Кроки до мети: ставимо цілі на 2023 рік

Вчимося правильно ставити цілі

Новий рік – нові можливості! А також нові мрії та цілі. Саме початок січня традиційно сприймається як чистий аркуш, на якому можна писати все, що заманеться. Ще б пак, адже всі невдачі та проблеми залишилися в минулому році, обнулилися рівно опівночі. Принаймні так хочеться думати. 

Дійсно, Новий рік – чудовий привід змінити якщо не все життя, то багато чого. Але для цього важливо розуміти, чого саме ви хочете, про що мрієте, до якої мети йдете. Для того, аби допомогти вам втілити мрії в життя, ми підготували кілька корисних порад та розписали, які кроки варто зробити на шляху до омріяної мети. 

Крок 1. Аналізуємо минулий рік

Так, він був непростим для кожного та кожної з нас. Але ми впоралися! увесь рік ви сумлінно навчалися, підтримували друзів та батьків, волонтерили, допомагали близьким, вчилися жити в новому місті / країні (необхідне підкреслити). У 2022 році ви отримали неабиякий досвід. І він точно стане у пригоді в майбутньому. 

Проаналізуйте все, що робили в минулому році, яких успіхів досягли, а що вдалося не так, як хотілося. Так-так, потрібно зосередитися як на досягненнях, так і невдачах! А щоб було наочніше, розпишіть усе на аркуші.

Також подумайте над тим, що саме сприяло вашим успіхам. Що надихало? А що заважало йти до мети?

(приклад)

Крок 2. Визначаємо пріоритети

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Тобто вирішуємо, над чим працюватимемо особливо наполегливо. Мета має бути дійсно жаданою, аби ви із захватом працювали над її втіленням. Але тут варто розуміти, що «хочу» та «можу» – різні поняття. Наприклад, якщо ви щойно почали поглиблено вчити англійську, то не варто сподіватися, що за рік уже почнете говорити на рівні носія. Хоча мріяти про це все одно можна, чому ні?

Уникайте хибних цілей, які насправді не мають відношення до ваших реалій, або вже не надто актуальні. А щоб зрозуміти це, запитайте себе «Навіщо це мені? Що я робитиму, коли отримаю бажане?». Наприклад, якщо ви хотіли записатися до акторського гуртка, а тепер розумієте, що актором не станете та й не хочете їздити на гурток через усе місто, то просто відпустіть цю ідею.

І не варто думати, що ваша ціль недостатньо велична! Покращити оцінку з математики з 7 до 9 – чудова і гідна мета! Якої інколи буває не так просто досягти. 

А тепер напишіть список із своїми цілями. Готово? Пронумеруйте від найважливіших до найменш суттєвих. До чого беретеся одразу, а що можна відкласти? А може, від чогось узагалі варто відмовитися? Дайте собі час та подумайте!

Крок 3. Конкретизуємо

А тепер переходимо до конкретних формулювань. У цьому вам може допомогти принцип SMART, яким користуються навіть найвідоміші світові компанії. 

  • S – specific (конкретність), 
  • M – measurable (вимірюваність), 
  • A – assignable (наявність виконавця), 
  • R – realistic (реалістичність), 
  • T – time-related (обмеженість у часі).

Тож мета має бути саме такою: конкретною (я хочу покращити свої оцінки з української мови), вимірюваною (прагну отримати 10 балів), із конкретним виконавцем (я сам), реалістичною (отримати 10, якщо до цього було 4 – ну дуже складно), обмеженою в часі (до кінця семестру).

Крок 4. Візуалізуємо

Для того, аби більш чітко уявляти свою кінцеву мету, її варто візуалізувати. Це дійсно неабияк допомагає! Наприклад, якщо ви створите та повісите на стіні тематичний мудборд, то нагадування про те, заради чого ви так наполегливо працюєте, завжди буде перед очима. 

Можна малювати, можна мріяти перед сном, можна ставити тематичні заставки на екран смартфона. Все завгодно, що допоможе! 

Звісно, не варто думати, що однієї лише візуалізації достатньо, ні. Інакше це просто магічне мислення, яке, на жаль, у реальності зовсім не діє. Візуалізація має бути лише додатковим інструментом. Підняти очі на мудборд із своїм фото біля омріяного університету та з подвійною силою вгризатися в науку – це ок. А от просто дивитися на це фото та думати, що якось та складеться – не ок. 

5. Плануємо маленькі кроки

Поки що ми говорили про доволі загальні та глобальні речі. Але мета не досягається за мить, інколи потрібно зробити чимало маленьких кроків. На перший погляд може здатися, що, наприклад, скласти НМТ на максимальний бал складно (не надто просто, це точно!). Але якщо розкласти цей шлях на невеликі кроки, то може виявитися, що нічого нереального немає!

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Розплануйте перший місяць року. Аби вдало скласти іспит, потрібно починати активно готуватися. Із якого предмета починаємо? А може з усіх одразу, але як розплануємо час? Оце і є ваші перші маленькі кроки.

Не варто планувати одразу весь рік. Навіть півріччя не варто! А от поступові кроки – це добре. Якщо ви сумлінно виконуватимете поставлені на перший час завдання, то за кілька тижнів звикнете, і це чудово! Адже потім іти до мети буде лише легше.

Вдалого вам року!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Рекомендуємо