Три архітектурні дива України

У вже далекому 2007 році було проведено Всеукраїнську акцію «Сім чудес України». Це був дійсно масштабний проєкт, покликаний показати нам і всьому світу неймовірні українські пам’ятки, І це дуже важливо, адже нерідко буває так, що ми насправді непогано знаємо, на що обов’язково потрібно подивитися в Італії, Греції чи Німеччині, але не завжди в курсі, що цікавого є в Україні.

А в Україні безліч цікавинок! І сьогодні поговоримо про архітектурні дива нашої країни, від яких справді перехоплює подих.

Одеський оперний театр

Велична будівля, схожа на величезний кремовий торт – це найстаріший оперний театр України. Його було зведено ще в 1887 році під керівництвом усесвітньо відомих архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера. 

Сама будівля спроєктована у стилі віденського бароко (саме він панував у європейському мистецтві з кінця XVI і до середини XVIII століття), а от архітектура глядацького залу витримана вже у стилі пізнього французького рококо. Взагалі за своєю архітектурою та плануванням він не поступається найкращим світовим театрам! Та й узагалі цілком заслужено вважається одним із найкрасивіших.  

Найцікавіші факти про Одеський оперний театр:

  1. На фасаді та біля входу можна побачити скульптурні групи, що зображують музу театральної трагедії Мельпомену (вона править колесницею, запряженою чотирма пантерами), Орфея (він грає на арфі кентавру), музу танцю Терпсіхору, та скульптури, що уособлюють Комедію та Трагедію. І це, звісно, далеко не все!
  2. В основу композиції, що прикрашає стелю театру, покладено чотири картини-медальйони роботи Лефлера, що презентують сюжети з таких п'єс Шекспіра як «Гамлет», «Сон літньої ночі», «Зимова казка», «Як вам це сподобається».
  3. Унікальна акустика приміщення дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени до кожного куточка зали.
  4. Особливу увагу в залі театру привертає люстра. Вона не лише неймовірно красива, а й важкенька: вона важить дві тонни двісті кілограм!
  5. Архітектори Фельнер та Гельмер взяли за зразок нещодавно зведений Дрезденський оперний театр. А ще Одеська опера неабияк схожа на Віденську!

Замок Паланок

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Легендарна середньовічна фортеця, збудована на вершині згаслого вулкана – все це про Мукачівський замок, який є однією з найцінніших історичних і військово-архітектурних пам’яток Закарпаття ХІV–ХVІІ ст. А ще це справжнє місце тяжіння для вітчизняних і закордонних туристів. Ще б пак, адже не кожен замок може похвалитися такою ж неймовірною історією! 

Коли було побудовано замок Паланок? Точно цього не знає ніхто. Відомо лише, що в ХІ столітті він уже точно існував! Адже згадки про нього можна знайти в тогочасних документах. А ще відомо, що за всі роки існування його жодного разу не змогли взяти у відкритій та чесній боротьбі. 

Найцікавіші факти про замок Паланок:

  1. Він просто величезний: замок займає площу у 13 930 кв. метрів.
  2. Його не змогла взяти навіть багатотисячна армія хана Батия.
  3. Існує легенда, що гора, на якій стоїть замок, штучна: її нібито зводили вручну тисячі людей. Ця робота була дуже важкою та приносила їм нестерпні муки. Саме від цього і пішла назва міста – Мукачеве.
  4. Із 1989 року у приміщенні замку діє Мукачівський історичний музей.
  5. На території замку розташований найглибший колодязь на Закарпатті. Його глибина становить 85 метрів!

Харківський Держпром

Держпром (він же Будинок Державної промисловості) розташований на головній площі Харкова – площі Свободи, є однією з найвизначніших пам'яток міста та входить до світової спадщини ЮНЕСКО. А ще це – пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, а в ті роки це було справді інноваційно! 

Харківський Держпром свого часу став першим хмарочосом на території Європи, що був побудований з монолітного залізобетону. Та ще й рекордно швидко: у період із 1925 по 1928 роки. Для його будівництва вперше у світі був використаний новий метод розрахунків залізобетонних конструкцій, розроблений харківськими інженерами. Завдяки цьому споруда може похвалитися надзвичайною міцністю та сейсмостійкістю. Вражає, чи не так? 

Найцікавіші факти про Держпром:

  1. Для будівництва знадобилися понад 1000 вагонів цементу, майже 4000 вагонів граніту та 40 000 кв. метрів скла.
  2. Під час риття котловану для будівлі (а робітники робили це переважно вручну, вони викопали понад 20 тисяч кубометрів землі!) знайшли кістки мамонта. Зараз вони зберігаються у місцевому музеї природи.
  3. Держпром має 4500 вікон.
  4. 7 із 12 встановлених у бідівлі ліфтів працюють без заміни від початку експлуатації. А почалася вона, на хвилиночку, у 1928 році!
  5. Держпром такий великий, що його важко сфотографувати повністю з будь-якої точки.

Дуже цікаво, чи не так? Насправді Україна – справжня скарбниця архітектурних див, які вражають та захоплюють. Бажаєш дізнатися більше неймовірних фактів про архітектурні пам'ятки нашої батьківщини? Тоді мерщій реєструйся та бери участь в нашому новому захопливому конкурсі до Дня архітектури України! На тебе чекають завдання, з яких ти дізнаєшся про пам’ятки архітектури кожного історичного періоду, про багатство та різноманіття архітектурних стилів, про унікальність забудови кожної з областей, здобутки українських архітекторів і місця, які неодмінно потрібно відвідати. 

Зареєструватися можна за посиланням. І неодмінно розкажи про конкурс друзям!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо