Як підготуватися до НМТ з математики

Національний мультипредметний тест усе ближче, тож сподіваємося, що ви ретельно готуєтеся до нього. Ми вже писали про таємниці підготовки до складання НМТ з історії України та української мови, сьогодні ж поговоримо про те, що варто зробити, аби впоратися із тестом з математики.

Складіть план 

План підготовки, звісно! Без плану ви просто зануритися у величезний масив даних, де надто легко загубитися. Вивчіть перелік тем, які будуть представлені на НМТ, та чесно зізнайтеся собі, які з них викликають найбільші складнощі. Реальна оцінка свого рівня знань взагалі дозволить уникнути багатьох проблем та зробити підготовку до тестування ефективною. 

Аби було простіше, візуалізуйте інформацію. Наприклад, можна створити велику ментальну мапу із темами та підтемами. Ви бачитимете зв’язки та легко зможете визначити, чого не знаєте (або знаєте недостатньо), а отже зрозумієте, яким темам варто приділити більше уваги.

Складіть графік

У чому таємниця ефективності підготовки до будь-яких іспитів, не лише НМТ? У регулярності! Якщо ви займатиметеся лише епізодично, то, на жаль, результати бажатимуть кращого. Так, ситуація у країні зараз напружена, але все ж намагайтеся займатися регулярно. Пропустили заняття через, наприклад, повітряну тривогу? Не відмовляйтеся від заняття взагалі, перенесіть його. Тож ваш графік має бути 

Так, ми розуміємо, що вам потрібно підготуватися до іспиту одразу з трьох предметів, тож, аби не змішати все в одне купу, присвячуйте одному напрямку два-три занятті по 1,5 години на тиждень.

Структура заняття може виглядати наступним чином:

  • 40 хвилин на математичну теорію;
  • 40 хвилин на розв’язання задач та прикладів;
  • 10 хвилин на повторення вивченого раніше матеріалу.

Опануйте типові підходи до розв’язання задач

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Насправді існує кілька типових способів розв’язання математичних задач, тож якщо ви запам’ятаєте основні, то на НМТ вам буде значно простіше! Важливо розуміти, що їх треба натренувати до автоматизму. Тож на вас чекає багатенько практичних занять. 

Але варто розуміти: це складно. Самостійно натренуватися в типових способах розв’язання задач непросто, тож за можливості зверніться до свого вчителя або запишіться на курс підготовки до НМТ з математики. Але найпростіше

  • тренуйтеся виконувати усні обчислення найзручнішим для себе способом;
  • вивчіть різні пари множників, які дають круглі числа в добутку;
  • ознайомтеся з прийомами ментальної арифметики.

Вивчіть усі формули та аксіоми

Це потрібно зробити навіть якщо у вас будуть найкращі у світі додаткові матеріали. Чому? Бо тоді вам не доведеться панічно шукати формулу, що підходить для розв’язання задачі, ви і так її знатимете. Найкращій (та одночасно найпростіший) спосіб - записувати всі формули та аксіоми, а потім просто періодично, за будь-якої можливості, перечитувати записане. 

Проходьте тести ЗНО минулих років

Так, ЗНО – не НМТ, утім, проходження тестів, які складати інші випускники в минулі роки, неабияк допоможе вам не лише зрозуміти, як виглядатимуть завдання, але й мінімізувати стрес від реального іспиту. 

Взагалі краще тренуватися складати тест у максимально наближених до реальності умовах. Це допоможе звикнути та не впадати в паніку, якщо, наприклад, якась задача ніяк не піддаватиметься. Звичка – величезна сила! Звісно, проходити тести минулих років потрібно чесно, не підглядаючи! 

І, звісно, пройдіть демонстраційний варіант НМТ, який також доступний онлайн

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На цьому курсі ти швидко запам'ятаєш усі ключові дати та події в історії України, підготуєшся до НМТ та навчишся уникати помилок при розв'язанні завдань.

Костик Світлана

Викладає історію, готує учнів до ЗНО/НМТ. Досвід викладання — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо