Загадай бажання: створюємо новорічний мудборд

На календарі вже грудень, а отже до найчарівнішого свята – Нового року – лишилося зовсім трохи. І коли, як не напередодні, мріяти та загадувати бажання? І планувати їхнє здійснення! І, звісно, візуалізувати свої плани. А зробити це допоможе мудборд. 

Мудборд (від англ. mood board – дошка настрою) – добірка світлин, ілюстрацій, листівок, кольорів, слів, шрифтів, текстур, різноманітних дрібничок тощо. Словом, усього, що дарує позитив і натхнення. Але всі це елементи повинні бути не просто красивими, а мати спільну концепцію. Також мудборди нерідкою називають дошками настрою тв натхнення. 

Мудборд – один із улюблених інструментів дизайнерів, архітекторів, організаторів святкувань, представників ЗМІ, письменників та психологів. А також усіх, хто любить мріяти, творити та планувати. 

Із чого почати?

Пропонуємо для початку сісти, озброїтися блокнотом і ручкою, та записати все-все, про що ви мрієте, що плануєте та чого прагнете досягти в новому році. Мета здається занадто амбітною та далекою? Не страшно, адже мудборд може допомогти як слід продумати шляхи її реалізації. 

Тепер визначимося із тим, як саме працюватимемо. Яким може бути мудборд? Насправді це буквально може бути дошка, на яку ви кріпитимете все, що тільки заманеться. Дійсно, шукати по всіх-усюдах яскраві картинки, вирізати з журналів фото та добирати різноманітні милі дрібнички на кшталт монеток, ґудзиків, пір'я чи листя не просто цікаво, а надзвичайно цікаво! Звісно, дошку можна замінити ватманом, який потім можна повісити в кімнаті. 

Але якщо такої можливості немає, можна створити мудборд онлайн. Тут на допомогу може прийти онлайн-сервіс Canva – він простий у користуванні та може похвалитися величезною кількістю шаблонів, до того ж ви завжди зможете завантажити для свого мудборду стильні зображення з інтернету. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Крок 1. Визначаємо тему

Отже, про що саме мріємо? Можливо, у вас є певний перелік планів, які мають реалізуватися саме у 2023 році? А може, є щось конкретне? Наприклад, вступ до омріяного університету. Або ж ви просто хочете створити дошку під загальною назвою "Мій щасливий новий рік" та зібрати туди все-все-все найцікавіше, найбажаніше, орієнтуючися не стільки на плани, скільки на відчуття? Зрештою, це ваш мудборд, вам вирішувати!

Крок 2. Визначаємо концепцію та стиль

Про що буде розповідати ваша дошка настрою? У якому стилі зроблена? Які асоціації викликатиме? А який колір ви оберете? Підкажемо: дошка може описувати як шлях до вашої мети, так і демонструвати, яким буде життя, коли ви її досягнете (або можна поєднати обидва варіанти, чому ні?).

Щодо стилю, то що вам подобажться більше: мінімалізм, класика, бохо? Тут, до речі, якраз непогано було б почитати про різні візуальні стилі, це допоможе обрати свій. А з кольорами взагалі просто: які вам подобаються? Бо як ні крути, але це вам дивитися на цей мудборд увесь наступний рік!

Крок 3. Добираємо зображення

І для цього можна використовувати фактично будь-які доступні ресурси! Але для початку варто подумати над тим, які саме зображення нам потрібні. Наприклад, у наступному році ви планує успішно скласти ЗНО (чи НМТ) та вступити до університету. Які образи у вас виникають, коли ви про це думаєте? Наприклад:

  • велика солідна будівля з колонами;
  • аудиторія;
  • професор в окулярах;
  • студенти в мантіях та шапочках;
  • книжки.

А якою може бути кольорова гама? Яскравою, як і все студентське життя! 

Але ви також можете додавати зображення, які не мають безпосереднього відношення до головної теми. Головне, аби вони подобалися вам та надихали! 

Крок 4. Виділіть основне

Досвідчені дизайнери говорять, що вкрай важливо виділити домінанту. Тобто ключовий об'єкт, навколо якого і групуватимуться інші. Але не перестарайтеся та не перевантажуйте мудборд зайвими елементами! Річ у тім, що в такому випадку ви отримаєте просто яскраву мішанину з зображень та образів, сенсу якої не розумітимете самі. Зрештою, якщо виникло багато цікавих ідей, то краще зробити не один мудборд, а кілька! А поки що зосередтеся на головній меті – саме пов'язаний із нею образ і може стати центральною частиною вашою дошки настрою. 

Готово? А тепер починаємо розміщувати зображення на мудборді. Якщо ви працюєте із ватманом, то не поспішайте одразу клеїти картинки: якщо ви захочете змінити композицію, то зробити це буде вкрай складно! Тож спочатку просто розміщуємо зображення на дошці так, як нам хотілося б, а потім уже думаємо, що саме варто змінити, додати чи прибрати. 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Але все ж радимо спочатку спробувати створити таку дошку онлайн – у Canva є багато тематичних шаблонів. 

Відчуваєте, атмосфера Нового року та веселих свят уже тут! Аби надихнутися нею ще більше, пройдіть наш новий онлайн-конкурс «Зимові свята в традиціях нашого народу». Ми підготували для вас цікаві завдання, що стосуються традицій святкування Дня Святого Миколая, Різдва, Нового року, Водохрещі та інших свят. Ви дізнаєтеся багато чимало про традиції та обряди, які стануть у пригоді під час святкування!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Рекомендуємо