згодом розвивался в СРСР. Проте це неправда, вона не була ані національною державою, ані політичним цілим, водночас її політичний і культурний центр усе ж був на українських землях.

Міф про Київську Русь мав на мети підкріплювати собою значно більш важливий для росії історичний міф, за яким Московське царство є прямим нащадком даньої Русі. 

Голодомору не було

Голодомор тривав із квітня 1932 по листопад 1933 рр. і за приблизними оцінками забрав 4,5 мільйони людських життів. Це акт геноциду, організований керівництвом СРСР: у селян цілком свідомо та за конкретними наказами конфіскували врожай зернових та інших продуктів харчування.

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Проте, звісно, СРСР намагався приховати наслідки Голодомору. Тож в усіх книжках і підручниках розповідали про те, що в ті роки в Радянському Союзі була посуха, тож проблеми із вирощування зерна та, як наслідок, голодом, були не лише в Україні (на цьому акцентувалося окремо). Кількість загиблих називали виключно спекуляціями. 

На жаль, цей міф виявився настільки ефективним, що в нього багато хто вірить і досі. 

Крим подарували Україні

Міф про те, що Крим - ні що інше як подарунок Україні від Микити Хрущова, і зараз є одним із наріжних каменів російської пропаганди. Так, у 1954 році Президія Верховної Ради СРСР ухвалила рішення про передачу тоді ще Кримської області до складу УРСР. У відповідному указі навіть можна знайти мотивацію цього рішення: «Зважаючи на спільність економіки, територіальну близькість і тісні господарські та культурні звʼязки між Кримською областю та Українською РСР...».

А почалося все тому, що навіть за десять років після війни Крим усе ще фактично лежав у руїнах. Після того, як Хрущов на власні очі побачив занепад півострова, було вирішено діяти. Тоді таке рішення було більш ніж логічним, оскільки Крим та Україна були тісно повʼязані між собою економічно та інфраструктурно, головна допомога на півострів теж ішла саме з УРСР. До того ж із передачею Криму вдалося розвʼязати головну проблему півострова - брак води.

Але, звісно, Крим нікому Хрущов не дарував. Зрештою, він і не міг цього зробити, оскільки не мав права самостійно ухвалювати подібні рішення: надто багато було довкола конкурентів, які не давали б діяти йому так, як він забажає. Тож причини на передачу півострова під управління Києва були, але він аж ніяк не був коштовним подарунком. 

Вміння відрізняти історичні міфи від правди завжди важливе. Але також воно стане у пригоді під час складання Національного мультипредметного тесту. А для того, аби ви могли до нього як слід підготуватися, заразом уникнувши прикрих помилок, ми підготували для вас Всеукраїнський інтернет-конкурс «Що приховує НМТ з історії України?». Розвʼязуючи завдання конкурсу, ви не лише дізнаєтеся про правила тестування, досвід минулого року, типи завдань та лайфгаки з підготовки, а й зможете попрактикуватися на конкретних вправах. 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо