Шукаємо пригоди разом: беріть участь у нашому новому конкурсі «У пошуках скарбів»

Літо - час для захопливих пригод та неймовірних відкриттів. А що може бути цікавішим за пошуки скарбів та тамєничих атерфактів? Пропонуємо тобі не гаяти час та вирушати на зустріч пригодам! Долучайся до нашого нового конкурсу, присвяченого Дню пошуку скарбів та секретів, і проходь захопливі та пізнавальні завдання.

День пошуку скарбів та секретів традиційно відзначається 29 червня. Хто вигадав таке нестандартне та цікаве свято? Це залишається таємницею (і тому стає ще цікавіше, чи не так?). У будь-якому випадку це свято всіх, хто любить таємниці, кому не дають спокійно спати думки про те, де ж заховані скарби Тамплієрів. Звісно, пошук скарбу - справа не одного дня, тож не обмежуймося лише 29 червня а святкуймо все літо! 

А святкувати будемо за допомогою нашого нового конкурсу «У пошуках скарбів». На тебе чекає захоплива подорож Україною та світом, під час якої ти дізнаєшся хто, коли і навіщо заховував свої багатства, та чому їх досі не знайшли.

Трохи історії: загадкові скарби України

Аби трохи допомогти тобюі перед конкурсом, пропонуємо дізнатися трохи більше про легендарні скарби, заховані десь на території нашої країни.

Золото Павла Полуботка

Павло Полуботок був одним із найбагатших людей України. Він міг похизуватися чималою колекцією ікон, коштовностей, цінної зброї та, звісно, золота. У 1723 році він передав велику кількість золота (говорять про 200 000 золотих монет!) на зберігання до банку Англії. Звісно, це було не просто зберігання, а справжній депозит під 7,5%. А невдовзі після цього гетьмана заарештували та ув'язнили в Петропавловській фортеці.

У заповіті Полуботок нібито заявиви, що залишає 80% золота на майбутнє незалежної України, а решту — своїм правонаступникам. Уявляєте, яка це зараз сума? Але жодні переговори із Банком Англії не були успішними... Періодично з'являються чутки, що золото таки знайдено, але остаточного підтвердження цього факту немає. 

Скарб Олекси Довбуша

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Народний месник, ватажок гуцульских опришків та справжній український Робін Гуд Олекса Довбуш відомий тим, що відбирав у місцевих феодалів їхні багатства та роздавав їх біднякам. Шляхетно, чи не так? Але насправді не все золото діставалося нужденним: дещо він залишав собі. І, якщо вірити легендам, ховав здобуте у Карпатах.

Є кілька версій місцезнаходження скарбів Довбуша. Численні розповіді про скарби можна почути i на Закарпаттi, i в Сколiвському та Старосамбiрському районах Львiвщини, і в Долинському районі Івано-Франківщини, і навіть у Румунії! Сходяться оповідачі лише в одному: скарби було закопано в землю. Але поки що їх так і не знайшли.

Скарби Івана Мазепи

Колись Іван Мазепа був серед найбагатших людей не тільки України, а й Європи. Та що там, навіть шведський король свого часу брав у гетьмана гроші, коли власних уже не вистачало. Говорять, що частину своїх статків Мазепа перед втечею з Гетьманщини сховав у надійному місці, точніше навіть не в одному, а в кількох. Нібито пошукати скарби гетьмана можна і в Батурині, і в селі Гончарівка, і в Києві, і на околицях Бахмача. І це навіть не повний перілк можливих схованок!

Але скільки їх не шукали - все марно. Тож насправді так і не ясно, чи існували скарби, чи це просто красива легенда.

Золото «Чорного принца»

У листопаді 1854 року, в самий розпал Кримської війни, під час шторму на зовнішньому рейді Балаклавської бухти поблизу Севастополя затонуло англійське судно «Чорний принц». Спочатку говорили, що судно перевозило лише боєприпаси, медикаменти та теплий одяг, але згодом, уже після завершення війни, з'явилися чутки про те, що на кораблі також було чимало золотих соверенів для англійських солдат. 

Говорять, що на борту було 30 діжок із золотом. У 20-х роках минулого століття були проведені масштабні пошуки потонулого скарбу, але окрім кількох монет нічого так і не знайшли. Море так і зберігає таємницю зниклого золота.

Скарби Нестора Махна

Легендарні махновські скарби шукають уже не одне десятиліття. Трохи дивно, чи не так, адже всім відомо, шо махновці у вимушеній емігарції жили бідно, а сам Нестор Махно працював підсобним робочим на Паризькій кінофабриці. А насправді в Україні у нього було заховано справжнє багатство.

Як кажуть, скарби закопувалися в землю, але де саме? Бійці Махна нічого не знали, адже навіть просто запитати про це в нього було небезпечно. Наразі відомо лише, що частина закопаних скарбів вже під водами Каховського водосховища, а частину, під час спроб передати коштовності Махну за кордон, відібрали чекісти. 

Бажаєш дізнатися більше про таємничі скарби, які до сьогодні шукають сотні людей? Реєструйся на наш інтернет-конкурс «У пошуках скарбів»! Ти можеш виконати завдання, обравши будь-який день з 16 червня по 27 серпня.

 

 
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо