Що буде, якщо не скласти ЗНО?

Корисні поради та психологічні прийоми для учнів, які набрали малу кількість балів або провалили ЗНО.

Що буде, якщо не скласти ЗНО? Чи станеться магія від хвилювань? Наприклад, кількість набраних балів за ЗНО дивом зросте хоча б до порогової відмітки. Очевидно, що ні! Утім, провалене тестування – це зовсім не трагедія, а невеличке життєве випробовування, яке ти маєш успішно подолати на додатковій сесії або наступного року. Життя продовжується! 

У тебе є шанс покращити свої результати, якщо краще готуватимешся до додаткової сесії, або ж плідно працюватимеш протягом року (і він пролетить доволі швидко, ось побачиш!). 

Якщо відчуваєш, що не можеш знайти натхнення для плідної підготовки до перескладання тесту, радимо в такі моменти згадувати слова відомого німецького філософа, психолога і філолога Фрідріха Ніцше: «Ніхто не зможе побудувати для Вас міст, на якому Ви повинні перетнути потік життя, ніхто, крім Вас самих». Можеш навіть вивчити ці слова напам'ять, щоб вони стали життєвим кредом. Або можеш знайти свою власну мотивацію, яка стимулюватиме тебе рухатися вперед і не боятися невдач!

Що робити, якщо не склав ЗНО або набрав недостатню кількість балів для вступу?

Лайфхаки для того, щоб заспокоїтися:

  1. Максимально точно відтвори в уяві наступну картинку: вдруге ти успішно склав ЗНО, батьки радіють, ти щасливий та з легкістю вступаєш до омріяного ВНЗ.
  2. Три магічні ключі: скажи собі «Стоп!», кілька разів глибоко вдихни і повільно видихни, після чого випий склянку води. 
  3. Візьми аркуш паперу  та склади чіткий план підготовки до наступного ЗНО: так ти вибудуєш для себе стратегію вирішення проблеми, що позитивно вплине на емоційний стан. 
  4. Прийми теплий душ: вода знімає фізичний та емоційний стрес. 
  5. Під час хвилювань корисно позіхати: для того, щоб викликати цей рефлекс, середніми пальцями рук зроби масаж м'язам, розміщеним між вухами та щоками.
  6. Під час наступного тестування радимо: уважніше читати запитання та не витрачати забагато часу на вирішення складного завдання. Краще добери бали на пунктах, які даються легше, а потім повертайся до тих, із якими виникали труднощі.
  7. Тренуйся! Виконуй якомога більше тестових завдань. Для того, щоб вкластися у виділений на тестуванні час, радимо тренуватися із секундоміром у руках. 
  8. Якщо сумніваєшся у правильності відповіді, виконуй завдання, викреслюючи ті пункти, які точно не підходять (із двох пунктів куди простіше обирати, ніж із семи).
  9. За день до написання ЗНО краще відпочинь, щоб знання остаточно «сформували потужні нейронні зв'язки».

Для того, щоб вступити до омріяного ВНЗ, необхідно добряче підготуватися! Реєструйся на онлайн-курси підготовки до ЗНО від освітнього проєкту «На Урок»! Викладачі курсів розкажуть тобі про типові помилки, яких ти можеш припуститися, та навчать розв'язувати і аналізувати завдання різного рівня складності. Дисципліни, з яких ти значно покращиш свої знання: українська мова, математика, англійська мова, фізика, історія України та біологія. І завдяки цьому точно зможеш не провалити ЗНО.

Насправді скласти ЗНО вдається не всім. Так, минулого року поріг «склав/не склав» від загальної кількості учасників не подолали:

  • з української мови – 7,45%,
  • з української мові і літератури – 7,96%
  • з історії України – 18%,
  • з географії – 5,38%,
  • з біології – 2,34%.

Що чекає на випускників, що не набрали мінімальний бал ЗНО?

  • Абітурієнт, який провалив ЗНО, може подати заяву на апеляцію і очікувати повторного перегляду результатів іспита.
  • Учням доводиться змиритися із цим та йти працювати і паралельно готуватися до тестування через рік. Згідно законодавству, підлітки можуть йти працювати із 16 років; їм скорочують години роботи (не більше 36 годин протягом тижня).
  • Іноді випускники шкіл після проваленого ЗНО отримують освіту до ВНЗ за кордоном.
Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

УВАГА! Якщо учень не склав ЗНО з української мови – не отримує атестат про повну середню освіту. Без атестата європейські вищі навчальні заклади не беруть на навчання дітей.

  • Випускника, якому виповнилось 18 років, можуть забрати в армію під час осіннього або весняного призову. До гарячої точки не відправлятимуть!
  • Абітурієнти, які не змогли подолати «поріг», не можуть вступити до українських закладів вищої освіти.
  • Якщо не склав ЗНО, можна вступити на бажану спеціальність до коледжу чи профтехучилища, використавши при цьому атестат за 9 клас. Для вступу потрібно скласти іспити, як правило, із української мови та математики. 

Ти студент коледжу і не склав ЗНО? У таком разі план дій дещо інший. У 2018 році Міністерство освіти оновило порядок проходження атестації для вихованців коледжів. Студенти технікумів чи училищ після 2 курсу повинні складати ЗНО з тих самих предметів, що й випускники 11 класів. 

Якщо ж студенти провалюють тестування, через рік їм дається ще один шанс перескласти його. Якщо і друга спроба виявилася невдалою (студенти не набирають навіть мінімум із обов'язкових дисциплін) – вони будуть відраховані і, очевидно, не отримають атестати. Це стосується і тих, хто навчається на контрактній основі! 

Обов'язковими предметами для атестації студентів коледжів і профтехучилищ є: українська мова і література та математика або історія України (на вибір). Третій предмет обирає сам студент і здає його у навчальному закладі.

Але буває так, що скласти не вдалося лише один предмет. Що робити у таком випадку? Якщо випускник школи не склав ЗНО з української мови та літератури, він не матиме змогу вступити до ВНЗ України. Результати інших тестувань будуть дійсними, бо вони не залежать одне від одного. У дитини є шанс вступити до вищого навчального закладу, якщо вона подолала поріг із обов'язкових предметів та, наприклад, набрала непогану кількість балів за творчий конкурс. 

Якщо ти не хочеш втрачати рік, радимо дізнатися, чи можеш ти розраховувати на вступ без ЗНО. Насправді перелік категорій осіб, які мають на це право, доволі широкий.

Не варто засмучуватися через невдало складене тестування. У тебе попереду цілий рік для того, щоб зібратися з думками і остаточно вирішити, у якому напрямку ти хочеш розвиватися. Спробуй набрати хоча б мінімальний бал наступного разу. Вище носа, тобі все вдасться!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

Курс, на якому ти навчишся розв’язувати завдання формату НМТ, опануєш правила та норми української мови, а ще повториш програму з української літератури.

Антоніна Журбенко

Вчитель української мови, стаж роботи — 3 роки.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо