Неймовірні факти про тіло людини

Якщо ти раптом думав, що наука вже давно знає про світ усе та навіть більше, то ти помилився. Ба більше, наука поки що навіть не вивчила досконало людське тіло! Саме так, тіло людини приховує безліч таємниць, це надто складна та заплутана система. Утім, багато чого таки відомо! І інколи ця інформація не просто цікава і неймовірна, а навіть весела. Тож пропонуємо вам кілька цікавих фактів про наше тіло. 

Цікаві факти про мозок

Почнемо з того, що обсяг нашої пам'яті насправді необмежений. Тож не варто боятися, що зайве запам'товане правило з орфографії української мови витіснить чудові спогади про позаминуле літо в селі. Ви просто фізично не зможете дізнатися так багато інформації, щоб в мозку закінчилося для неї місце. Головне – давати йому відпочивати. Тобто як слід висипатися. До речі, коли ми спимо, мозок працює активніше. Ні, він не «вимикається», якщо ти раптом так думав. 

А ще мозок не відчуває біль. У ньому просто відсутні відповідні рецептори. А як же ж головний біль? Усе просто. Больові рецептори є в мозкових оболонках та кровоносних судинах – вони і болять. 

Мозок складається не лише з нейронів. На один нейрон припадає приблизно десять гліальних клітин. Вони забезпечують нейрони поживними речовинами і киснем, відокремлюють їх один від одного, беруть участь в метаболічних процесах і передачі нервових імпульсів. А ще мозок аж на 60% складається із жирів. 

Для існування мозку потрібні кісень і глюкоза, без них нічого не вийде. Навіть більше, якщо впродовж 3-5 хвилин мозок не отримуватиме достатньо кисню чи глюкози, в ньому відбудуться незворотні порушення. А ще різні частини мозку відповідають за різні функції, починаючи від рухів і закінчуючи мовленням.

Цікаві факти про скелет і кістки

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

У скелеті новонародженої дитини налічується 350 кісток, але з віком їхня кількість... зменшується! Так, у тілі дорослої людини вже всього-навсього 206 кісток. Не менш цікавим є і той факт, що деякі кістки в чоловічому та жіночому тілі відрізняються довжиною та розмірами (наприклад, грудна клітина в жінок вужча, ніж у чоловіків). 

Якщо ти думав, що скелет допомагає нам пересуватися, то ти правий. Але окрім цього він також виконує захисну функцію: захищає внутрішні органи від ушкоджень. Це й не дивно, адже кістки навіть міцніші за сталь! Але при цьому вони, звісно, не такі важкі. Але якщо б скелет виготовили зі сталі, то людина б важила не менше 250 кілограмів! А ще наші кістки в 2,5 рази міцніші за граніт, а їхня пружність перевищує пружність дуба. 

Стегнова кістка є найдовшою в нашому тілі. А наші стопи та руки складаються з 26 та 54 кісток відповідно. Складна система, чи не так?

 

Цікаві факти про серце

За один день наше серце робить 100 000 ударів, а за рік – 36 000 000! Цікаво, що жіноче серце б'ється швидше за чоловіче: якщо серце жінки робить у середньому 78 ударів на хвилину, то чоловіка – 70 ударів. Тож не дивно, що внаслідок такої активності серце кожного дня виробляє стільки енергії, що її вистачити для поїздки на автівці на 32 кілометри.

Серце взагалі дуже цікавий орган, і працює він також цікаво. Наприклад, коли ми чхаємо, воно на мить зупиняється. А потім знову починає працювати та постачати кров до всіх наших органів. Єдиний виняток – рогівка ока. До того ж за одне скорочення серце викидає в середньому 60 мл крові. А це приблизно 420 мл на хвилину, 25 л на годину, 600 л на добу і навіть понад 200 000 л на рік!

У моменти найбільшої напруги частота серцевих скорочень може сягати 200-250 на хвилину. До речі, за хвилину такої роботи серце може перекачати 40 л крові! Але навіть попри таку витривалість серце варто берегти, адже його клітини в разі пошкодження не відновлюються. А ще варто сміятися, адже сміх здатен на 20% прискорити хід крові по венах. А чому? Бо він чудово розслабляє стінки судин!

Цікаві факти про очі

Очі – унікальний орган нашого організму. Хоча б тим, що поки всі органи відповідально ростут разом із нами, вони залишаються того ж розміру, що і при народженні. Діаметр очей сягає близько 2,5 см, вони важать приблизно 8 гр, і це при тому, що тільки 1/6 частина ока видима! До речі, кожно око складається з 107 млн клітин.

Дуже цікаво, що з усіх м'язів нашого тіла саме ті, що контролюють очі, найактивніші. І найшвидші! Наприклад, моргання триває десь 100–150 мілісекунд, тож ми можемо моргати аж 5 разів на секунду. І ще кілька неймовірно цікавих фактів:

  • ми не можемо чхнути з відкритими очима;
  • око сприймає лише три ділянки спектру (червоний, синій, зелений), а інші кольори, які ми бачимо, є лише поєднанням цих трьох;
  • райдужна оболонка ока має 256 унікальних характеристик (для порівняння, у відбитків пальців їх лише 40), саме тому сканування сітківки використовують у сфері безпеки;
  • у середньому за все життя ми бачимо десь 24 мільйонів різних зображень;
  • карі очі насправді блакитні (блакить ховається за коричневим пігментом).
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Очі передають мозку просто величезну кількість інформації. Дехто порівнює пропускну здатність очей із пропускною здатністю каналів інтернет-провайдерів великого міста. Тож не дивно, що очі завантажують мозок роботою більше, ніж усі інші частини тіла.

Неймовірно, чи не так? Насправді тіло людини – це справжній Всесвіт, таємничий і цікавий. Але що краще ми його знаємо, то більше матимемо можливостей для підтримки здоров'я та довгого повноцінного життя. Тож варто дізнатися більше про функціонування власного тіла, про можливості організму та про розвиток науки в цій галузі. Як це зробити? Легко! Мерщій реєструйся та бери участь у нашому новому інтернет-конкурсі «Тіло людини». На тебе чекають цікаві та пізнавальні завдання, які допоможуть отримати безліч корисної інформації. 

Зареєструватися можна за посиланням. І неодмінно розкажи про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Готуйся до незалежного оцінювання на нашому курсі. Ми даємо лише найнеобхіднішу теорію та вчимо розв’язувати завдання НМТ усіх блоків!

Валерія Круглєня

Вчитель математики, стаж роботи — 5 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо