Як розрахувати бал ЗНО

Поради майбутнім абітурієнтам, що допоможуть правильно розрахувати бал ЗНО.

Як правило, майбутні абітурієнти після написання зовнішнього незалежного оцінювання намагаються самостійно вирахувати свій тестовий бал. Однак чимало випускників недостатньо добре розуміють механізм переведення тестового балу у шкальовий. Ми вирішили допомогти тобі розібратись у тому, як розрахувати бал ЗНО та конкурсний бал, і який середній бал ЗНО потрібно набрати для вступу на бюджет. 

Як розрахувати бал ЗНО

Для того, щоб розрахувати бал ЗНО, потрібно скористатися системою шкалювання. Спочатку УЦОЯО (український центр оцінювання якості освіти) перевіряє всі тести ЗНО кожного учасника. Далі отримані рейтинги результатів розподіляють за шкалою 100–200, а таблицю переведення публікують на сайті УЦОЯО. Якщо учасник тестування не подолав поріг склав/не склав («пороговий бал») – він не отримує оцінку. Оцінка ЗНО залежить від набраних учасниками тестових балів. Мінімальний бал – 100, максимальний – 200. 

Переведення тестових балів ЗНО у 200-бальну шкалу

Визначити результат кожного тесту ЗНО допоможе таблиця переведення тестових балів. Якщо учасник тестування виконав правильно всі завдання і набрав максимально можливу кількість балів, то його результат (процентиль) дорівнюватиме 100%. Якщо ж учасник припустився кількох помилок у тесті, то має шанс отримати процентиль 100% (200 балів), якщо жоден інший абітурієнт не набрав більшу кількість балів. 

Майбутні абітурієнти, для переведення тестових балів у 200-бальну шкалу ви можете скористатися шкалою минулого року, але результати будуть приблизними і неточними. Ми радимо вам все ж чекати на офіційні результати, що розміщуються на сайті УЦОЯО. 

Формула розрахування конкурсного балу абітурієнта 

Як розрахувати рейтинговий бал ЗНО 2022? Для цього існує спеціальна формула:

КБ (конкурсний бал) = К1*П1 + К2*П2 + К3*П3 + К4*А + К5*ОУ

  • КБ – конкурсний бал;
  • П1, П2 – оцінки ЗНО або вступних іспитів з першого та другого предметів;
  • П3 – оцінка ЗНО, вступного іспиту з третього предмета або творчого конкурсу;
  • А – середній бал документа про повну загальну середню освіту (переведений у 200-бальну шкалу);
  • ОУ – бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього за шкалою від 100 до 200 балів у разі вступу на спеціальності;
  • К1, К2, К3, К4, К5 – коефіцієнти, які встановлюють заклади вищої освіти (зазначені в умовах прийому навчального закладу). 

Який середній бал ЗНО потрібно набрати для вступу 

Навчайтеся на онлайн-курсах «На Урок»
Оберіть клас:

Прохідний бал на бюджет у обраний абітурієнтом ВНЗ залежить від співвідношення балів, набраних за результатами тестування з усіх предметів та кількості учасників ЗНО. 

Як розрахувати середній бал ЗНО для вступу? Існує така формула: загальна кількість абітурієнтів на певну спеціальність співвідноситься з минулорічними даними, після чого встановлюється орієнтовний прохідний бал на бюджет в ЗНО. 

Прохідні бали за тестування 2020 року:

  1. Українська мова і література – 22 балів
  2. Історія України – 25 балів
  3. Математика – 9 балів
  4. Географія – 24 балів
  5. Біологія – 22 балів
  6. Фізика – 12 балів
  7. Хімія – 13 балів
  8. Іноземні мови – 17 балів

Для розрахунку порогового балу для вступників у вищі навчальні заклади кількість завдань у тестах співвідноситься з кількістю бажаючих вступити на держзамовлення та показниками сертифікатів тестування минулих років. 

Зверни увагу: Прохідний бал для зарахування на бюджет вираховується по кожному ВНЗ та факультету окремо! 

Для того, щоби визначити конкурсні бали держзамовлення для вступу до ВНЗ на бюджет, потрібно скористатися формулою: (бали сертифікатів ЗНО + середній рейтинговий бал атестата + оцінка за творчий конкурс, якщо є) × на вагові коефіцієнти,  загальна сума яких = 1. Конкурсний бал абітурієнта, який навчався на курсах підготовки до ЗНО при ВНЗ, збільшується.

Розрахунок бала ЗНО з кожного предмету

Чи можливо максимально точно розрахувати баз ЗНО з кожного предмету? Так, але, звісно, варто пам'ятати, що результат не буде ідеальним, і офіційні дані – єдине, чому можна довірять на 100%. Утім, зробити певні підрахунки та зспокоїтися можна.

Сподіваємося, тобі вдасться набрати достатню кількість балів на ЗНО, щоби вступити до омріяного ВНЗ!

Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!

Навчайтесь з «На Урок»

Запишись на курс уже сьогодні!

На нашому курсі ти підготуєшся до НМТ з англійської та зможеш приборкати своє хвилювання. Кожне заняття — багато практики, розв'язання завдань формату НМТ.

Шарамук Ольга

Викладач англійської мови, стаж роботи — 7 років.

Усі онлайн-курси «На Урок»

Рекомендуємо