Ідеї для написання мотиваційних листів

Ми вже говорили про те, як варто (та як НЕ варто) писати мотиваційні листи для вступу до університету своєї мрії. Так, ці загальні рекомендації чудово працюють чи не в кожному випадку, але також потрібно пам'ятати про нюанси. Насамперед – про специфіку спеціальності, на яку ви прагнете вступити. Тож ми зібрали для вас поради, які можуть допомогти та стати джерелом натхнення під час роботи над мотиваційним листом! 

Програмування

«Уперше я сів за комп'ютер у три роки...» Якщо ви думаєте над тим, як почати мотиваційний лист, то тільки не так! Це найбільш очевидний початок, який навряд когось здивує. Якщо ж точніше, то це могло здивувати ще 10-15 років тому, а от зараз, коли діти буквально народжуються із гаджетами в руках – ні. Станьте унікальним. Оберіть професійне питання, яке вас цікавить (тільки насправді!) та висловіть свою думку з цього приводу. Наприклад, у сфері захисту особистих даних. Пишіть про те, що читаєте професійну літературу та стежите за новинами сфери, розкажіть, чи займалися проєктами  у сфері програмування (навіть якщо ви написали одну просту програму, це вже плюс!). Усе це демонструє вашу зацікавленість. Головне – уникати загальних фраз на кшталт «Сучасний світ неможливо уявити без ноутбуків». Дійсно, це майже неможливо, і що?

Економіка

Це надзвичайно практична наука, тож саме на практику і варто зробити акцент у вашому мотиваційному листі до ЗВО. Наприклад, коротко розгляньте унікальні характеристики економіки України, зауважте, із якими проблемами наразі вона зіштовхнулася, та спробуйте запропонувати шляхи їхнього розв'язання. Але, будь ласка, не переказуйте статті відомих економістів – члени приймальної комісії їх теж читали. Адже ваше завдання – продемонструвати свої знання, свою зацікавленість темою, тож краще поділіться власними думками та ідеями.

Юриспруденція

Якою важливою навичкою має володіти юрист? Так, ви здогадалися правильно, йдеться про навички публічних виступів. Тож якщо вам є чим похвалитися, наприклад, ви були постійним ведучим загальношкільних заходів, то обов'язково пишіть про це! Якщо ви брали участь у дебатах – теж пишіть, якщо були членом дискусійного клубу - теж! Про що написати в мотиваційному листі ще? Тут варто згадати, що є ще одна важлива навичка – уважність. Тож, згадуючи якісь події із життя, можете сміливо акцентувати увагу на їхніх юридичних складниках. Ідеально, якщо у вас є досвід волонтерської діяльності в юридичній сфері чи навіть ви проходили міні-стажування. 

Історія

Яким має бути мотиваційний лист абітурієнта, який прагне стати істориком? Він точно має бути цікавим! Для початку дайте віджповідь на запитання: як сталося так, що ви зацікавилися історією? Можливо, вас вразила якась книга, фільм чи історична пам'ятка? Не соромтеся та напишіть про це, просто не обмежуйтеся банальним «Я побачив замок Паланок і захотів стати істориком», розкажіть конкретніше та цікавіше. А ще ми впевнені, що якийсь історичний період цікавить вас більше за інші. Або історія певної країни. То чому б не написати і про це? Також можна розповісти, що означає історія для кожної сучасної людини (тільки без пафосних заяв про те, що лише осмисливши історичні факти ми зрозуміємо сьогодення). Краще спробуйте пошукати відбитки минулого в сучасності та навести конкретні приклади. Можна навіть провести паралелі між російсько-українською війною та кофліктами минулого (але знову ж таки – без зайвого пафосу).

Філологія

Найперше – грамотність і ще раз грамотність! Та вміння точно висловлювати думки. Саме на це насамперед звертатиме увагу приймальна комісія, читаючи ваш мотиваційний лист. Утім, намагайтеся уникати довгих і заскладних синтаксичних конструкцій та забудьте про складну чи надто специфічну лексику – навряд ви вразите цим людей, які все життя присвятили вивченню мови. Краще розкажіть, що вас цікавить більше: мова чи література, яких письменників ви любите (не обмежуйтеся лише шкільнлю програмою, звісно, але і не обирайте очевидно заскладні для вашого віку твори), що вам цікаво більше: синтаксис чи пунктуація тощо. До речі, саме тут є сенс проявити креативність та написати мотиваційний лист в оригінальному форматі. Філфак – саме той факультет, де це оцінять. 

Медицина

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Це саме той випадок, коли наявність сильної мотивації дуже і дуже важлива. Чудово, якщо ви маєте хоча б невеличкий досвід чи мали можливість спостерігати за роботою лікарів (наприклад, під час волонтерства), тоді про це обов'язково варто написати. Але якщо такого досвіду ви не маєте, то не страшно, просто для того, аби написати хороший мотиваційний лист, потрібно зайти з іншого боку. Наприклад, можна розповідати про життєві ситуації, пов'язані з медициною, які вас вразили (впевнені, вони є у більшості), про ваше особисте розуміння роботи лікаря, про бажання допомагати людям, про можливості для покращення роботи системи охорони здоров'я тощо. І, звісно, вкажіть, яким саме лікерем ви прагнете бути. А може ви прагнете ще й займатися наукою? Розповідайте все!

Маркетинг

Тут було б непогано показати, що ви розумієте, що маркетинг – це не лише про продажі, рекламу та просування, а й про позіціонування підприємств на ринку загалом. Такий підхід покаже приймальній комісії, що ви справді цікавитеся темою. У мотиваційному листі до вишу розкажіть, які сфери маркетингу вас цікавлять та чому (і, будь ласка, не обмежуйтеся лише модним SMM! Знайдіть ще щось цікаве). Можна пригадати цікаву маркетингову стратеігію (або навіть нестандартну рекламу) якогось бренду та пояснити, чому вона мала такий успіх (або навпаки, чому успіху не мала, що навіть цікавіше). У будь-якому разі приклади того, що вас вразило, підуть лише на користь.  

Інженерія

Чудовий вибір! А тепер розкажіть, чому вибір саме такий. Можливо, ви завжди цікавилися STEMом та охоче створювали різноманітні механізми? А може вам надзвичайно подобається розбирати чи лагодити прилади? Якщо так, то сміливо пишіть про це у своєму мотиваційному листі до університету. Також можна загадати цікаві інженерні проєкти, які вас вразили (на щастя, у світі таких багато, чого лише вартує ). І, звісно, точніше вкажіть сферу, яка вас цікавіть, адже інженерія надзвичайно масштабна та цікава! 

Фізика

Якщо ви прагнете вивчати таку серйозну та багатогранну науку як фізика, то в мотиваційному листі вступнику варто продемонструвати ту ж саму серйозність та різноплановість. продемонструйте щиру зацікавленість фізикою: розкажіть, яка сфера вас цікавить найбільше, яку тематичну літературу ви читаєте, за якими дослідами стежите, якими розробками захоплюєтеся тощо. А ще можна висловити думку з актуальної проблеми, наприклад, можна поміркувати над тим, чи існує мультивсесвіт (якщо брати нерозв'язані проблеми фізики), або над тим, чи варто будувати атомні електростанції (якщо брати більш реальні проблеми). А ще можна сміливо писати про те, як ви проводили фізичні експерименти просто вдома, використовуючи для цього не складне обладнання, а підручні матеріали. 

Хімія

Під час написання мотиваційного листа абітурієнтам варто наводити приклади використання знань із області хімії в реальному житті. Це працює набагато краще, аніж загальні розповіді про те, що хімія дуже важлива та буквально оточує нас. Також варто продемонструвати, що ваші зацікавлення виходять за межі шкільної програми, тож розкажіть про тематичні книжки чи курси, які ви відвідували, про те, які документальні фільми бачили. Також можна розказати, яка сфера хімії вас цікавить найбільше та пояснити, чому саме вона. Можливо, вас вражив якийсь цікавий експеримент?

Загалом формула вдалого мотиваційного листа просто та зрозуміла: будьте щирі та не будьте банальними. А ще – намагайтеся наводити приклади з життя та не бійтеся чесно пояснювати, чому вас цікавить саме цей напрям. І тоді ваш мотиваційний лист точно запам'ятається приймальній комісії! 

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо